Deloitte živě 

Na dalším setkání Deloitte KidsXO klubu děti ochutnaly jídlo budoucnosti

S neustále rostoucím počtem obyvatel světa stoupá mimo jiné i spotřeba jídla. Standardní zdroje a způsoby produkce potravy přestávají stačit, a to je nejvyšší čas pro hledání alternativ. Jak se budeme v budoucnu stravovat? Budeme jíst maso vypěstované v laboratořích? Nebo se hlavní položkou našeho jídelníčku stane hmyz? Těmto otázkám jsme se věnovali v rámci našeho zářijového setkání klubu KidsXO pro děti od 8 let, jehož hlavním tématem byla budoucnost jídla.

Zatím poslední akce pro malé vědátory se konala v polovině září v rámci Future Port Prague, největšího vizionářského festivalu budoucnosti. V první části se děti setkaly se dvěma významnými osobnostmi – Ambujem Jainem, zakladatelem společnosti Feed A Billion, která poskytuje jídlo potřebným, a Brianem Spearsem, chemickým inženýrem, jehož společnost se zabývá výrobou masa v laboratořích.

A o čem si povídali? Třeba o tom, že spolu s nedostatkem jídla bývá problémem i jeho distribuce: „Třebaže je jídla dost, nebývá na správných místech, tedy u potřebných,“ upozornil Jain. Každý rok tak na vyhladovění zemře 25 milionů lidí. „Každoročně tak z povrchu země zmizí dvě České republiky,“ popsal Jain nebezpečí současných hladomorů.

Nezůstalo ale jen u negativních aspektů současné potravinové politiky, o něco optimističtější vizi budoucnosti v tomto směru přinesl Brian Spears. Jeho společnost New Age Meats se věnuje kultivaci zvířecích buněk, díky čemuž dokáže vyrobit plnohodnotné, kvalitní a chutné maso v laboratorních podmínkách. Tento způsob produkce masa má menší dopad na životní prostředí, zvířata při něm totiž nemusí být ani chována, ani následně porážena.

Budoucnost s příchutí hmyzu

Nezůstalo ale pouze u slov, ve druhé části setkání došlo i na praktickou ukázku. Po semináři přišla řada na ochutnávku pokrmů z hmyzu – ten je totiž považován za jeden z hlavních zdrojů jídla v budoucnosti. Děti tak dostaly příležitost vyzkoušet si, jak chutnají například červi, švábi či pavouci. A jaká byla reakce? Hmyzí pochoutky se setkaly s nebývalým úspěchem, na konci gastronomického setkání nezůstal nazbyt ani jediný cvrček.

Klub pro děti a mládež ve věku 8 až 18 let, kde navzájem debatujeme o budoucnosti a seznamujeme se s technologickými novinkami z různých oblastí, které jednou budou součástí běžného života. Zajímá vás, jaká další setkání jsme pro zvídavé školáky připravili? Vše podstatné najdete tady na blogu pod tagem Deloitte KidsXO klub, informace o dalším setkání pak poskytne náš Facebook.

Deloitte KidsXO klub

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right