Deloitte živě 

Kariéra v Risk Advisory: Pomáhej firmám digitalizovat a integrovat data

Tým Governance, Risk and Compliance pomáhá klientům s výběrem a implementací vhodných nástrojů pro integraci firemních dat a digitalizaci firemních procesů, ale také s plněním povinností vyplývajících z evropské i národní regulace. „Člověk si v našem týmu rychle rozvine svoji expertizu, zapojí se do mezinárodních projektů a v konečném důsledku tak může velmi rychle kariérně růst. Osobně si na projektech nejvíc cením týmové spolupráce a komunikace s klienty,“ představuje Lucia Rončáková, senior manažerka v Risk Advisory, největší výhody práce v jejím týmu. V čem jejich práce spočívá? A proč je to skvělá startovní pozice pro další kariéru?

Tým Lucky Rončákové, který se v rámci oddělení Risk Advisory zaměřuje na oblast Governance, Risk and Compliance (GRC), poskytuje tři základní okruhy služeb. Tím prvním je vendor selection process, kdy klientům pomáhají s výběrem nejvhodnějšího GRC nástroje. „Čím více informací se nám na straně klienta podaří digitalizovat, tím větší je přidaná hodnota samotného toolu. Klient získává větší přehled napříč odděleními a komplexnější reporting, takže může následně jednodušeji nastavit příslušné procesy a další navazující aktivity,“ vysvětluje Lucia Rončáková. Většina klientů nechce jen pomoci s výběrem nástroje, chce ho také zároveň upravit na míru –  tým GRC tak s dodavateli vyjednává specifické požadavky klientů a řeší samotnou konfiguraci nástroje. „Spolupracujeme s největšími vendory na trhu dle Gartner a Forrester, ale i s menšími lokálními dodavateli, jejichž řešení bývá levnější a zvláště pro menší firmy s méně komplexní strukturou, ale stejnou ambicí pro digitalizaci dostupnější,“ doplňuje Lucia.

Druhá a nejvýznamnější část činnosti GRC týmu je samotná implementace řešení. Ta samozřejmě obnáší technickou část, kdy se nástroj klientovi instaluje ve variantě on-premise (na místě) nebo v cloudu, a samotnou konfiguraci daného nástroje. Zde je také největší přidaná hodnota, kterou GRC tým přináší a která spočívá ve zhodnocení firemních procesů a návrzích k jejich zefektivnění. „To je to, proč si nás klienti zvou. V opačném případě by byli schopni oslovit vendory napřímo a nechat si jejich řešení naimplementovat. Jenže implementace jedna ku jedné nedává smysl. My se na začátku společně s klientem podíváme, jak mají v současnosti navržené všechny procesy, rizika, kontroly, assety a další součásti knihoven, kde sami vidí největší problémy, a následně na základě analýzy as-is stavu navrhujeme budoucí to-be stav, tj. jak změnit procesy, jak je zefektivnit a zároveň přenést do nového toolu,“ vysvětluje Lucka, v čem především spočívá práce jejího týmu.

Třetí oblastí je všeobecné poradenství v oblasti GRC, které zahrnuje kontroly nastavení a fungování tří linií obrany ve společnosti, systému reportingu a návrhy na možné zlepšení, případně také školení klientů specificky pro danou roli ve společnosti a zařazení v matici role – odpovědnost.

Pokud se ptáte, kdo jsou nejčastěji klienti GRC týmu, odpověď je jednoduchá: jsou to společnosti všech velikostí a ze všech oblastí. Největší poptávka však přichází od bank a pojišťoven, kde je vzhledem k regulacím a reportovacím požadavkům tlak na digitalizaci enormní.

Tým pracuje mezinárodně

Projekty a celkové zaměření týmu GRC je primárně orientované na mezinárodní úroveň. V současné době například začíná velký projekt pro rumunskou banku, který bude trvat minimálně 12 měsíců a obsáhne komplexní implementaci napříč veškerými procesy a odděleními, která se v bance nacházejí. Samozřejmě za spolupráce s členy rumunského Deloitte.

Spolupráce evropských GRC týmů z Deloitte získala v loňském roce oficiální podobu, když bylo v českém Deloitte založeno „GRC Centre of Excelence“. „V rámci tohoto centra spolupracujeme s ostatními zeměmi na úrovni centrální i kontinentální Evropy. Hlavním smyslem je rozdělení kompetencí mezi jednotlivými týmy a sdílení informací a expertízy. V praxi to znamená, že pokud pro určitý nástroj nemáme v dané chvíli lokálně vyškolené lidi, ujmou se implementace kolegové z Německa či z Polska, kteří znalost vybraného toolu pokrývají,“ pochvaluje si Lucia mezinárodní spolupráci napříč Deloitte.

