Technologie  Deloitte živě 

ELPLY technology: unikátní systém akumulace tepla v písku šetří topné náklady

„Hodně firem umí uložit energii do písku ve formě tepla. Ale my jsme jedni z mála, kdo z toho písku dokáže dostat elektřinu,“ říká Miloslav Žára, technický partner firmy ELPLY technology, která za svůj systém pískového úložiště získala v letošním ročníku Deloitte Technology Fast 50 ocenění v kategorii Impact Stars. V čem je jejich řešení unikátní? Proč se vyplatí do něj investovat? A co plánují do budoucna?

V čem spočívá unikátnost vašeho řešení akumulace tepla v písku?

Běžná písková úložiště dnes fungují s dobrou účinností v případě, že se jedná o nějaké veliké pískové úložiště. A my jsme tato písková úložiště předělali tak, aby je mohli využívat obyčejní lidé a aby do nich vůbec nemuseli zasahovat. To znamená, že máme pískové úložiště, které je úplně oddělené od obytného domu. A aby se na toto úložiště člověk lehce připojil, vymysleli jsme speciální malé zařízení, které je velké jako obyčejný kotel, a to si připojíte doma právě místo kotle nebo místo tepelného čerpadla a zabezpečujete si tímto způsobem chod domu, co se týče tepla a teplé užitkové vody.

A jak celé to zařízení tedy funguje?

Systém obsahuje tepelný výměník a kompaktní předávací stanici. Kompaktní předávací stanice má v sobě ohřívač písku, který jsme vymysleli tak, aby jeho údržba stála minimální peníze a samozřejmě aby byla jednoduchá, tedy aby to zvládl normální člověk s běžným vzděláním doma odservisovat, třeba jednoduše vyměnit řemen nebo spirálu. Takže jsme toto zařízení unifikovali do nejmenších možných rozměrů a dosáhli jsme toho, že je dnes použitelné u běžného rodinného domku. Nemusíte mít žádnou zvláštní technologii. Stačí vám vykopat u domu díru a tam instalovat pískové úložiště.

quote icon

Člověka, který má naše kompletní zařízení u svého rodinného domku, vůbec nezajímá, kolik stojí plyn či elektrika na vytápění a ohřev TUV, protože od toho momentu ani jedno vlastně vůbec nemusí kupovat.

Jak takové pískoviště vypadá?

Písek je možné umístit do země nebo na zahradu v kontejneru, případně – pokud někdo nemá dostatečně velký pozemek – do sklepa. Pokud byste měli na pozemku spodní vodu, je zapotřebí úložiště odizolovat do voděodolné vany.  Úniky tepla jsou řešeny speciálním materiálem, který většinu sálavé složky unikajícího tepla odrazí zpět do úložiště.

Zleva: „Wattor“ na zkouškách v Plzni. Kompaktní předávací stanice k pískovému úložišti pro rodinný dům.

 

Jak vysoké jsou vstupní náklady na pořízení vašeho systému?
Vstupní investice, pokud počítáme i s variantou stavebních úprav, kdy je potřeba udělat izolaci proti spodní vodě, se dostanou zhruba na částku 1,5 milionu korun v případě rodinného domku. Na druhou stranu, když si vezmete, že dnes kvalitní tepelné čerpadlo stojí třeba 500 až 600 tisíc, k tomu nějaký zemní kolektor, který vyjde třeba taky na 500 tisíc, najednou zjistíte, že jste s náklady ne stejně, ale téměř srovnatelně. Ovšem s tím rozdílem, že u našeho zařízení už poté nemáte prakticky žádné další náklady, kromě opravdu drobností za několik stokorun. Navíc podle našich výpočtů jeho životnost daleko přesahuje 50 let. Současně jsme vymysleli i způsob, jak se to nabíjí, a optimalizovali jsme všechny výkony, pokud má tedy někdo 15kilowattovou fotovoltaiku, pak funguje absolutně bez nákladů na otop a bez nákladů na ohřev teplé užitkové vody celoročně. A to je pro lidi, kteří dnes, staví, strašně důležité, protože nevíme, kolik budou energie zítra, pozítří, popozítří stát.

Jak dlouho se v pískovém úložišti tepelná energie vlastně udrží?

Podařilo se nám úplně perfektně pískové úložiště odizolovat. Běžně tyto energie stačí na několik měsíců, ale my dokážeme energii uložit takovým způsobem, že je možné ji využívat celý rok. Je také velmi důležité, že máme jen minimální tepelné úniky, protože nepoužíváme izolanty, ale reflexanty. To je úplně jiný způsob izolace, kdy sálavou složku z asi 95 % odrážíme zpět do pískoviště. Současně má písek velice nízkou tepelnou vodivost, takže úniky jsou vlastně brzděné už samotným pískem.

Je váš systém vhodný nejen pro rodinné domy, ale třeba i pro velké administrativní budovy?

Ano, tím, že máme možnost ukládat zpět využitelnou energii o výši přibližně 100 kilowatthodin do jednoho kubíku písku, dokážeme si nadimenzovat pískoviště podle spotřeby daného domu a je nám úplně jedno, jestli je to jeden rodinný domeček, deset domků nebo jestli je to třeba bytový dům. Může to být i velká fabrika.

quote icon

Pískoviště má vysokou akumulaci, takže je to vlastně nejlevnější baterie tepelné energie, kterou přetváříme z elektrické energie. A díky tomu, že kubík písku dnes stojí 600 korun, nenajdete baterku, která by do materiálu za 600 korun ukládala 100 kilowatthodin elektrické energie a udržela ji tak dlouho.

Je pravda, že váš systém také umožňuje získávat elektřinu? Jak to funguje?

