Deloitte živě 

TeenXO: Generace, která bude posílat turisty na Mars

S mobily a tablety v ruce se už téměř narodili, sociální sítě mají jako hlavní zdroj zpráv o každodenním životě i světě. To jsou dnešní „teeni“, děti, které tvoří naši budoucnost. A my s nimi počítáme. Proto jsme pro ně v rámci dalšího setkání Deloitte KidsXO klubu na zářijovém Future Port Prague připravili speciální program a umožnili jim, aby se setkaly s hlavními tvářemi této konference.

Zatímco mladší ročníky, členové a členky našeho KidsXO klubu procházely areálem Pražské tržnice, řídily malé drony nebo na vlastní kůži zažívaly možnosti virtuální reality a našeho tetovacího salónu (někteří opakovaně), teeni poslouchali profesora Kevina Warwicka. Prvního člověka, který si dobrovolně nechal do paže vložit upravené čipy se schopností detekce nervových impulzů. Díky tomu pak mohl posílat povely robotické paži, která například otevírala dveře v jeho bytě v New Yorku.

„Váš mozek a tělo nemusí být na jednom místě. V budoucnu může být vaše tělo vším, čím chcete, aby bylo,“ řekl nadšené mládeži první lidský kyborg, britský profesor kybernetiky Kevin Warwick.

Pak se role obrátily a začaly se ptát děti: Proč tělo ignoruje implantáty? Jak je to s jejich zneužitelností a bezpečností? Nejlepší dotazy z TeenXO mini konference pak byly oceněny.

My vám připravíme podmínky, vy už na Mars budete létat

Druhou řečnicí byla Anita Sengupta, kosmická inženýrka NASA a senior vice prezidentka systémového inženýrství společnosti Virgin Hyperloop One, která plánuje postavit v Indii dráhu založenou na technologii Hyperloop. Spojovat by měla města Bombaj a Puné, vysokorychlostní transportní systém má přibližně 150 km ujet pod 30 minut a jeho testování už zdárně probíhá. Během posledního testu v Las Vegas zvládla kapsule pro cestující jet rychlostí 300km/h.

Kromě toho přítomné seznámila také s cestami na Mars, které jsou otázkou už velmi blízké budoucnosti. „Naše generace připravuje podmínky, aby lidé mohli na tuto planetu létat. Vaše generace je ta, která už tam bude za 15 – 20 let vysílat turisty.“

A pak ještě stihla motivovat mladé slečny: „V prostředí kosmonautiky se setkáte hlavně s muži. Nenechte se tím ale zastrašit, nenechte se odradit! Však právě vidíte – i žena se v tomto prostředí může dostat hodně daleko.“ Právě kosmonautika a obory zaměřené na vesmírné technologie budou hrát v následující dekádě prim.

Jako třetí vystoupil americký futurolog, dopisovatel časopisu Forbes, průkopník virtuální a rozšířené reality a bývalý viceprezident Disney Charlie Fink, který získal více než 15 ocenění za hudební produkci. Právě u něj vznikla myšlenka na světoznámý animovaný film Lví král.

Zajímá vás budoucnost dopravy, práce, medicíny či konkrétně neurovědy? Pak si nenechte ujít naše články ze Singularity University summitu, který se v březnu 2018 uskutečnil v Praze.

Deloitte KidsXO klub Deloitte TeenXO klub

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right