Deloitte živě 

Na dalším setkání Deloitte KidsXO klubu děti ochutnaly jídlo budoucnosti

S neustále rostoucím počtem obyvatel světa stoupá mimo jiné i spotřeba jídla. Standardní zdroje a způsoby produkce potravy přestávají stačit, a to je nejvyšší čas pro hledání alternativ. Jak se budeme v budoucnu stravovat? Budeme jíst maso vypěstované v laboratořích? Nebo se hlavní položkou našeho jídelníčku stane hmyz? Těmto otázkám jsme se věnovali v rámci našeho zářijového setkání klubu KidsXO pro děti od 8 let, jehož hlavním tématem byla budoucnost jídla.

Zatím poslední akce pro malé vědátory se konala v polovině září v rámci Future Port Prague, největšího vizionářského festivalu budoucnosti. V první části se děti setkaly se dvěma významnými osobnostmi – Ambujem Jainem, zakladatelem společnosti Feed A Billion, která poskytuje jídlo potřebným, a Brianem Spearsem, chemickým inženýrem, jehož společnost se zabývá výrobou masa v laboratořích.

A o čem si povídali? Třeba o tom, že spolu s nedostatkem jídla bývá problémem i jeho distribuce: „Třebaže je jídla dost, nebývá na správných místech, tedy u potřebných,“ upozornil Jain. Každý rok tak na vyhladovění zemře 25 milionů lidí. „Každoročně tak z povrchu země zmizí dvě České republiky,“ popsal Jain nebezpečí současných hladomorů.

Nezůstalo ale jen u negativních aspektů současné potravinové politiky, o něco optimističtější vizi budoucnosti v tomto směru přinesl Brian Spears. Jeho společnost New Age Meats se věnuje kultivaci zvířecích buněk, díky čemuž dokáže vyrobit plnohodnotné, kvalitní a chutné maso v laboratorních podmínkách. Tento způsob produkce masa má menší dopad na životní prostředí, zvířata při něm totiž nemusí být ani chována, ani následně porážena.

Budoucnost s příchutí hmyzu

Nezůstalo ale pouze u slov, ve druhé části setkání došlo i na praktickou ukázku. Po semináři přišla řada na ochutnávku pokrmů z hmyzu – ten je totiž považován za jeden z hlavních zdrojů jídla v budoucnosti. Děti tak dostaly příležitost vyzkoušet si, jak chutnají například červi, švábi či pavouci. A jaká byla reakce? Hmyzí pochoutky se setkaly s nebývalým úspěchem, na konci gastronomického setkání nezůstal nazbyt ani jediný cvrček.

Klub pro děti a mládež ve věku 8 až 18 let, kde navzájem debatujeme o budoucnosti a seznamujeme se s technologickými novinkami z různých oblastí, které jednou budou součástí běžného života. Zajímá vás, jaká další setkání jsme pro zvídavé školáky připravili? Vše podstatné najdete tady na blogu pod tagem Deloitte KidsXO klub, informace o dalším setkání pak poskytne náš Facebook.

Potraviny Jídlo Hmyz Budoucnost jídla Strava KidsXO klub Future Port Prague Deloitte KidsXO klub Budoucnost
Deloitte živě 

Po stopách auditního manažera z Česka až do Mexika. První dojmy ze země, která dala světu tequillu či sombrero

V rámci auditu jsem vždy spolupracoval s několika mezinárodními firmami. Před dvěma lety jsme získali klienta, jehož mateřská společnost sídlí v Mexiku. No a já se letos rozhodl, že vystoupím ze své komfortní zóny a na vlastní kůži poznám, jak to vypadá v zemi, která dala světu Fridu Kahlo, tequillu či sombrero. Jsem Radovan Frolo, manažer v oddělení Audit & Assurance v Deloitte v Česku. A můj šestitýdenní pobyt v mexickém městě Monterrey a práce v místním auditním týmu právě začínají! 

8. 11. 2019
Lidé  Deloitte živě 

Od nápadu k úspěšnému projektu: Hledejte spojence, buďte sami sebou a nebojte se ozvat

Kreativní, originální, iniciativní – přesně takový by měl být ideální zaměstnanec budoucnosti. Část z těchto schopností je nám vlastní už od narození, to je jisté, z větší části si je však můžeme i osvojit, učit se jim a posilovat je v průběhu života. Jak ale zůstat svůj a přitom být originální? Jak zmiňované schopnosti obstojí v moderním světě? Jak se stát oním ideálním zaměstnancem? Na tyto otázky jsme hledali odpovědi v rámci našeho pátého MeetUpu, jehož hlavním hostem byl Pavel Šiška, vedoucí partner poradenských služeb v Deloitte. 

31. 10. 2019
Technologie  Deloitte živě 

Cesta Deloitte z auditorské firmy mezi inovativního lídra, který sází na diverzitu, kreativitu a technologie

DIANA BLOGUJE: Audit a poradenství. Dvě klíčové oblasti, gro naší činnosti. Tedy před více než 20 lety, kdy jsem v Deloitte na pozici Audit Assistant začínala. Od té doby jsme se z čistě auditorské firmy přeměnili ve společnost, která se v moderní době plné technologických inovací a dalších převratných změn pohybuje jako ryba ve vodě. Moderní Deloitte? To je firma, která prošla obrovskou vnitřní proměnou. Firma, kde mají místo služby založené na moderních technologiích a inovacích a kde dostává prostor pro realizaci svých nápadů každý, kdo má chuť i jasnou vizi. 

23. 10. 2019