Nemovitosti 

Ceny bytů v Praze stále rostou, na třípokojový je potřeba více než 7 milionů

Ani konec roku 2017 nezastavil růst cen novostaveb v Praze, byty meziročně podražily o 12,4 procenta. V praxi to znamená, že metr čtvereční vychází už na 95 900 korun. Za třípokojový byt o rozloze 80 m2 tak v hlavním městě zaplatíte více než 7,5 milionů korun.

Ceny nových bytů na pražském realitním trhu stále rostou, nové se nestaví tak rychle, jak by bylo potřeba. Přestože na konci loňského roku průměrná nabídková cena bytů v developerských projektech v Praze vzrostla, v porovnání se stavem na konci června 2017 bylo tempo růstu zhruba poloviční.

Období posledních dvou měsíců roku 2017 s sebou přineslo druhou nejnižší nabídku bytů v developerských projektech v roce 2017, a to 593 bytů. Právě tento fakt způsobil po čtyřech měsících opětovný pokles množství volných bytů na pražském trhu. Zatímco nabídka volných bytů na konci října měla průměrnou cenu bytu 6 930 000 Kč s jednotkovou cenou 94 200 Kč/m2, nové byty v listopadu a prosinci výrazně překračovaly průměrnou cenu bytu. V tomto období přišly na trh byty extrémně malé (průměr 47,3 m2) a současně v jednotkové ceně velmi drahé (118 100 Kč/m2), i když průměrná celková cena bytu byla „jen“ 5 590 000 Kč. Jde především o projekty zaměřené na kompletní rekonstrukce bývalých činžovních domů, ve kterých jsou původní velké bytové jednotky členěny na malé investiční byty.

quote icon

Průměrná nabídková cena volných bytů v developerských projektech pokračovala v růstu a na konci roku 2017 dosáhla na hodnotu 95 900 Kč/m2. Meziročně se tedy jedná o více než 12% nárůst. Nejdražším městským obvodem zůstává Praha 1, kde průměrná nabídková cena činila 211 100 Kč/m2, naopak nejlevnější byty byly na konci loňského roku ke koupi na Praze 4 - byt vycházel v průměru na 74 800 Kč/m2. Prodej v tomto období zaznamenal pokles velikosti bytů a nárůst cenových parametrů.

Zajímá vás vývoj na pražském rezidenčním trhu? Porovnat ceny nemovitostí, počet nových projektů i ceny bytů v jednotlivých městských částech můžete v našich pravidelných Deloitte develop indexech, které ve dvouměsíčním odstupu mapují rezidenční trh v Praze.

Ceny bytů

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right