Deloitte živě 

Průmysl v březnu: Žádný viditelný pokrok

Stejně jako v předchozích měsících i v březnu je hlavní brzdou českého průmyslu automobilová výroba, kde současné problémy přetrvávají. Ve většině ostatních odvětví dochází k mírnému růstu. Průmyslová výroba se po očištění o kalendářní vlivy meziročně zvýšila o 0,4 procenta, v meziměsíčním srovnání vzrostla po kalendářním i sezónním očištění o 2,6 procenta. Hodnota nových zakázek rostla meziročním tempem o 3,4 procenta, z toho nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 2,8 procenta. Firmy však čelí zvýšené nejistotě pro následující měsíce.

Automobilový průmysl se propadá již devátý měsíc v řadě, konkrétně v březnu poklesla výroba v meziročním srovnání o 17,3 procenta, ve srovnání s předpandemickým rokem 2019 je výroba stále níže o 13 procent. Automobilky i nadále čelí prodlužujícím se dodavatelským lhůtám při nedostatku materiálů, především polovodičových čipů či kabelových svazků. V ostatních odvětvích vypadá situace o poznání lépe. Výroba chemických látek vzrostla meziročně o 8,1 procent, výroba plastů o 4,4 procenta, výroba elektrických zařízení o 10,1 procent a výroba farmaceutických výrobků dokonce o 20,5 procent.

Z dostupných čísel je patrné, že navzdory velmi komplikované situaci je český průmysl schopen kompenzovat propad svého nejdůležitějšího automobilového odvětví. V březnu se již na datech plně promítla probíhající konflikt na Ukrajině a výsledky ukazující mírný růst je třeba vnímat pozitivně. Otazník zůstává, jestli dokáže průmysl toto tempo udržet i pro následující měsíce. Za celý letošní rok očekáváme zvýšení průmyslové výroby o 4,5 procenta, avšak nejistoty v podobě eskalace konfliktu na Ukrajině, stále probíhajícího lockdownu v Číně blokujícího kontejnerovou dopravu, prodlužujících se dodavatelských lhůt či výrazného růstu cen komodit zůstávají i nadále vysoké.

Makroekonomické novinky Průmyslová výroba

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right