Deloitte živě 

Studenti v Deloitte získali během stáže praktické zkušenosti i sebevědomí

Prázdniny sice skončily, ale zážitky, které žáci a studenti během letních měsíců nasbírali, jim už nikdo nevezme. To platí i pro Maxmiliana, Olivera, Terezu a Vojtu, studenty zahraničních univerzit, kteří se rozhodli strávit část prázdnin na stáži v pražské kanceláři Deloitte Česká republika a posbírat zkušenosti z praxe v oboru, který je zajímá. Jak jejich stáže probíhaly?

Pro studenty je to často první střet s větší firmou našeho typu, takže se rozvíjí hned v několika oblastech, ať už se jedná o základní práci s Outlookem, s Excelem či Pythonem nebo o komunikační a prezentační dovednosti,“ říká Iva Habrnálová, manažerka z HR oddělení Deloitte, když hodnotí přínosy stáží pro mladé lidi. A jak to vidí sami studenti?

Vojtěch Ryp, student University of Birmingham, obor psychologie

quote icon

Na základě práce na virtuální realitě či rozšířené realitě s týmem z Xperience Lab jsem si pro své budoucí magisterské studium zvolil neurokognitivní robotiku.

author name Vojtěch Ryp, student University of Birmingham, obor psychologie

Vojto, co jsi během stáže dělal?

Během stáže jsem spolupracoval s oddělením Human Resources, konkrétně v oblasti Recruitment and Talent Branding (TB). Náplní mojí práce byla sada TB projektů zaměřujících se na nové koncepty akcí, inovace nových konceptů a cest pro akvizici talentovaných studentů do Deloitte atd. Dále jsem si zkusil pohovor či obvolávání potenciálních kandidátů. Flexibilnost stáže mi dovolila si zařídit „den v Consultingu“, a to v Energy týmu, kde jsem se věnoval úkolům souvisejícím s aktuální energetickou situací. Dále mi stáž umožnila poznat zajímavé technologické inovace a zapojit se do projektů v Deloitte Xperience Lab.

Co ti stáž dala a co ses během ní naučil?

Během 6 týdnů jsem načerpal spoustu inspirace z rozhovorů se zajímavými a zkušenými lidmi. Uvědomil jsem si, že propojení mého studia psychologie skvěle pasuje jak s prací v HR týmu, tak i s prací na vývoji aplikace virtuální reality v Deloitte Xperience Lab. Stáž mi dala bližší náhled na pracovní a konzultantský život a ukázala, že Consulting v Deloitte je skvělý začátek kariérního vývoje.

Jak podle tebe vypadá dream job? Jak by sis chtěl jednou uspořádat práci, až dostuduješ a budeš pracovat na HPP?

Flexibilita, rozmanitost a team leading jsou pro mě stěžejními atributy dream jobu. Možnost rozvrhnout si svou práci tak, aby mně vyhovovala a zároveň abych splnil to, co mám. Poznávat nové lidi, mít možnost se rozvíjet a vzít si na starost více projektů. Vzhledem k tomu, že jsem extrovertní povahy a studuji psychologii, rád bych se dostal k vedení vlastního týmu.

Tereza Galušková, studentka University of Warwick, obor právo

quote icon

Stáž tohoto typu mi přijde jako ideální zkušenost k tomu se ujistit, že i velké firmy mají malé přátelské týmy a všichni jsou při zaučování nováčků velmi chápaví a vstřícní.

author name Tereza Galušková, studentka University of Warwick, obor právo

Terezo, co jsi během stáže dělala?

Celých 6 týdnů jsem strávila s jedním týmem, CE In-House Legal, a proto jsem měla možnost se s ním skutečně dobře seznámit. V průběhu stáže jsem se naučila, jak revidovat smlouvy podle interních směrnic a jak nad smlouvami přemýšlet tak, aby odrážely specifický business interest a firemní hodnoty. Velmi zajímavá pro mě byla také denní korespondence s členy týmů z celého CE Clusteru, a to ať už při řešení interních anti-money laundering směrnic, nebo přímo při revizi mezinárodních smluv.

