Nemovitosti 

Kdo kupuje byty v Praze? Nejčastěji lidé ve středním věku v developerských projektech

Typický nákupčí nemovitosti v Praze je ve věku 31 až 40 let, je to spíše žena české národnosti, která si kupuje byt v developerském projektu jako fyzická osoba. Zjistěte, jaká další specifika provázejí pražský nemovitostní trh.

Na základě dat portálu Cenovamapa.org jsme zpracovali analýzu týkající se struktury prodejů bytů a domů v Praze za 3. kvartál roku 2017. Z analýzy kromě jiného vyplývá, že nejaktivnější skupinou kupujících jsou lidé ve věku od 31 do 40 let a nejvíc nakupují v developerských projektech. Tato skupina uskutečnila v Praze ve sledovaném období více než 60 % všech nákupů a dá se předpokládat, že vzhledem k ekonomické situaci bude tohle číslo v příštích letech i nadále růst.

Více než tři čtvrtiny prodejů spadají do kategorie standardních – to znamená prodej mezi fyzickými osobami navzájem nebo prodej mezi fyzickou a právnickou osobou. V pořadí druhé nejpočetnější jsou převody jednotek z družstevního vlastnictví do osobního. Za námi sledované období se jich uskutečnilo více než 600 a představují kolem 12 % ze všech transakcí v Praze.

Největší úspěch v počtu prodejů slavili tradičně transakce v developerských projektech, které se zasloužili o polovinu všech prodejů v Praze. I když jsou byty v těchto projektech dražší, představují pro kupující zajímavou investiční příležitost.

Zajímavý je také pohled na to, zda více bytů a domů kupují ženy nebo muži. Na základě dat jsme schopní říci, že zatímco v kategoriích developerských projektů, cihlových domů a panelových domů je bilance téměř vyrovnaná, v případě koupě rodinných domů jsou v převaze muži, a to konkrétně v 6 z 10 případů.

Pokud jde o cizince, procentuálně nejvíce jich kupovalo byty v developerských projektech. Celkově v tomto případě tvořili zhruba 8 % všech kupujících, nejčastěji šlo o nakupující z Ruské federace a ze Slovenska. Naopak nejméně si cizinci pořizovali rodinné domy, kde figurovali jen u 2 % transakcí. Podle národnosti přesně v opačném pořadí, než v případě bytů, tedy nejvíce kupujících bylo mezi Slováky.

Typický nákupčí aneb kdo nejčastěji kupuje byty v developerských projektech v Praze:

  • Je ve věku 31 až 40 lety
  • Byt si kupuje sám, jako fyzická osoba
  • Je české národnosti
  • Více žen (52 %) než mužů (48 %)

Zdroj: Data Deloitte, údaje jsou za 3Q roku 2017

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right