Právo  Deloitte živě 

Při práci z domova byla pro náš tým nesmírně důležitá pravidelná komunikace a udržování kontaktu, říká Olga Kaizar, partnerka Deloitte Legal

V rámci své advokátní praxe se specializuje na oblast nemovitostí. V září loňského roku se stala partnerkou advokátní kanceláře Deloitte Legal, kde již dva roky vede nemovitostní tým. I když jsou nemovitosti, jak sama říká, trochu machistické prostředí, nikdy se nesetkala s tím, že by se jako žena cítila v nevýhodě. Proč se rozhodla věnovat právě nemovitostnímu právu? A jak do jejího života i do fungování jejího týmu zasáhla koronavirová pandemie? A co radí začínajícím právníků, kteří jsou na startu své kariéry? Nejen o tom jsme si povídali v rozhovoru s advokátkou Olgou Kaizar.

Olgo, na podzim loňského ses stala partnerkou v Deloitte Legal. Jak se změnila tvoje práce?

Pozice mi pomohla při komunikaci a oslovování nových klientů. Přinesla mi také větší autonomii, ale i více meetingů a adminu. Mohu mít větší vliv na svůj tým a rozhodování o něm, mám možnost prosadit některé nové myšleny a směry. Celkově je to moc fajn a prima, akorát je to takové učení za pochodu a v distančním prostředí bez možnosti větší interakce s kolegy na stejné pozici i v rámci jiných oddělení, než je daňové oddělení a FAS, se kterými běžně spolupracujeme. Ale to se snad již brzy napraví, až se vrátíme k novému normálu. Moc děkuji všem, kteří mi v tomto ohledu věřili a podpořili mě na cestě ke jmenování.

Zmínila jsi distanční prostředí. Je to už více než rok, co se potýkáme s pandemickou krizí. Jak ovlivnil koronavirus práci tvého týmu?

My to máme trošku specifické. Na home office jsem byla vloni na tom povinném celostátním, ale pak už jsme se snažili chodit do práce. Protože jsme transakční tým a během této doby nám některé transakce zhavarovaly kvůli tomu, že banky neposkytly financování, pořád jsme něco řešili a potřebovali jsme se s klienty scházet. Samozřejmě za dodržování všech bezpečnostních opatření. V tomto ohledu se tedy naše práce moc nezměnila. Ale na druhou stranu byla i řada věcí, které se změnily: spousta věcí jde jednodušeji, lidé jsou vstřícnější se dohodnout a dá se samozřejmě uzavřít i mnoho věcí distančně. Třeba podpisy některých smluv, kde není nutný ověřený podpis, už se dají provádět na některých platformách. Je také možné komunikovat prostřednictvím jiných rozhraní, než je e-mail. Takže určitě se to posunulo technicky.

Jak změnil covid konkrétně tvou náplň práce jako šéfky týmu?

Je svým způsobem náročnější v tom, že musím mít stále záložní plán, kdyby někdo vypadl. Musím udržovat vyšší míru komunikace s týmem, protože tím, jak jsou lidé často single, nemají si s kým popovídat. Takže je to teď víc sociální. A lidi v této době mohou daleko rychleji vyhořet, protože situace je pro ně složitá, musí kombinovat práci a rodinu, a pokud nemohli chodit do kanceláře, dávalo jim to docela zabrat. Takže mojí novou náplní práce je týmový psycholog. Z našich životů zmizela volnočasová aktivita, zábava, koníčky. Máme míň příležitostí, jak relaxovat, vypnout a vyčistit si hlavu po práci.

Jak ty sama v této době relaxuješ? Máš nějaký tip?

Snažím se sportovat, minimálně aktivity, které se aspoň omezeně dají, například kolo. Člověk musel i přehodnotit vztahy se svým nejbližším okolím. A co třeba nám pomohlo, bylo najít si nějaký nový životní plán, my jsme zainvestovali do nemovitosti na venkově, kde si člověk krásně odpočine a pročistí hlavu u manuální práce.

Myslíš, že covidová pandemie změní do budoucna styl práce?

Myslím si, že ano. Myslím, že změní i podobu kanceláří. Možná se budeme muset vrátit o krok zpět. Protože v open space se praktikuje střídání míst, a pokud bychom měli fungovat ve full time z kanceláře, je to nevyhovující. Takže možná se budeme vracet do oddělenějších a bezpečnějších  prostorů. Na druhou stranu si myslím, a objevilo se to už před koronavirovou pandemií, že spousta lidí chce flexibilitu v práci, chce pracovat z jiných míst, případně i ze zahraničí, a to jim teoreticky koronavirus v některých aspektech umožní. I když jsou tady pořád nějaké pracovněprávní limity, nyní se vlastně zjistilo, že i s tím se dá něco dělat. Zároveň si ale myslím, že po koronaviru se částečně vrátíme k předchozímu stavu, kdy budou lidi pracovat z domova třeba jen dva dny a tři dny v pak kancelářích, budou se potkávat a budou chodit na schůzky s klienty.

