Právo 

Zákonem roku 2017 se stal nález Ústavního soudu k EET

Devátý ročník ankety Zákon roku vyhrála iniciativa podnikání uvážlivěji regulovat, tedy nález Ústavního soudu k elektronické evidenci tržeb (EET). V hlasování odborné veřejnosti se na druhém místě umístila zákon o platebním styku implementující PSD2 a na třetím novela stavebního zákona. V anketě, kterou organizuje společnost Deloitte Legal, vybíraly stovky podnikatelů z pěti nominovaných legislativních počinů, které mají pozitivní dopad na byznys.

„Nejde jen o nález o EET. Důvod, proč byl tento nález do nominací zařazen, a proč evidentně většinu hlasujících tak zaujal, bylo jeho širší poselství jak má stát podnikání (a nejen to) regulovat. Zákonodárce podle hlasování musí při zavádění plošné regulace předem zvážit její dopady. Rčení, že při kácení lesa létají třísky, nemá u regulačního opatření v právním státě místo,“ říká Tomáš Babáček, předseda nominační rady ankety Zákon roku a advokát Deloitte Legal.

Celkové výsledky ankety Zákon roku:

  1. Podnikání regulovat uvážlivěji (nález Ústavního soudu k EET)
  2. Regulace podněcující inovaci na finančním trhu (zákon o platebním styku implementující PSD2)
  3. Legislativní řez k urychlení výstavby (novela stavebního zákona)
  4. Efektivnější soudní řízení (novela občanského soudního řádu)
  5. Daňové předpisy reflektující realitu podnikání (novela zákona o daních z příjmů)

Nominační radu Zákona roku tvořily dvě desítky autorit z různých oblastí nejen podnikání. Nad letošním ročníkem převzala záštitu Hospodářská komora ČR a Česká advokátní komora. Hlasovalo se prostřednictvím online dotazníku a fyzických hlasovacích lístků u jednotlivých partnerů projektu.

„Skutečností zůstává, že zásadní vliv na regulaci podnikání mají sami podnikatelé tím, jak se sami dokáží samoregulovat a také dostatečně mobilizovat při formulování požadavků na kvalitu nové legislativy,“ shrnuje Tomáš Babáček z Deloitte Legal.

Více informací o projektu Zákon roku naleznete na stránkách www.zakonroku.cz.

Novela zákona o daních z příjmů Novela stavebního zákona EET

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right