Daně 

EU oznámila, že přípravy na brexit bez dohody jsou hotové, samotné datum brexitu však zůstává nejasné

Dne 25. března 2019 vydala Evropská komise tiskovou zprávu, v níž oznámila, že přípravy EU na brexit bez dohody, k němuž by mohlo dojít už 12. dubna 2019, jsou hotové.

V současné době platí, že Velká Británie EU opustí 12. dubna 2019, pokud dohodu o vystoupení, kterou schválila britská vláda i EU, britský parlament neschválí do tohoto pátku, tedy do 29. března 2019, a pokud Velká Británie do té doby zároveň nenavrhne alternativní plán brexitu (nebo jej EU odmítne). Alternativní plán by pravděpodobně znamenal výrazný odklad odchodu Británie z EU, podle některý zdrojů o jeden rok.

V případě, že britský parlament dohodu o vystoupení do 29. března schválí, dojde k odkladu odchodu Británie z EU na 22. květen 2019. V takovém případě by pak po 22. květnu 2019 následovalo tzv. přechodné období. V přechodném období by z obchodního pohledu zůstaly pro Británii zachovány všechny výhody členství v EU, především volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.

Více informací o daňových a právních dopadech i praktické tipy najdete v našich článcích o brexitu: například v článku o Lex Brexit nebo o tom, jak se připravit na no deal variantu.

 

Brexit EU

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right