Deloitte živě 

Na dalším setkání Deloitte KidsXO klubu děti ochutnaly jídlo budoucnosti

S neustále rostoucím počtem obyvatel světa stoupá mimo jiné i spotřeba jídla. Standardní zdroje a způsoby produkce potravy přestávají stačit, a to je nejvyšší čas pro hledání alternativ. Jak se budeme v budoucnu stravovat? Budeme jíst maso vypěstované v laboratořích? Nebo se hlavní položkou našeho jídelníčku stane hmyz? Těmto otázkám jsme se věnovali v rámci našeho zářijového setkání klubu KidsXO pro děti od 8 let, jehož hlavním tématem byla budoucnost jídla.

Zatím poslední akce pro malé vědátory se konala v polovině září v rámci Future Port Prague, největšího vizionářského festivalu budoucnosti. V první části se děti setkaly se dvěma významnými osobnostmi – Ambujem Jainem, zakladatelem společnosti Feed A Billion, která poskytuje jídlo potřebným, a Brianem Spearsem, chemickým inženýrem, jehož společnost se zabývá výrobou masa v laboratořích.

A o čem si povídali? Třeba o tom, že spolu s nedostatkem jídla bývá problémem i jeho distribuce: „Třebaže je jídla dost, nebývá na správných místech, tedy u potřebných,“ upozornil Jain. Každý rok tak na vyhladovění zemře 25 milionů lidí. „Každoročně tak z povrchu země zmizí dvě České republiky,“ popsal Jain nebezpečí současných hladomorů.

Nezůstalo ale jen u negativních aspektů současné potravinové politiky, o něco optimističtější vizi budoucnosti v tomto směru přinesl Brian Spears. Jeho společnost New Age Meats se věnuje kultivaci zvířecích buněk, díky čemuž dokáže vyrobit plnohodnotné, kvalitní a chutné maso v laboratorních podmínkách. Tento způsob produkce masa má menší dopad na životní prostředí, zvířata při něm totiž nemusí být ani chována, ani následně porážena.

Budoucnost s příchutí hmyzu

Nezůstalo ale pouze u slov, ve druhé části setkání došlo i na praktickou ukázku. Po semináři přišla řada na ochutnávku pokrmů z hmyzu – ten je totiž považován za jeden z hlavních zdrojů jídla v budoucnosti. Děti tak dostaly příležitost vyzkoušet si, jak chutnají například červi, švábi či pavouci. A jaká byla reakce? Hmyzí pochoutky se setkaly s nebývalým úspěchem, na konci gastronomického setkání nezůstal nazbyt ani jediný cvrček.

Klub pro děti a mládež ve věku 8 až 18 let, kde navzájem debatujeme o budoucnosti a seznamujeme se s technologickými novinkami z různých oblastí, které jednou budou součástí běžného života. Zajímá vás, jaká další setkání jsme pro zvídavé školáky připravili? Vše podstatné najdete tady na blogu pod tagem Deloitte KidsXO klub, informace o dalším setkání pak poskytne náš Facebook.

Deloitte KidsXO klub
Deloitte živě 

Potkalo se více světů s unikátními zkušenostmi, proto to mohlo fungovat, říká Pavel Doležal z iniciativy COVID19CZ

Březen 2020. Nový koronavirus se šíří Evropou, první případy se objevují také v Česku. Chybí roušky a další ochranné pomůcky, hygiena je přetížena, situace v okolních zemích není příznivá. Nikdo neví, s jakou intenzitou u nás nakonec virus udeří a do jaké míry paralyzuje zdravotní systém. Vedle toho se organizuje skupina kolem českých technologických firem a IT nadšenců, kteří přebírají iniciativu a během pár dnů vytvoří hned několik chytrých řešení pro boj s nákazou. Jak na bojové podmínky vzpomínají jeden ze zakladatelů iniciativy COVID19CZ Pavel Doležal a Karel Roubík, vynálezce plicního ventilátoru CoroVent? 

28. 7. 2020
Právo  Deloitte živě 

Novinky ve vysílání zaměstnanců: Jak se nová pravidla promítnou v plánování zahraničních služebních cest?

Pravidla pro vysílání zaměstnanců za hranice doznaly zásadních změn. Tyto změny se týkají nejen cest tuzemských zaměstnanců za hranice Česka, ale i zaměstnanců, kteří přijíždí pracovně ze zahraničí do České republiky. Již od 30. července 2020 začne totiž platit novela zákoníku práce, která v sobě reflektuje požadavky vyplývající z revidované směrnice EU o vysílání pracovníků do zahraničí. Jaké konkrétní novinky nás čekají? Na co se v souvislosti s uvedenými změnami připravit? A jak si s novými pravidly poradila legislativa v jiných evropských státech? Těmito a dalšími otázkami jsme se zabývali se v rámci našeho webcastu věnovanému mobilitě zaměstnanců. 

20. 7. 2020