Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v dubnu: Meziroční inflace vzrostla na 2,9 %

Když se sejdou rostoucí ceny pohonných hmot a zdražující potraviny, je z toho často výrazný impuls pro inflaci. Právě to se stalo v dubnu. Index spotřebitelských cen se minulý měsíc zvýšil o 0,7 %, meziroční inflace poskočila na 2,9 %.

Hlavním příspěvkem k inflaci byly v dubnu vyšší ceny potravin. Celkem vzrostly o 1,7 %, k čemuž přispěly především vyšší ceny vepřového a drůbežího masa, zeleniny, mléčných výrobků, pečiva a čokolády. Z alkoholických nápojů rostly nejrychleji ceny vína.

Druhým výrazným impulsem je pokračování růstu cen pohonných hmot. Tentokrát se ceny benzínu a nafty zvýšily o necelá 3 %. Příčina je zřejmá, cena ropy Brent dosáhla v dubnu v průměru 90 dolarů za barel, což je zhruba o 5 USD více než v březnu.

K poklesu cenové hladiny naopak přispívalo sezónní snížení cen v oblasti rekreace. Ceny dovolených u cestovních kanceláří v průměru klesly o 4,2 procenta. V červnu a na začátku prázdnin se ovšem opět spolehlivě vydají vzhůru.

Po dvou měsících, kdy inflace přistála přesně na hodnotě inflačního cíle, se nyní opět znatelně zvýšila. Nicméně nejde o nic nečekaného. Loni v dubnu výrazně klesly ceny potravin a opakování tohoto dezinflačního impulsu se letos nedalo očekávat. Zároveň se nadále drží poměrně vysoko inflace v cenách služeb, například ceny v restauracích jsou meziročně vyšší o 7,9 %, ceny ubytování se zvýšily dokonce o 9,2 %. Přesto zatím není důvod obávat se návrtu tak vysoké inflace, jakou jsme zažili v předchozích dvou letech. Jen bude chvíli trvat, než se inflace zklidní a usadí.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right