Jak se za rok s koronavirem změnil svět nemovitostí?

Měli jsme strach z daleko větších změn. Samozřejmě je velmi postižený sektor hotelnictví a retail jako takový, kde se asi směr hodně změní. Zatím je to zakonzervováno vládními programy. Původně se očekávalo, že se nějaký pohyb na trhu bude dít první druhý měsíc v roce, což se v důsledku další vlny a dalších programů nestalo. Myslím, že teď se to očekává na jaře příštího roku. A k plné regeneraci pravděpodobně dojde v roce 2024. Máme indikace z trhu, že spousta malý retailerů půjde do insolvenčního řízení nebo že redukuje síť svých poboček. Očekáváme tedy přeskupení trhu, stejně jako tomu bylo v roce 2008. To znamená, že čekáme velký transakční pohyb, ať už co se týče distresového portfolia, nebo nějakých nových nedistresových investičních příležitostí.

Proč sis vlastně vybrala nemovitosti jako odvětví, jemuž se budeš v oblasti práva věnovat?

Já jsem k nim spíš tak nějak dospěla. Většinou je to tak, že na začátku kariéru nastoupíš do advokátní kanceláře a její klientela tě postupně někam směřuje. Já jsem se po advokátních zkouškách rozhodla pracovat pro realitní skupinu, takže tím byl můj další osud zpečetěný. A po deseti letech jsem seznala, že bych se ještě chtěla vrátit k poradenství a do advokátní kanceláře, a v té chvíli už byly nemovitosti volba především na základě zkušenosti.

A tak jsi před čtyřmi lety přišla do Deloitte. Proč ses rozhodla právě pro Deloitte Legal?

Mile mě překvapilo, jaké je v Deloitte prostředí a atmosféra. Ten rozdíl oproti jiným velkým společnostem jsem vnímala už na prvním a zároveň posledním pohovoru s Honzou Spáčilem (managing partner Deloitte Legal, pozn. red.), pak už jsem na žádný další pohovor ani nešla, protože jsem se rozhodla pro Deloitte. Když jsem nastoupila, potěšilo mě, že jsou tady fajn lidi, kteří si vzájemně pomáhají, že tady není konkurenční prostředí, protože s tím jsem se předtím setkávala dost často a patří to ke kultuře větších kanceláří. Postupem času mě překvapila i možnost flexibilních a zkrácených úvazků, což může být v advokacii komplikované. A také se mi líbí, že dnes Deloitte Legal dosahuje renomé, jaké mají obří advokátní kanceláře, které už na trhu působí přes dvacet let.

Bylo těžké prosadit se ve světě práva jako žena? Jaká je tvoje zkušenost?

Já jsem žádné překážky nikdy nepociťovala, byť jsem hned na začátku kariéry nastoupila do kanceláře, kde byli jen muži, a to včetně asistenta. A dokonce i přesto, že jsem se převážnou část života věnovala nemovitostem, například i v rámci u nás největší real estate skupiny, což je docela dost machistické prostředí. Já si myslím, že v okamžiku, kdy žena ukáže, že něco umí, jde tohle všechno stranou. Naopak si myslím, že v některých aspektech to máme my ženy jednodušší a že muži při jednáních na velkých transakcích ženský prvek přivítají, například i díky jinému způsobu uvažování.

5 tipů mladým právničkám a právníkům, jak rozjet úspěšnou kariéru

  1. Od začátku je důležité vědět, co chci a čeho chci dosáhnout.
  2. Buďte aktivní – samozřejmě v rozumné míře a s tím, že nikomu nešlapeme po hlavě.
  3. Stanovte si cíle, ale zároveň nečekejte, že se to podaří hned druhý den. Bez patřičných zkušeností se člověk manažerem stát zkrátka nemůže.
  4. Pokud se vám stane během kariéry něco špatného, což se zaručeně stane, je důležité se nelitovat a poučit se z toho. Každá chyba nás posouvá dál.
  5. Nezapomeňte, že máte také svůj osobní život. Ponořit se zcela jen do práce nepřináší úplné štěstí. Doporučuji říct si každý měsíc, co hezkého se mi stalo mimo práci.
Deloitte Legal Ženy v Deloitte

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right