Deloitte živě 

T. Gecchelin: První prototyp vozidla budoucnosti již testujeme v ulicích

Heslem Tommase Gecchelina, řečníka pražského summitu Singularity University je „život v pohybu“. Proč? Věří, že dokáže změnit budoucnost dopravy. Jak? Do roku 2020 chce do provozu uvést samořídicí jednotku s názvem Next, která by dokázala zkombinovat výhody veřejné dopravy a pohodlí jízdy v automobilu.

Vozidlo budoucnosti Next by měl být velmi malý autobus, který dokáže pojmout až deset cestujících. Svým futuristickým exteriérem však autobus, tak jak ho známe, příliš nepřipomíná. A tam jeho odlišnost nekončí. „Podstatou celého konceptu je zejména to, že se několik jednotek dokáže spojit k sobě a utvořit tak na určitou část cesty z malých autobusů jeden velký. Aby se dosáhlo maximální efektivity, lidé budou mít možnost se za jízdy v rámci jednotek přesouvat a měnit je podle aktuální potřeby,“ představil klíčovou myšlenku Tommaso Gecchelin na začátku svého vystoupení na Singularity Summitu.

quote icon

„Chceme zachovat výhody cestování veřejnou dopravou a pohodlí přepravy automobilem. Díky Next nebudete muset čekat na spoj a chodit na autobusovou zastávku, jednotka vás vyzvedne u vašeho vchodu. Zároveň budete mít k dispozici kávu a občerstvení dle vašeho výběru. A nejlepší je, že si vozidlo objednáte během chvilky skrze aplikaci v mobilu.“ Tommaso Gecchelin

„Jiné společnosti budou moci poskytnout svůj servis skrze naše vozidlo. Pokud budete chtít pít během jízdy kávu z oblíbené kavárny, jednoduše si ji v aplikaci objednáte, vaše jednotka na to bude připravená a společnost vám ji doručí,“ zmínil jako příklad Tommaso. Next tak představuje příležitost pro další firmy, které budou moci skrze tuto platformu dostat svůj produkt k zákazníkům.

Zdá se vám, že něco takového je hudba vzdálené budoucnosti? Není. Firma již sestavila první prototyp s řidičem, který začala v únoru 2018 testovat v ulicích Dubaje. Zajímá vás, jak testování probíhalo? Podívejte se na video.

Budeme jednoho dne cestovat drony nebo třeba létajícími auty? Přečtěte si, jak ještě může vypadat doprava v budoucnosti.

SU Singularity University

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right