 Chceš k nám do týmu?

Tým pro poradenství v oblasti Governance, Risk and Compliance hledá nové posily. Pokud tě práce u nás zajímá, mrkni na naše inzeráty: ať už jsi teprve na startovní čáře, nebo máš na svém kontě zkušenosti z oboru, rádi se s tebou setkáme.

3 otázky pro Lucku Rončákovou

Lucko, ty jsi v Deloitte pět let. Co se za tu dobu v oblasti GRC nejvíc změnilo?

Jsou to technologie a celkově poptávka po digitalizaci. Už v době před pěti lety některé firmy řešily vlastní tooly a na trhu už byli významní vendoři, ale poptávka nebyla až taková, jako je dnes. Řekla bych, že s přibývající regulací si firmy začínají uvědomovat, že je potřeba mít procesy zastabilizované, mít je v jednom toolu, a ne separátně po Excelech. I když já říkám, že Excel jako takový je skvělý nástroj, minimálně pro oblast GRC a reportingu je vhodné, aby se klienti podívali po vhodném nástroji pro centralizaci svých informací.

Jaké jsou podle tebe největší výhody práce v Deloitte?

Práce v Deloitte v sobě spojuje několik výhod zároveň. Člověk se toho dokáže hodně naučit a má možnost rychlého kariérního postupu. Také když se ještě hledá a nemá ujasněné své další směrování, může v Deloitte projít různými odděleními, navnímat a vyzkoušet si různé typy práce i rolí a po určité době třeba i zkusit transfer do jiné země. Na druhé straně lidi, kteří mají od začátku jasno v oblasti svého zaměření, můžou počítat s podporou Deloitte spočívající v budování vlastního týmu a v realizaci business plánu pod světovou značkou.

Do týmu právě hledáte nové kolegy. Jak si je představujete?

Jedno z našich nedůležitějších kritérií je motivace. Předešlá znalost GRC je plus, i když si myslím, že to je oblast, do níž se člověk zvládne v relativně krátké době dostat, a to i díky mnoha školením, která ho u nás čekají. Na pohovoru si ale také musíme sednout lidsky – musí to takzvaně cvaknout. Snažíme se, aby nováček svými vlastnostmi, znalostmi a zkušenostmi do týmu zapadl. Člověk může mít nadupaný profil, perfektně zpracovat case study, ale když na pohovoru vidíme, že komunikace pokulhává, je to zásadní faktor při výběru.

Tak si to pojďme shrnout. Proč rozjet kariéru právě v týmu GRC v Deloitte Risk Advisory?

  • Hodně, opravdu hodně se toho naučíš a zlepšíš si nejen expertizu v oboru, ale také komunikační a prezentační dovednosti. S tím jde ruku v ruce i rychlý kariérní růst.
  • Budeš se potkávat s vynikajícími experty v oboru na straně klienta, ale i v rámci Deloitte.
  • Projekty nikdy nejsou stejné – nečeká tě tedy žádný stereotyp.
  • Získáš základy time managementu a self managementu, naučíš se nakládat s časem v práci, ale také si nastavit work-life balance.
  • Nabízíme ti flexibilní pracovní dobu. „Každý to má jinak, někomu vyhovuje pracovat pět dní v týdnu, někomu vyhovuje jeden den pracovat 12 hodin, druhý den méně, někdo radši pracuje v noci, jiný brzy ráno. Já to nechávám na svých lidech v týmu,“ říká Lucia a dodává, že jediným limitem je účast na meetinzích, ať už interních, nebo s klienty, a splněné tasky. A samozřejmostí je u nás home office.
  • Využiješ angličtinu, i jiné jazyky, projekty jsou v převažující míře mezinárodní.
  • Atmosféra v týmu je příjemná a můžeš se těšit na celou řadu společných akcí, například jednou za čtvrt roku teambuildingy v rámci celého oddělení Risk Advisory.

Představujeme Risk Advisory

Zajímá tě, co dělají další týmy, které jsou součástí Risk Advisory? Přečti si třeba o týmu Financial Crime, který klientům pomáhá předcházet hrozbám finanční kriminality, nebo zjisti, v čem spočívá práce konzultanta v oblasti agilního řízení. Nakouknout můžeš i pod pokličku týmu Data & Privacy, který se klientům stará o ochranu data. A pokud tě jejich práce zaujme, ozvi se nám – do všech týmů hledáme posily!

Kariéra v  Risk Advisory: Staň se detektivem přes softwarové licence 

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Kariéra v  Risk Advisory: Staň se detektivem přes softwarové licence 
Kariéra v Risk Advisory Kariéra v Deloitte

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right