Deloitte živě 

Díky IT auditu mám možnost poznat IT prostředí u širokého spektra firem, říká Dominik Juránek z IT auditu Deloitte

Dominik začínal v IT auditu Deloitte před dvěma lety jako stážista. Dnes je z něho seniorní analytik a vede své vlastní zakázky pro klienty z Česka i ze zahraničí. „Člověk nemusí být programátor, aby mohl nastoupit do IT auditu. Důležitější je zajímat se o IT bezpečnost, mít přehled o IT prostředí a pak především chuť učit se a získávat nové zkušenosti,“ říká Dominik, který si na práci IT auditora nejvíce cení různorodosti a možnosti neustále se vzdělávat. Co všechno se v IT auditu naučil? Jak se mu dařilo skloubit školu s prací? A co ho při nástupu do Deloitte nejvíce překvapilo?

Dominiku, byl IT audit tvou první volbou, když ses začal poohlížet po pracovních nabídkách?

Spíše než IT audit byl mojí první volbou Deloitte. Líbilo se mi, jak se Deloitte prezentuje navenek a vždycky mi byl jako společnost sympatický. A to byl ten prvotní důvod, proč jsem se podíval, jaké pozice se zde pro studenty nabízí. O své kariéře jsem neměl jasno, takže jsem nehledal nic konkrétního. A byl to právě inzerát na práci v IT auditu, který mě nadchl. Říkal jsem si, že to je přesně pro mě.

Bylo něco, co tě při nástupu do Deloitte a do IT auditu překvapilo?

Překvapilo mě, jak to tady funguje. Měl jsem obavy ze zkostnatělého korporátu, což naštěstí Deloitte není. Co se týče samotného IT auditu, už na pohovoru mě překvapila odpověď manažerky Lucky na mou otázku, kdy začnu pracovat s klientskými daty. Ta zněla „hned“, což mě potěšilo. Vlastně tady není žádná učící fáze, kdy by intern dělal zbytečné věci na zkoušku, ale všechno, co děláme, se od začátku váže ke klientům. Také bylo skvělé, že všichni kolegové byli ochotní vysvětlit mi cokoliv, co jsem potřeboval, ale zároveň mě nevodili za ručičku. Dostal jsem úkol, nějak jsem se s ním popral, ale vždycky byl někdo k dispozici, když jsem se potřeboval na cokoliv zeptat. A když se mi něco nepovedlo, nemůžu říct, že by mi to dal někdo „sežrat“.

Ty jsi do Deloitte nastoupil ještě jako student. Jak těžké bylo skloubit školu s prací?

Deloitte mi vyšel maximálně vstříc. S podobným přístupem jsem se nesetkal ani na brigádách, které jsem měl předtím během studia. Čekal jsem, že to tady bude striktnější, co se časových podmínek týče. Byla to možná moje jediná obava, než jsem nastoupil – jestli to budu stíhat, jestli se po mně nebude chtít víc, než můžu z časového hlediska nabídnout. Ale hned od začátku jsem zjistil, že to tak není, bylo mi řečeno, že studium je na prvním místě, a vždycky se to dalo nějak sladit. Nastupoval jsem tedy na poloviční úvazek a musím říct, že jsem měl na školu dostatek prostoru.

Co tvoje práce vlastně obnáší?

Je to hodně o komunikaci. Řekl bych, že to je hlavní náplň – komunikace jak s klienty, tak v rámci týmu. Účastním se zakázek u větších klientů v týmu se seniorními kolegy. Případně mám zakázky svoje, kde pracuji na klientech, které mám na starosti čistě já. V těchto případech schůzky vedu a mám někdy k ruce juniornějšího kolegu. Důležité je samozřejmě rozumět IT problematice a na základě metodiky dokázat správně vyhodnotit data, která nám klient poskytne.

IT audit od A do Z. V čem spočívá práce IT auditora? Jaké dovednosti a znalosti se v IT auditu nejvíce uplatní? S jakými nedostatky se IT auditoři u klientů nejčastěji setkávají?  Vše, co jste chtěli vědět o IT auditu, najdete v sérii článků na našem blogu.

