Účetnictví 

Rada IASB vydala nový standard IFRS 18

Rada pro mezinárodní účetní standardy (IASB) vydala 9. dubna 2024 nový standard IFRS 18 Prezentace a zveřejňování v účetní závěrce, nahrazující IAS 1 Sestavování a zveřejňování účetní závěrky. Nový standard bude platit pro roční období začínající 1. ledna 2027 nebo později.

Nový standard je výsledkem projektu IASB, který byl zahájen již v roce 2016 v reakci na obavy investorů ohledně srovnatelnosti a transparentnosti vykazování výkonnosti účetních jednotek.

Standard IFRS 18 Prezentace a zveřejňování v účetní závěrce nahrazuje IAS 1 Sestavování a zveřejňování účetní závěrky, přičemž beze změny přejímá řadu požadavků standardu IAS 1 a doplňuje je o nové požadavky. Kromě toho byly některé odstavce standardu IAS 1 přesunuty do standardu IAS 8 Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby a IFRS 7 Finanční nástroje: Zveřejnění. IASB dále provedla drobné úpravy standardů IAS 7 Výkaz peněžních toků a IAS 33 Zisk na akcii.

Rozsah

Standard IFRS 18 se vztahuje na všechny účetní závěrky, které jsou sestaveny a prezentovány v souladu s účetními standardy IFRS.

Nové požadavky IFRS 18

IFRS 18 zavádí tři soubory nových požadavků, které mají zlepšit vykazování finanční výkonnosti společností a poskytnout investorům lepší základ pro jejich analýzu a porovnávání.

Kategorie pro klasifikaci výnosů a nákladů ve výkazu zisku a ztráty

V současné době není stanovena žádná závazná struktura výkazu zisku a ztráty. Standard IFRS 18 nově vyžaduje, aby účetní jednotka klasifikovala výnosy a náklady zahrnuté do výsledku hospodaření do jedné z následujících kategorií: provozní, investiční, finanční, daň z příjmů, ukončené činnosti.

Všechny účetní jednotky musí dodržovat stejné požadavky na klasifikaci s určitými úpravami pro účetní jednotky, pro které je investování do aktiv jejich hlavní podnikatelskou činností (např. investiční účetní jednotky, investoři do nemovitostí a pojišťovny), a pro účetní jednotky, jejichž hlavní obchodní činností je poskytování financování zákazníkům (např. banky).

Účetní jednotky musí vykazovat následující mezisoučty:

  • provozní zisk nebo ztrátu;
  • zisk nebo ztrátu před financováním;
  • zisk nebo ztrátu po zdanění.

Tyto mezisoučty strukturují výkaz zisku a ztráty do kategorií, přičemž není třeba uvádět názvy jednotlivých kategorií. Řádkové položky uvedené ve standardu IFRS 18 je nutné prezentovat, pokud se tím nesníží efektivita výkazu zisku a ztráty při poskytování užitečného strukturovaného přehledu výnosů a nákladů účetní jednotky.

Měřítka výkonnosti definovaná vedením (management-defined performance measures, MPMs)

Měřítka MPM jsou definována jako mezisoučty výnosů a nákladů, které se používají při veřejné komunikaci s uživateli účetní závěrky mimo účetní výkazy, doplňují celkové součty nebo mezisoučty vyžadované standardem IFRS 18 a sdělují pohled vedení na určitý aspekt finanční výkonnosti účetní jednotky. Definici MPM může splňovat například EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization, tedy zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací).

Účetní jednotka je povinna zveřejnit informace o svých MPM v samostatném bodě přílohy účetní závěrky. Bod přílohy musí obsahovat prohlášení, že MPM poskytují pohled vedení na určitý aspekt finanční výkonnosti účetní jednotky jako celku a nemusí být nutně srovnatelné s ukazateli jiných účetních jednotek, které mají podobné označení nebo popis.

Sdružování a oddělování informací

Standard IFRS 18 zavádí postupy zaměřené na zlepšení sdružování a oddělování informací (angl. aggregation and disaggregation).  Cílem je získat další relevantní informace a zajistit, aby nedocházelo k zamlčování těch, které jsou významné. IFRS 18 poskytuje návod, jak vyhodnotit, zda mají být informace uvedeny v primárních účetních výkazech (jejichž úlohou je poskytnout užitečné strukturované shrnutí), nebo v příloze.

IFRS 18 také vyžaduje, aby společnosti zajistily transparentnější prezentaci provozních nákladů. Zavádí se přísnější pokyny ohledně toho, zda se má analýza provozních nákladů provádět podle jejich druhu, nebo funkce. Prezentace by měla poskytovat co nejužitečnější strukturovaný přehled provozních nákladů, a to s ohledem na několik faktorů. Prezentace provozních nákladů podle funkce vyžaduje zveřejnění částek pěti specifikovaných nákladů, a to odpisů a amortizace, nákladů na zaměstnanecké požitky, ztráty ze znehodnocení a jejich zrušení a snížení ocenění zásob a zrušení takového snížení.

Úpravy dalších standardů IFRS

Úpravy IAS 7 Výkaz peněžních toků

Cílem úprav standardu IAS 7 je zlepšit srovnatelnost účetních jednotek. Změny zahrnují:

  • použití mezisoučtu provozního zisku jako jediného výchozího bodu pro nepřímou metodu vykazování peněžních toků z provozní činnosti a
  • odstranění alternativ pro prezentaci úroků a dividend.

Úpravy IAS 33 Zisk na akcii

Kromě vykazování základního a zředěného zisku na akcii (EPS) mohou účetní jednotky podle IAS 33 zveřejnit (pouze v příloze) dodatečný zisk na akcii vypočtený na základě kterékoli složky výkazu o úplném výsledku.

Datum účinnosti a přechodná ustanovení

Standard IFRS 18 je účinný pro roční účetní období začínající 1. ledna 2027 nebo později. Standard se aplikuje retrospektivně se specifickými přechodnými ustanoveními a je povoleno jeho předčasné přijetí.

Jak vám můžeme pomoci?

Více informací o novém standardu naleznete v článku iGAAP in Focus — Financial reporting: IASB publishes new standard on presentation and disclosure in financial statements.

Novému standardu IFRS 18 se budeme podrobněji věnovat v příštích vydáních našeho zpravodaje a na našem blogu. V červnu také chystáme webcast, na kterém rozebereme hlavní změny, jež nový standard přinese.

Zdroje: www.iasplus.com, iGAAP in Focus from 04/2024

 

IAS 33 IFRS 18 IAS 7 IAS 1 IASB Účetní závěrka IFRS dReport zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right