Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v červnu: Pod taktovkou elektřiny, benzínu, brambor a másla

Elektřina, benzín, brambory a máslo. To jsou příčiny toho, že se index spotřebitelských cen v červnu zvýšil o 0,4 procenta. Meziroční inflace se posunula z 2,2 na 2,6 procenta. Žádné velké drama ve vývoji inflace se ale nekoná, v příštích měsících by se měla inflace udržet mezi 2-3 procenty. Nicméně ČNB může této situace využít k dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

Ceny elektřiny se často nemění, tentokrát ovšem distributoři elektrické energie museli zareagovat na rychlý růst cen elektřiny na burzách v Německu a dalších zemích. Ty se za poslední rok zdvojnásobily. Červnové zvýšení maloobchodních cen o 2,3 procenta tak nemusí být posledním.

Růst cen ropy a oslabení kurzu koruny se projevily na cenách pohonných hmot. Benzín zdražil o 3,3 procenta, nafta o 3,5 procenta.

Třetím inflačním faktorem se staly ceny potravin. Zdražení brambor o 28 procent má na svědomí přechod z pozdních na rané brambory. K tomu se přidalo zdražení vajec, másla a mléčných výrobků. Celkem se ceny potravin zvýšily o 0,5 procenta.

Jádrová inflace se také mírně zvýšila, měla by však dosahovat přesně hodnoty inflačního cíle. Tam směřuje i její prognóza, což dává ČNB prostor k „normalizaci“ úrokových sazeb. Tempo zvyšování sazeb bude záviset na vývoji kurzu koruny, případně krocích ECB.

Makroekonomika Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right