Právo 

Budoucnost advokacie je v technologiích, udržitelnosti, ale i v práci s lidmi

Kam směřují inovace v oblasti práva? Budoucnost je podle Martina Bohuslava, vedoucího partnera Deloitte Legal, nejen v technologiích, ale také v udržitelnosti. S tím souvisí rovněž oblast práce s týmem. „Musíme se starat, aby lidé viděli ve své práci hodnotu, která pro ně bude po celou dobu kariéry důležitá.“

Udržitelnost je podle Martina Bohuslava hodnota a pohled na to, jak reagovat na život v regulaci a taxonomii. „Diskuse v našem středoevropském prostoru není úplně jednoduchá, ale vidíme, že na to byznys začíná reagovat a začíná udržitelnost vidět jako hodnotu. Klienti nechtějí dělat byznys, který se uzavře s koncem finančního roku. Chtějí vidět dál a udržitelnost je jedno z témat, které v tomto dlouhodobějším plánování musí zohlednit,“ popisuje vedoucí partner Deloitte Legal. Advokacie by se podle něj měla zaměřit třeba i na to, jak pracovat s týmem tak, aby právníci viděli hodnoty, se kterými chtějí žít dalších deset či dvacet let kariéry. „Ale musím sám za sebe říct, že je to celkem inovativní přístup. Dlouhou dobu byla advokacie zaměřená na efekt, výkon, ekonomiku a toto téma bylo upozaděné. Musíme se ale starat, aby lidé viděli ve své práci hodnotu, která pro ně bude po celou dobu kariéry důležitá,“ dodává.

Inovací je pro nás propojování právní expertízy s dalšími oblastmi poradenství

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Inovací je pro nás propojování právní expertízy s dalšími oblastmi poradenství

Digitalizace není jednoduchá

Pokud jde o technologickou oblast inovací, tématem je pro Martina Bohuslava zejména digitalizace. I ta ale naráží na limity. „Práce s papírem je pro nás důležitá a není jednoduché plně zdigitalizovat svoji agendu. Přesto se snažím pracovat tak, abych byl udržitelný, a pokud mohu mít něco v digitální podobě, tak ji mám,“ říká Martin Bohuslav. Advokátní kancelář podle něj lze do budoucna stoprocentně zdigitalizovat, ale není to jednoduchá cesta a je nutná velká investice.

Z nových technologií Martina Bohuslava zajímá například automatizované čtení dokumentů. A jaké inovace podle něj v českém prostředí zatím chybí? „Třeba možnost zapojit kolegyně a kolegy, kteří jsou na mateřské nebo rodičovské dovolené, zpátky do práce. A to přes systém, který jim dává možnost vybrat si zakázku a časový rozptyl, který potřebují,“ popisuje.

Článek, jehož součástí je i video rozhovor s Martinem Bohuslavem, vyšel 2. června 2022 na webu epravo.cz. (redakčně upraveno)

Digitalizace Inovace dReport zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right