Nemovitosti 

Prodejní ceny bytů stále rostou, mezičtvrtletně nejvíce v Ostravě a Plzni. Nejdražší zůstává Praha

Prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech rostly i během prvního čtvrtletí roku 2018, tentokrát mezikvartálně o 4,5 procenta na 56 200 Kč/m2. Meziročně se průměrná prodejní cena zvýšila bezmála o 16 procent. Celkem se v developerských projektech, cihlových i panelových domech prodalo více než 6300 bytů za 23,9 miliardy Kč. Mezičtvrtletně ceny nejvíce vzrostly v Ostravě (+22,6 %), Plzni (+9 %) a Ústí nad Labem (+6,5 %). Naopak k poklesu cen došlo pouze v Olomouci, Karlových Varech a Českých Budějovicích.

Nejdražší byly již tradičně byty v Praze (tentokrát šlo o skokový nárůst na 75 600 Kč/m2) a nejlevnější opět v Ústí nad Labem, kde se byty prodávaly v průměru za 14 700 Kč/m2. Celkově byly v České republice prodejní ceny v prvním čtvrtletí letošního roku oproti průměru roku 2014 vyšší již o 47 procent.

Z objemu uskutečněných transakcí v krajských městech si největší podíl tradičně ukrojila Praha (66 %), kde se v 1. čtvrtletí 2018 uskutečnily prodeje bytů za více než 16 miliard Kč. V celorepublikovém porovnání bylo nejvíce prodejů uskutečněno v nové zástavbě developerských projektů, a to více než 2600. Nové byty v developerských projektech jsou zároveň nejdražší ze všech segmentů trhu s průměrnou transakční cenou přesahující 68 200 Kč/m2.

Z jednotlivých pražských obvodů se nejdynamičtěji vyvíjel trh Prahy 6 s více než 8procentním mezičtvrtletním nárůstem. Naopak největší pokles průměrných cen byl zaznamenán na Praze 2, a to o 3,2 procenta.

Ve druhém a třetím čtvrtletí 2016 gradovala poptávka po bytech zjevně kvůli obavám kupujících, jak se změní podmínky u hypoték a na realitním trhu, díky v té době připravovaným třem největším administrativním zásahům státu: nový zákon o spotřebitelském úvěru, který zásadně měnil podmínky poskytování hypoték, nová pravidla pro úhradu daně z nabytí nemovitosti, kdy se přesunula daňová povinnost na kupujícího a současně regulace hypoték ze strany ČNB, kdy byly de facto zakázány 100% hypotéky. Všechny tyto změny přišly najednou na podzim 2016, a protože se o nich dlouho diskutovalo, vznikla na trhu nákupní horečka s potřebou lidí stihnout koupi před těmito změnami. Data za první čtvrtletí tak naznačují, že již může docházet k mírnému ochlazování poptávky, a to hlavně v oblasti prodeje starších bytů. Může to být i díky tomu, že ceny nových i starších nemovitostí již dosahují výše, kterou si řada lidí buď nemůže dovolit, nebo již je cena pocitově tak vysoká, že zvažují, zda za současné ceny vůbec kupovat.

Deloitte Real index Ceny bytů

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right