Technologie  Deloitte živě 

N. Sharma: Využití smart contracts v technologii blockchain je zcela revoluční

Blockchain. Technologie, která přináší nové možnosti, pravidla a hráče do světa finančních transakcí. Ale podle Nathany Sharmy, hosta pražského summitu Singularity University, nejen tam. Princip blockchainu je využíván i na místech, která by nás možná nenapadla – například v uprchlických táborech, kde má díky němu až deset tisíc lidí přístup k potravinám. Na jakém principu to celé funguje? Důležité je využití tzv. smart contracts, které z blockchainu dělají více než “pouhý” transakční systém pro převod kryptoměn.

Na jakých principech je vlastně blockchain postaven?

  • Jedná se o „peer to peer“ platfomu, ve které spolu komunikují jednotliví uživatelé.
  • Není tu tak žádná vnější autorita, která by na systém dohlížela.
  • I díky tomu je celý systém velice transparentní a otevřený všem zúčastněným.
  • Využívá se k tomu stará forma kryptografie, která umožňuje, aby uživatelé viděli prováděné změny a systém byl aktuální pro všechny.

Blockchain je převratná technologie v mnoha ohledech a má skutečný potenciál hodně věcí zdokonalit. Například oblast poskytování pomoci. Řada prostředků často kvůli korupci nedorazí na to správné místo. To může blockchain díky nesmazatelné historii transakcí změnit.

„Každá vytvořená transakce představuje blok, který se stává součástí řetězce, tedy nějakého celku. Pokud bude chtít někdo do tohoto řetězce jakkoliv zasáhnout, všichni to uvidí. Každá změna zůstane zaznamenaná, budeme vědět, kdo ji provedl a kdy tak učinil,“ uvedla Nathana Sharma během své řeči na Singularity Summitu.

quote icon

„Blockchain představuje novou úroveň a formu zabezpečení. Neříkám, že je dokonalá, ale díky přesně zaznamenané historii, představuje velký přínos.“ Nathana Sharma

Blockchain ale není nástroj, který lze využít pouze pro převod kryptoměn. „Převratné je využití smart contracts, ty v sobě mají zakódované podmínky dohod, na kterých se shodnou obě strany. Je to naprosto revoluční,” tvrdí Nathana. Do autonomního konceptu, který byl představen v roce 2015, dnes investuje řada velkých hráčů na trhu a pomalu ho začínají využívat.

Příklady využití smart contracts v praxi

  • Ujo Music, oblast prodeje – Za využití blockchainu může zpěvák prodat zákazníkovi svou nejnovější hudbu, aniž by při tom musel využít služeb zprostředkující firmy. Není to snadné, ale ukazuje se, že to může fungovat.
  • Maersk ve spolupráci s IBM, oblast zásobování – Díky využití blockchainu dokáží při přepravě zboží ušetřit za administrativní poplatky.
  • Walmart, oblast maloobchodu – Díky blockchainu dokáží vyhledat původ závadných potravin rychleji než dříve. Namísto sedmi dnů nyní stačí 2,2 vteřiny.

Chcete se dozvědět více o technologii blockchain a jejím využití v praxi? Přečtěte si náš první díl seriálu Blockchain pro začátečníky.

Kryptografie SU Kryptoměna Blockchain Singularity University

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right