Co tě na IT auditu nejvíc baví?

Nejvíc mě baví různorodost. Ačkoliv si leckdo může myslet, že je práce v auditu v korporátu stereotypní nebo nudná, já můžu říct, že jsem se ještě neměl šanci nudit. IT prostředí je u každého klienta jiné a každý den v práci je jiný. Baví mě jednak právě ta rozmanitost a jednak skutečnost, že se pořád něco učím v rámci poznávání IT prostředí reálných podniků, kde mám možnost seznámit se s odborníky z praxe.

Jaký je váš tým IT auditorů v Deloitte?

To je další věc, která mě baví. Máme hrozně fajn tým. Musím říct, že toho jsem se na začátku taky trošku bál, nevěděl jsem, do čeho jdu. Ale máme různorodý tým, kde jsou jak studenti, kteří jsou věkově plus minus jako já, tak starší, zkušenější kolegové. Tým skvěle funguje a je tam super atmosféra.

Setkáváte se i mimo práci?

Určitě, například míváme pravidelně každou středu v měsíci teambuilding. Během covidu to sice moc slavné nebylo, ale měli jsme i online teambuildingy, kde jsme se setkali na Teamsech, povídali jsme si, každý si otevřel nějaké pivko a hráli jsme třeba hry. V záři jsme měli první oficiální teambuilding po covidu, kdy jsme byli na laser game.

Zmínil jsi pandemii covidu. Jak se vlastně dotkla vaší práce?

Určitě se některé věci změnily. Především v tom, že v době před covidem se za klienty jezdilo v rámci celé České republiky. V době covidu se začaly pořádat online schůzky, což byla novinka jak pro klienty, tak i pro nás.

Co ses v IT auditu naučil? Jaké dovednosti a znalosti se ti budou hodit v další kariéře?

Dalo mi to spoustu soft skills, co se týče komunikačních a prezentačních dovedností, protože je hrozně důležité umět s klientem komunikovat správně, aby audit probíhal hladce. A také mi to dalo spoustu technických dovedností. Já jsem měl nějaké základy a vždycky jsem se o IT a technologie zajímal, ale neměl jsem zatím možnost je vidět v praxi ve firmách – jak jsou nasazené, jak jsou využívané a jakým způsobem jsou řízené a spravované. Takže i ten vhled do interních procesů ve společnostech je něco, co člověk jen tak nezíská.

Komu bys tedy práci IT auditora doporučil?

IT auditor nemusí být vyloženě ajťák. Samozřejmě pracujeme s aplikacemi, s databázemi, člověk musí mít povědomí o nějaké infrastruktuře, ale spíš bych řekl, že je to pro někoho, kdo je komunikativní, kdo má zájem o IT a rád se učí novým věcem. Není to prázdná fráze, ale tím, jak je to dynamické prostředí, člověk se opravdu učí každý den něco nového – ať už je na seniornější pozici, nebo junior.

Proč by se mladí lidé neměli bát vyzkoušet IT audit v Deloitte?

Jak už jsem zmínil, IT audit je hodně dynamické prostředí – je to mladý obor, který se neustále vyvíjí. Není to stereotypní práce, je naopak velmi různorodá. Měl jsem možnost spolupracovat na mezinárodních zakázkách např. s kolegy z Litvy a Irska. Také bych rád zmínil zázemí Deloitte. Nabízí množství školení a možností, jak se dále vzdělávat, zlepšovat své silné stránky a pracovat na těch slabších. Dobře funguje také systém koučování, který máme ve firmě zavedený. Nebál bych se určitě skloubení práce se školou, protože vím, že se tady vždycky vychází vstříc studentům. Celkově je to skvělá zkušenost a způsob, jak nastartovat svoji kariéru.

Chceš rozjet kariéru v Deloitte? Podívej se, jaké pozice nabízíme, a pošli nám své CV.

IT audit

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right