Co ti stáž dala a co ses během ní naučila?

Deloitte stáž pro mě byla přínosná ze dvou různých hledisek: v prvé řadě praktickými znalostmi a druhé řadě v možností osobního růstu. Mezi praktické znalosti patřily již už zmiňované revize smluv, chápání dopadu mnohých smluvních klauzulí v praxi, interní směrnice anebo třeba nahlédnutí do mezinárodních sankčních pokynů a AML pokynů. Pochopila jsem zde také, jak důležitá je role daní v právním odvětví, když jsem zpracovávala výtah zaměřený na některé ze zemí CE Clusteru, a dále mě to motivovalo k tomu se o této tematice naučit více.

Pomohla ti stáž v Deloitte k tomu, aby ses rozhodla, co chceš dále dělat? Zůstaneš v oboru, kde jsi „stážovala“?

V právním oboru bych určitě zůstat chtěla, protože i když jsem teď jen v úplných začátcích, moc mě baví se v něm učit a zdokonalovat. Navíc se mi líbí, jak moc je propojený s každodenním řízením businessu, a je jen na nás, které zaměření si zvolíme. Pokud jde ale o rozšíření zájmů, v průběhu mého času v Deloitte jsem měla možnost zjistit více o implementaci VR v komerčním prostředí, a na základě toho bych se ráda i já v budoucnu zapojila do jejich vývoje právě v právním sektoru.

Láká vás letní stáž v Deloitte?

O letní stáž se mohou ucházet čeští a slovenští studenti ze zahraničních univerzit. Studenti českých univerzit mají totiž možnost pracovat v Deloitte v průběhu celého roku. Stáž trvá většinou šest týdnů, ale může se stát, že si studenti své působení prodlouží, a to buď v týmu, do něhož nastoupili, nebo v jiném týmu, se kterým navázali užší spolupráci během stáže.

„Studenti pracují na reálných projektech, kde se očekává jejich aktivní zapojení a jejich nápady nejdou pouze do šuplíku, ale snažíme se je reálně zapracovat,“ vysvětluje Iva Habrnálová z HR oddělení Deloitte.

Jak se na stáž přihlásit?

Prvním krokem je životopis. „CV mohou poslat uchazeči přímo na můj e-mail anebo na stránkách jsmedeloitte.cz vypisujeme konkrétní studentské pozice, kde se během jara objeví i pozice zastřešující stážistický program,“ radí Iva. Poté čeká studenty rozhovor s HR recruiterem a také s manažerem, v jehož týmu by v případě přijetí pracovali. Všichni zájemci si mohou vybrat, v kterém oddělení by chtěli stáž absolvovat, aby se tak mohli rozvíjet v oblasti, jež je zajímá.

Oliver Adam Dočkal, student University of Amsterdam, obor Business Administration

quote icon

Stáž v Deloitte je skvělá příležitost, jak nabrat profesionální schopnosti ve velmi přívětivém pracovním prostředí. Navíc poznáte chytré, ambiciózní lidi a strávíte léto v krásných klimatizovaných kancelářích.

author name Oliver Adam Dočkal, student University of Amsterdam, obor Business Administration

Olivere, proč sis ke stáži vybral Deloitte?

Deloitte je firma, se kterou jsem se setkal při studiu v Nizozemsku. Líbí se mi její globální působení a silný brand. Do Deloitte jsem šel také proto, že je to skvělé místo, kde získat informace o dalších zajímavých business odvětvích, jako je třeba consulting či audit.

Co jsi během stáže dělal? 

V rámci stáže jsem pracoval v oddělení Clients & Markets. Mým hlavním úkolem bylo kreativní vytvoření, naplánování a realizování kampaně pro program Technology Fast 50. Snažil jsem se tedy nalákat firmy k registraci do tohoto programu, ať už pomocí sociálních sítí, novinářských článků, e-mailů, či internetových reklamních bannerů. Dále jsem pracoval třeba na reportu pro letošní Deloitte Property Index či na přenosu globálních studií Deloitte na český trh.

