Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v květnu: Dočasný klid

Po dubnovém zrychlení se minulý měsíc inflace opět trochu zmírnila a vrátila se pod tři procenta. Nicméně vzhledem k rychle rostoucím cenám komodit a návratu problému s nedostatkem pracovních sil přichází riziko, že v dalších měsících bude inflace spíše akcelerovat.

Index spotřebitelských cen se v květnu meziměsíčně zvýšil o 0,2 procenta. Meziroční inflace se zmírnila z 3,1 na 2,9 procenta. K růstu cenové hladiny přispěly nejvýrazněji zdražující pohonné hmoty. Benzín zdražil zhruba o procenta, motorová nafta o něco méně. Důvod je více než zřejmý, rychle stoupající cena ropy. Z dalších položek spotřebního koše zdražily například brambory a ovoce. Naopak zlevnily zelenina, cukr nebo vejce.

Celková i jádrová inflace se drží poblíž tří procent, horní hranice tolerančního pásma inflačního cíle. Nicméně inflace ve výrobních cenách v průmyslu už zrychlila na 4,6 procenta a pod tlakem rychle rostoucích cen komodit v zahraničí bude nejspíše dále stoupat. Na růst cen bude také tlačit rychlejší růst mezd v souvislosti s rostoucí poptávkou po práci. Rizika dalšího vývoje inflace jsou poměrně výrazně vychýlena směrem nahoru.

ČNB na to může zareagovat obratem kurzu měnové politiky a zahájením série zvyšování úrokových sazeb, a to již za dva týdny. Celkem by letos mohla zvýšit své úrokové sazby třikrát, tj. o 75 bazických bodů.

Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right