Daně 

Aktuálně k projednávání daňového balíčku

Daňový balíček nebude do konce roku schválen, daňové změny tak nebudou účinné od nového roku.

V úterý 4. prosince proběhlo v Poslanecké sněmovně v rámci druhého čtení představení podaných pozměňovacích návrhů k původnímu návrhu daňového balíčku (Sněmovní tisk 206). Nakonec bylo podáno 35 pozměňovacích návrhů, o kterých by se mělo hlasovat spolu s celkovým hlasováním o daňovém balíčku buď ještě před vánočními svátky, nebo až v novém roce, další projednávání je možné od 21. prosince.

Pozměňovací návrhy ve většině případů neřeší technické změny, ale vychází z programových prohlášení stran (např. zvýšení slev na poplatníka, na děti, zrušení superhrubé mzdy a solidárního příplatku, snížení sazeb DPH – jak obecně, tak u vybraných komodit, např. teplo nebo biopotraviny) aj.

Další důležité pozměňovací návrhy (vládní), které částečně reagují také na aktuální diskuse a praktické problémy spojené s posunutím účinnosti daňového balíčku, jsou součásti usnesení rozpočtového výboru.

Jedná se například o:

  • novou úpravu odpočtu výdajů na výzkum a vývoj,
  • novou definici hranice účasti na pojištění u závislé činnosti,
  • změnu definice ekonomické činnosti pro účely DPH v souvislosti s problematikou jednatelů – více také zde,
  • posunutí účinnosti jednotlivých ustanovení daňového balíčku (v některých případech bude mít poplatník možnost volby, zda bude od nového roku postupovat podle dosavadních nebo novelizovaných pravidel).

Vývoj pozorně sledujeme a po třetím čtení vám přinese podrobné informace o tom, které změny Poslanecká sněmovna schválila pro jednotlivé daně a od kdy by tyto změny měly platit.

 

 

 

Daňový balíček DPH

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right