Daně 

Blíží se legislativní proces zavedení daně z digitálních služeb do finále?

Uplynuly již téměř tři měsíce od posledního posunu v legislativním procesu implementace daně z digitálních služeb. Za poslední počin lze považovat usnesení rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ze dne 10. června 2020. V něm rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o dani z digitálních služeb ve druhém čtení schválila, a to bez připomínek v rozsahu pozměňovacího návrhu, kterým se sazba daně z digitálních služeb snižuje ze 7 % na 5 %.

Projednávání sněmovního tisku č. 658 ve druhém čtení je zařazeno na pořad 58. schůze Poslanecké sněmovny, jež byla zahájena 15. září 2020.

Doplňme, že návrh zákona stále počítá s jeho účinností od 1. ledna 2021. S tímto datem pracuje také Finanční správa České republiky, která aktuálně připravuje také oficiální formulář pro podání daňového přiznání k dani z digitálních služeb společně s pokyny k jeho vyplnění.

Zda se legislativní proces posune směrem k očekávané účinnosti této nové daňové povinnosti, bude pravděpodobně zřejmé po skončení 58. schůze. O výsledku vás budeme informovat. V tuto chvíli je však více než jasné, že pokud by byla tato nová daň zavedena již s účinností od 1. ledna 2021, každým dnem se zkracuje doba, během které se společnosti mohou připravit na povinnosti vyplývající z jejího zavedení.

Daň z digitálních služeb Přímé daně dReport zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right