Technologie  Právo 

Robot nemůže být vynálezcem, potvrdil Evropský patentový úřad

Evropský patentový úřad potvrdil doposud uznávaný výklad, že umělá inteligence nemůže být u patentů uváděna jako vynálezce. Není totiž možné, aby práva s touto rolí spjatá vykonávalo zařízení nemající právní osobnost. Více informací najdete v našem únorovém TechLaw zpravodaji, kde se věnujeme oblasti cybersecurity a novým technologiím. To ale není vše – dále se dozvíte více o tom, jak kancelář prezidenta USA vydala návrh regulace vývoje na používání umělé inteligence, o upřesňovací novele zákona o kybernetické bezpečnosti, o hackerských útocích na benešovskou nemocnici a OKD a o ukončení podpory pro Windows 7.

TechLaw zpravodaj: novinky ze světa cybersecurity, ochrany osobních údajů, IP/IT práva, telekomunikace a spousta dalších informací. Nenechte si ujít další vydání a zaregistrujte se k jeho odběru.

Evropský patentový úřad: Umělá inteligence nemůže být vynálezcem (případ DABUS)

Evropský patentový úřad (EPO) koncem ledna zveřejnil podrobné odůvodnění dřívějšího odmítnutí dvou patentových přihlášek, v nichž byla jako vynálezce uvedena umělá inteligence nazvaná DABUS. EPO má za to, že dle Evropské patentové úmluvy může být vynálezcem jen člověk.

Podle EPO je uvedení vynálezce povinnou náležitostí přihlášky zejména proto, aby dané osobě mohla být zaručena příslušná práva vyplývající z uděleného patentu – není možné, aby tato práva vykonávalo zařízení nemající právní osobnost. Úřad dodal, že pojmenování algoritmu je v tomto ohledu irelevantní.

Kancelář prezidenta USA: Principy regulace umělé inteligence

Zkraje roku 2020 publikovala kancelář prezidenta USA, konkrétně odbor OIRA (Office of Information and Regulatory Affairs), návrh deseti principů regulace vývoje a používání umělé inteligence (AI). Ústřední myšlenkou nově přijímaných předpisů by měla být důvěryhodnost AI, úprava by však přitom neměla být natolik přísná, aby soukromým společnostem bránila v inovacích. Bílý dům vyzval federální úřady, aby při vytváření pravidel pro AI prováděly posouzení rizik a nákladovou analýzu. Vznikající AI strategie USA je představena na webu Artificial Intelligence for the American People.

V roce 2019 vydala Evropská komise prostřednictvím odborné skupiny AI HLEG Etické pokyny pro zajištění důvěryhodnosti umělé inteligence. 19. února 2020 proběhla prezentace nové AI strategie EU evropskou komisařkou Margrethe Vestager – o podrobnostech budeme informovat.

Vstoupila v účinnost novela zákona o kybernetické bezpečnosti

Prvního února vstoupila v účinnost novela zákona o kybernetické bezpečnosti, která upřesňuje působnost Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost a specifikuje skutkové podstaty přestupků v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Hackerské útoky a ukončení podpory Windows 7

Koncem loňského roku jsme byli svědky dvou velkých hackerských úroků. Nejprve kryptovirus na několik dní zcela paralyzoval nemocnici v Benešově a nedlouho na to musela kvůli kybernetickému útoku přerušit těžbu společnost OKD. Tyto události nasvědčují tomu, že podobný typ útoků budeme vídat stále častěji. Státní i soukromé podniky by měly věnovat náležitou pozornost svému kybernetickému zabezpečení a přijmout odpovídající směrnice. Nezbytností pro podniky, které doposud využívaly Windows 7, je upgrade na novější systém, jelikož Microsoft od ledna přestal na „sedmičky“ poskytovat aktualizaci zabezpečení.

Cybersecurity TechLaw zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right