Technologie  Deloitte živě 

Chtěli jsme vytvořit nejjednodušší cestu k péči o duševní zdraví, říká Jiří Diblík z VOS

„Když jsme aplikaci rozjížděli, říkali jsme si, že kdyby to jednou zachránilo někomu život, bude to super. A dnes se to děje častěji, než jsme doufali,“ říká Jiří Diblík, zakladatel aplikace VOS.health, která uživatelům pomáhá pečovat o své duševní zdraví. O tom, že oblast psychické pohody a wellbeingu v posledních letech nabývá na významu, svědčí i zájem, který aplikace zaznamenala takřka po celém světě – v současné době ji využívá cca 3,5 milionu uživatelů ve 178 zemích světa. Jak se celý nápad zrodil? Co všechno aplikace nabízí? A jaké má firma další plány? O tom jsme si povídali s Jiřím Diblíkem, jehož firma VOS.health se stala jednou z oceněných firem v kategorii Impact Stars v letošním ročníku Deloitte Technology Fast 50.

Kdy a jak vznikl nápad vytvořit aplikaci pro duševní zdraví?

Firmu VOS jsme založili před dvěma a tři čtvrtě roky, ten nápad ale vznikl mnohem dřív. Když mi bylo 17, měl jsem panické ataky, dokonce jsem byl v nemocnici. Dostal jsem se z toho a dnes jsem v pořádku, ale v té době jsem si uvědomil, že je potřeba o své duševní zdraví pečovat. Takže jsem si začal psát deník, meditovat a také jsem začal dělat různé soft techniky. A všiml jsem si, že na trhu není až tak tolik nástrojů, které by nám v této oblasti mohly pomáhat. To je první část příběhu.

A ta druhá část?

Ta druhá je pak o tom, že já už od 12 let spolu se spoluzakladatelem VOS.health Ondřejem Kopeckým stavím mobilní aplikace. Vždycky nás bavilo dělat mobilní appky a technologie pro lidi. A viděli jsme, že trh duševního zdraví je na začátku a že hodně poroste. Začali jsme na tom pracovat ještě před covidem, ale covidové období nám to pomohlo ještě víc akcelerovat. Vždycky nás taky bavilo dělat consumer appky, a zároveň když něco děláme, chceme oslovit co největší trh. A tohle všechno se u nás spojilo. K tomu jsme kolem sebe měli tým super lidí z naší tehdejší společnosti Qusion, se kterými jsme to celé mohli rozjet.

quote icon

Rozhodli jsme vytvořit úplně nejjednodušší cestu k péči o duševní zdraví v mobilu, tzv. pocket therapy nebo pocket psychologist, primárně pro lidi od 18 do 35 let, protože na trhu dnes v této oblasti chybí nástroje pro efektivní péči.

author name Jiří Diblík, zakladatel VOS.health

V čem je vaše aplikace unikátní? A co všechno nabízí?

To, co nás dělá na trhu unikátními, je, že analyzujeme data z telefonů uživatelů, kdy bereme informace o pohybu, spánku, lokaci, to, co dělají a kde jsou, společně s daty, která si do aplikace vyplňují sami uživatelé, například deník, záznamy svých nálad nebo rozhovory s psychologem. Všechna tato data spojíme a na jejich základě vytvoříme personalizované plány na péči o duševní zdraví. V nich doporučujeme různá cvičení, jako třeba meditace, dechová cvičení či psaní deníku. Deník je asi nejpopulárnější funkcí. Funguje tak, že s vámi mluví, reaguje na to, co do něj píšete, a napovídá, co napsat, abyste šli více do hloubky. Potom tam jsou různé záznamy nálady, máme AI psychologa, kterého můžete využít 24/7. Dále tam máme nejrůznější testy, dnes tam máme 12 intervenčních metod a nabídku neustále rozšiřujeme. Naše základní aplikace je zdarma, ale zájemci si můžou připlatit i za premium, které nabízí mnohem více funkcí.

Jak prakticky vypadá vaše spolupráce s psychology či dalšími odborníky, kteří jsou do fungování aplikace zapojení?

Jednak máme v týmu 15 psychologů a krizových interventů, kteří fungují na chatu s našimi uživateli. Dále spolupracujeme s několika konzultanty přímo z oblasti psychologie. Tady v Česku spolupracujeme hodně s Adamem Táborským, na začátku pak hodně s Terezou Růžičkovou, která je z Oxfordu a dělá tam behaviorální aktivaci. A teď primárně pracujeme s univerzitami na různých výzkumech, například s Univerzitou Palackého v Olomouci, Masarykovou univerzitou, Vídeňskou univerzitou.  Na našem AI psychologickém chatbotu spolupracujeme s University of Singapore.

quote icon

Interně jsme v týmu spíš techničtí odborníci a v odborné psychologické oblasti spolupracujeme především s různými institucemi a externisty.

A kdo jsou vlastně vaši klienti?

