Daně 

Oliver na cestách aneb co všechno je nutné k tomu, aby firma mohla vyslat svého zaměstnance do zahraničí?

Okolnosti pandemie COVID-19 nás prakticky všechny uvěznily v domácí karanténě. Vzhledem k tomu, že byly zavřené i školy, rodinné vztahy nabraly na intenzitě i přes pracovní týden. Já jsem také pracoval z domova a děti se začaly okamžitě více zajímat, čím se vlastně živím. Zažili jste něco podobného? Já mám doma děti tři, a to v rozmezí 6 až 10 let, a tahle otázka byla u nás na denním pořádku. Upřímně závidím těm, kteří se živí nějakým řemeslem, nejlépe často zmiňovaným v dětských knížkách. Příkladem je kovář, dřevorubec, švec, zahradník či pan král. Zde je odpověď jednoduchá. A teď to porovnejte se mnou, když řeknu: „Pracuji ve společnosti Deloitte v oddělení GES“. Stručně řečeno řeším veškeré aktivity, které se týkají zaměstnanců, a v seriálu Oliver na cestách si postupně představíme, co všechno se pod tímto oddělením skrývá.

Děti mlčí, čekají, co bude dál. Já přitom dělám poměrně běžnou práci, pomáhám lidem s jejich daňovými přiznáními. Po několika týdnech vysvětlování od podlahy, tedy od toho, co jsou to daně a co všechno je potřeba k tomu, aby lidé podávali daňová přiznání, děti zhruba tuší, co dělám, a chápou základní podstatu daní. Nebo se tak alespoň tváří. Je to ale výsledkem intenzivních debat a názorných příkladů a raději nedělám křížovou kontrolu porozumění. Stále totiž hrozí riziko, že si zkrátka jen do práce chodím zahrát na počítači. Dle jejich soudu…

Zní to komplikovaně, ale ve skutečnosti není, navíc mě moje práce baví. Pod zkratkou GES se rozumí Global Employee Services. Jedná se tedy o veškeré aktivity související se zaměstnanci. A vsadím se, že budete překvapeni, kolik toho umíme. Zaměstnanci vždycky byli a vždy budou to nejcennější, co firma má. Proto se o ně musí řádně pečovat. Nejčastějším partnerem našeho oddělení jsou mezinárodní společnosti, které posílají své zaměstnance přes hranice na pracovní cesty, na jednání ke klientům, k výkonu nějaké služby, dodání zboží či montáže.

Oliver na cestách aneb jak GES zajistí, aby vše proběhlo bez komplikací?

A teď jeden příklad z praxe: česká společnost se rozhodne poslat na dva roky svého zaměstnance Olivera do centrály v Mnichově. Oliverovi je 33 let, je ženatý a má tři děti (podoba s autorem je čistě náhodná!). Na co všechno musí Oliver kvůli svému vyslání do Mnichova myslet? A co všechno musí zařídit společnost, která ho do zahraničí vysílá? To si řekneme v našem šestidílném seriálu Oliver na cestách. Jaká bude dějová linka?

Nejdříve proběhne papírová akce v podobě smluvního nastavení celého vyslání, a to jednak mezi společností a Oliverem, a pak na úrovni české a německé společnosti. Zaměstnavatel Olivera se musí vypořádat se směrnicí o vysílání zaměstnanců. Vyřešit odvod daní, alokování nákladů a odvod pojistného. Olivera pak bude zajímat, kde a kolik bude platit na daních, jak to bude se zdravotním a důchodovým pojištěním. Oliver navíc odcestuje do Mnichova i s rodinou, jak o ni bude postaráno?

První díl našeho seriálu bude administrativní aneb co je psáno, to je dáno. Bez papírů to nepůjde. Již brzy…

Zdanění zaměstnanců Vyslání zaměstnanců Oliver na cestách

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right