Ano, my jsme to naše zařízení ještě vylepšili. Protože jsou lidé, kteří chtějí nejen užívat teplo, ale rádi by z toho písku dostali také elektrickou energii. Takže jsme přišli s další variantou, ale je to zatím spíše průmyslová aplikace, která není k rodinnému domku úplně vhodná, protože vzhledem k výrazně vyšší ceně by návratnost byla velmi dlouhá. A tato aplikace spočívá v tom, že do horkého písku umístíme parní vyvíječ a ten vyvíjí tlakovou páru, která pohání turbínu. Tuto turbínu jsme speciálně dovyvinuli tak, že má dnes účinnost okolo 52 %, což je v energetice na malinkou turbínu neskutečné číslo.

Kolik už máte v současné době klientů?

Z řad developerů, kteří staví rodinné domky nebo různá satelitní městečka, už máme, řekněme, vyšší desítky zájemců. Ale není to tak jednoduché říct, kolik máme zákazníků. Díky tomu, že chceme špičkovou kvalitu, vyrábí pro nás kompaktní předávací stanici (KPS) Janka Radotín, což je značka, která je v energetice pojem – má 150letou tradici a dodává i pro jadernou energetiku. A oni mají samozřejmě omezenou výrobní kapacitu, takže dnes se nebavíme ani tak o tom, kolik bychom chtěli mít zákazníků, ale spíš kolik Janka Radotín dokáže vyrobit KPS. A prodej pak má na starosti náš další partner, společnost Watt plus, s níž jsme se spojili již na začátku, protože vývoj našeho pískového úložiště byl nesmírně nákladný a náročný a Watt plus to celé financoval. Abych se tedy vrátil k otázce, zájemců je mnoho, bohužel s ohledem na omezené kapacity výroby všech partnerů nemůže být zatím každý zájemce zákazníkem, ale pracujeme na tom vše rozšířit. Proto se na otázku o počtu klientů odpovídá špatně.

Zleva: Miloslav Žára, technický partner ELPLY technology, Vít Zezula, zakladatel společnosti, Oleksandr Dikhtiar, majitel společnosti. 

 

Když jste zmínil začátky, jaké vlastně byly a jak vznikl nápad na založení firmy ELPLY technology?

Firma byla založena v roce 2022. A byla to taková souhra omylů. ELPLY technology si původně založila společnost ELPLY jako svou dceřinou firmu zaměřenou na vývoj. Ale společníci se následně neshodli na tom, zda vůbec nějaký vývoj potřebují, a nakonec se dceřiné firmy zbavili. Naštěstí ji ale koupil můj kamarád Oleksandr Dikhtiar, dnešní majitel firmy. Začínali jsme v době, kdy se všichni báli, že nám Rusko vypne plyn a jak to všechno bude, takže jsme tenkrát našli pro průmysl parní kotle na peletky, které jsou alternativou pro v průmyslu velmi rozšířené parní kotle na plyn. Peletek bylo tenkrát na trhu hodně, plynu se všichni báli a my jsme byli jediná firma v Evropě, která nabízela peletkové parní kotle. Takže to byl takový začátek. Pak se naštěstí ukázalo, že plyn nebude takový problém, nicméně parní kotle máme v nabídce stále a máme na ně výhradní zastoupení.

Máte vedle pískového úložiště a zmíněných parních kotlů nějaké další projekty?

Začali jsme se zabývat výzkumem fotovoltaických panelů, protože ty potřebujeme dnes optimalizovat. Začali jsme se zabývat výzkumem elektrod pro akumulátory v elektromobilech, tam se taky velice pěkně posouváme. A poslední takovou perličkou, na které teď pracujeme, je oxidanový hořák. To je hořák, který spaluje vodu bez nutnosti rozkladu vody elektrolýzou. Takže opravdu jsme schopní spalovat doslova a do písmene vodu z kohoutku.

quote icon

Spousta lidí nevěří tomu, že se dá vytápět zadarmo, protože jsou naučení za všechno platit. Ale je to asi otázka zvyku a otázka toho, až nějaké firmy udělají první kroky a udělají první realizace.

Jaké máte cíle do budoucna?

My máme hlavní cíl vymyslet vždycky něco zajímavého a něco nového. A je pro nás důležité nabídnout to českým firmám. My samozřejmě máme rádi i zahraniční firmy, zahraniční kapitál je zajímavý, ale myslíme si, že si Česká republika nezaslouží být jen montovnou. Takže určitě budeme vytvářet něco nového a budeme chtít, aby se to vyrábělo v Čechách, aby to Češi prodávali a samozřejmě aby to přinášelo užitek a bylo to smysluplné. Energetika je pro nás tedy zásadní, protože je to oblast, která dnes ovlivňuje úplně všechno.

4 zásadní milníky ELPLY technology podle Miloslava Žáry

1. Prvním milníkem bylo rozhodnutí firmy ELPLY svou dceřinou společnost „zahodit“ a možnost firmu ELPLY technology koupit.

2. Dostali jsme dobrý nápad a měli jsme možnost na něm pracovat a zdokonalovat ho.

3. Potkali jsme firmu Watt plus, která byla ochotná jít do rizika, nasypat do našeho nápadu opravdu velké peníze a postavit a dodělat všechny prototypy v souvislosti s pískovým úložištěm, ale také financovat jejich vylepšování.

4. Posledním milníkem bylo zjištění, že lidi o to mají opravdu zájem. To nám přineslo radost a další energii dál se tímto projektem zabývat a ukázalo nám to smysl pracovat i na dalších projektech, jakých je dnes téměř desítka, a brzy zase s něčím přijdeme.

Přečtěte si i další zajímavé příběhy úspěšných firem, které jsou součástí naší Deloitte Technology Fast 50 komunity.

Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right