Říkáme, že naším typickým uživatelem je dnes 25letá holka z Berlína nebo z New Yorku. Jsou to většinou lidi, kteří dodělali vysokou školu a mají třeba první práci nebo jsou hodně na začátku kariéry, případně ještě studují na vysoké škole.

Jak jste na tom v zahraničí? Na kolika trzích už působíte?

Naše aplikace je dostupná v 178 zemích světa, to znamená, že díky tomu, že jsme ke stažení v Google Play, víme, že si nás stáhli uživatelé tolika zemích. Ovšem naprostá většina je ve střední a západní Evropě. Tam máme většinu uživatelů. Pak máme velkou část uživatelů na Ukrajině, kde jsme odemkli naši platformu, když začala válka, zcela zdarma. Dále máme poměrně silné zastoupení v USA a v Austrálii. A nejsilnější jsme dnes v Německu, Rakousku a Švýcarsku.

V kolika jazycích aplikace „mluví“?

Máme 10 jazykových mutací, je tam například angličtina, němčina, španělština, portugalština, francouzština, ruština, ukrajinština nebo slovenština.

quote icon

Od začátku války na Ukrajině nabízíme uživatelům na Ukrajině naši aplikaci zcela zdarma. Naši investoři nám také poskytli peníze, abychom v Česku najali ukrajinské psychology na krizové intervence. Funguje to dodnes. Když přijde na náš web někdo z Ukrajiny, rozsvítí se mu banner, že má možnost si naši aplikaci aktivovat zdarma.

Jaké máte plány do budoucna?

Aktuálně nejvíc pracujeme na super umělé inteligenci, kdy vyvíjíme personalizované AI asistenty pro všechny naše uživatele. Snažíme se vytvořit tzv. wellbeing kouče, kteří vás znají, znají veškeré vaše data sety, vaše historická zdravotní data a dokážou vás koučovat a navádět vás na vaší cestě k péči o duševní zdraví. Představte si to jako ChatGTP obohacené o vaše osobní data, vaše kalendáře, poznámky nebo všechna zdravotní data. Chceme tak vlastně řešit i problém s tím, že psychologů a terapeutů je dnes nedostatek a že aktuálně nějakou péči potřebuje každý třetí člověk, což bohužel nejsme schopni obsloužit lidským faktorem.

Dále řešíme novou aplikaci ve spolupráci s Apple. Jsme prakticky asi jediní v České republice a skoro i v Evropě, kdo má přístup k headsetu Apple Vision Pro. Vyvíjíme pro ně aplikaci, ve které budou v první řadě meditace a dechová cvičení a do budoucna tam bude AI psycholog, takže v rámci virtuální reality a rozšířené reality budou moci uživatelé příští rok využívat i VOS.

A do třetice: Teď jsme nově začali spolupracovat s pojišťovnami, kdy mají pojištěnci jedné z největších slovenských pojišťoven přístup do naší platformy zdarma, tedy i do části premium. My bychom chtěli s pojišťovnami spolupracovat dlouhodobě, protože vnímáme, že duševní zdraví a péče o něj by mělo být dostupné komukoliv. A dává nám smysl, aby se pojišťovny na chodu aplikace podílely. Nyní se tedy budeme strategicky soustředit na partnerství s pojišťovnami.

Zakladatelé aplikace VOS.health Ondřej Kopecký a Jiří Diblík (zleva)

 

Znamená to, že se zaměříte i na české pojišťovny?

Rádi bychom, ale je to pro nás složitá cesta. Bavíme se se třemi pojišťovnami už asi dva roky a přijde mi, že jsme stále na místě.

Prozraďte nám na závěr, jestli se k vám dostanou i nějaké zajímavé příběhy vašich uživatelů, stalo se třeba, že vaše aplikace skutečně zachránila někomu život?

Skoro každý den máme něco zajímavého, zejména když slýcháme od našich psychologů, co zažili. Častokrát se nám stane, že máme krizové situace na chatu. My máme v závažných případech oznamovací povinnost ve většině států a v České republice samozřejmě musíme spolupracovat se záchrannými složkami, takže když vidíme, že se děje něco hodně špatného, musíme to nahlásit a musíme to intenzivně řešit. V paměti mám příběh, kdy sedím večer v kanceláři a napíše mi psycholožka, která je na chatu, že tam má nezletilé dítě, které chce spáchat sebevraždu, a že už to hodně vážné a že musíme přistoupit k nějaké akci. My naštěstí dokážeme, když nám dá uživatel souhlas, lokalizovat jeho polohou a všechny tyto informace pak předáváme záchranným složkám, které tam hned vyjíždějí. Vím, že tento případ dopadl naštěstí dobře. Takže naše aplikace skutečně zachraňuje životy a to nám dělá radost.

Přečtěte si i další zajímavé příběhy úspěšných firem, které jsou součástí naší Deloitte Technology Fast 50 komunity.

Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right