Co ti stáž dala a co ses během ní naučil?

Stáž mi dala dobrý vhled do toho, jak Deloitte funguje a jaké zde pracují týmy. Kromě svého oddělení jsem měl možnost setkat se také s lidmi z Consultingu, Auditu nebo Daní – oddělení, která bych si také rád do budoucna vyzkoušel. Poznal jsem, jak funguje velká firma, jako je Deloitte. Když jsem nastupoval, byl jsem trochu nervózní z toho, jak se mezi staršími profesionály pohybovat. Díky času strávenému v kancelářích a skvělému kolektivu stážistů i v oddělení Clients & Markets jsem však nabral sebevědomí a jsem si teď mnohem jistější. Díky práci a firemnímu prostředí jsem se také zlepšil v efektivní komunikaci, obzvláště v situaci, kdy na jednom řešení pracuje několik početných týmů. Na závěr nesmím zapomenout na vylepšení svých hard skills v podobě Excelu nebo PowerPointu.

Jak podle tebe vypadá dream job? Jak by sis chtěl jednou uspořádat práci, až dostuduješ a budeš pracovat na HPP?

Dream job si představuji jako práci, která mě baví. Práci, kde vidím své výsledky a kde čas utíká sám od sebe. Zároveň bych rád pracoval v kolektivu přátelských a cílevědomých lidí, jako je tomu například v Deloitte.

Maxmilian Forman, student University of Amsterdam, obor ekonometrie a operační výzkum

quote icon

Stáž ve společnosti Deloitte mi umožnila proniknout do oboru a motivovala mě k dalšímu studiu na pozici konzultanta pro modelování úvěrového rizika na plný úvazek ve společnosti Deloitte Nizozemsko

author name Maxmilian Forman, student University of Amsterdam, obor ekonometrie a operační výzkum

Co jsi během stáže dělal?

Během stáže ve Financial Risk Advisory jsem se věnoval především rozsahu technik modelování úvěrového a tržního rizika a architektuře modelu. S týmem zkušených odborníků jsem vyvinul a implementoval skórovací model challenger PD, rámec pro model řízení rizik IRRBB v Pythonu a generátor dat využívající metodu rozhodovacích stromů.

Co ti stáž dala a co ses během ní naučil?

Samotná stáž mi přinesla osm týdnů zkušeností. Naučil jsem se nové koncepty a knihovny v Pythonu, jako je scikit-learn, a podařilo se mi nahlédnout do SQL & Tableau. Zkušenosti získané v poradenství v oblasti finančních rizik mi umožňují věnovat se mnoha kvantitativním oblastem, které vyžadují znalost aplikovaných statistických metod a využití kódování, jako je kvantitativní obchodník nebo analytik tržního rizika.

Jak podle tebe vypadá dream job? Jak by sis chtěl jednou uspořádat práci, až dostuduješ a budeš pracovat na HPP?

Svou práci snů si představuji ve Financial Risk Advisory, s náročnými úkoly, které mi umožní nekonečný růst v mém oboru.

Závěrem je na oplátku fér prozradit, co naopak přinášejí studenti do Deloitte a proč je u nás rádi vidíme. „Největším přínosem jsou nové pohledy na danou problematiku. Občas když člověk pracuje v zajetých kolejích dlouho, může být pohled nezainteresovaného člověka zvenčí velmi osvěžující a prospěšný. Také nám pomáhají lépe pochopit, co mladá generace vyhledává, jaké pracovní prostředí oceňuje a jaký styl práce jí sedí nejvíce,“ uzavírá Iva třetí ročník letních stáží. A my se těšíme zase za rok!

Díky stáži v Deloitte jsem si vyzkoušela práci auditora a naučila se komunikovat s klienty, říká studentka Nelly

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Díky stáži v Deloitte jsem si vyzkoušela práci auditora a naučila se komunikovat s klienty, říká studentka Nelly
Kariéra v Deloitte

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right