Deloitte živě 

Průmysl v červnu: Citelné ochlazení na prahu léta

Červnové výsledky průmyslu nepřinášejí hezký pohled, předzvěst horších časů, kterou již řadu měsíců přinášely předstihové ukazatele, se bohužel naplňuje. Ve srovnání s předchozím rokem se objem průmyslové výroby snížil o 6,4 procenta. Po kalendářním očištění výroba klesla o 3,8 procenta (po očištění o kalendářní i sezónní vlivy o 2,4 procenta). Pokles zakázek byl ještě markantnější. Zato mzdy rostou nadále výrazně rychleji než produktivita.

Hlavním důvodem poklesu celkové průmyslové výroby je situace v automobilovém průmyslu. Výroba motorových vozidel meziročně klesla o 7,6 procenta. Citelný pokles ovšem postihl také hutě a výrobu kovových konstrukcí, elektroenergetiku a těžbu uhlí. Naopak v růstu pokračovaly výroba počítačů a elektroniky, produkce platů a gumy a farmaceutický průmysl.

Vyhlídky do dalších měsíců nenabízí optimismus. Nové zakázky meziročně klesly o 9,9 procenta, přičemž exportní objednávky se snížily o 11,3 procenta, domácí zakázky o 6,8 procenta. Podobnou indikaci nabízí index nákupních manažerů, který v červenci klesl na 43,1 bodu, což je nejnižší hodnota za posledních deset let. Aktuální hodnotě tohoto indexu zhruba odpovídá pokles průmyslu o 6-7 procent.

Přes nepříznivé výsledky výroby, tržeb a pokles zakázek pokračují mzdy v růstu. V červnu průměrná mzda v průmyslu meziročně stoupla o 4,7 procenta. Při poklesu produktivity došlo k nárůstu jednotkových mzdových nákladů o více než 11 procent.

Prognóza vývoje průmyslové výroby pro celý letošní rok se poprvé posunula pod nulu. Nyní nám vychází pokles o 0,2 procenta.

Průmyslová výroba Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right