Daně 

Konsolidační balíček navrhuje funkční měnu a další daňové změny

Vládní koalice po svém jednání 23. srpna 2023 vydala prohlášení, které následně potvrdila i na webových stránkách Ministerstva financí ČR, kde prezentuje navrhované změny ke Konsolidačnímu balíčku. Tyto novinky by měly být načteny do legislativního procesu formou společného pozměňovacího návrhu všech koaličních stran.

Prohlášení vládní koalice s kompletním přehledem změn v Konsolidačním balíčku je k dispozici na webových stránkách Ministerstva financí ČR.

Jednou z nejzásadnějších avizovaných změn je zavedení tzv. funkční měny v účetnictví. Tato novinka měla být původně součástí nového zákona o účetnictví, ale nakonec se objevuje již nyní, tak aby mohla platit od 1. 1. 2024.

Vláda navrhuje, aby účetní jednotky mohly nově účtovat nejen výlučně v českých korunách, ale i v jiné měně, a to konkrétně v EUR, USD nebo GBP. Tato volba se však týká situace, kdy účetní jednotka splňuje podmínky pro použití tzv. funkční měny, tedy měny, ve které poplatník realizuje většinu svých transakcí.

Zatím není jasné, zdali a případně jakou formou se zavedení funkční měny promítne do všech daní. Z předběžných diskusí se zdá, že například v oblasti DPH ke změně nedojde.

Další navrhované změny, na které bychom vás rádi upozornili:

  • Zaměstnanecké benefity – u vybraných daňových benefitů bude zavedeno osvobození v souhrnné hodnotě na úrovni poloviny průměrné mzdy, která aktuálně činí zhruba 41 tis. Kč. Ovšem na praktickou aplikaci tohoto záměru si budeme muset zatím počkat.
  • Nerealizované kurzové rozdíly – poplatníci budou mít nově možnost zdaňovat pouze realizované kurzové rozdíly, tedy ty, které vznikají při úhradě závazku či pohledávky v cizí měně. Nerealizované kurzové rozdíly, tedy kurzové rozdíly z neuhrazených pohledávek a závazků ke konci období, by se v takovém případě do základu daně nezahrnovaly.

Konkrétní znění navrhovaných změn prozatím není k dispozici, tuto oblast však budeme nadále sledovat a o dalším vývoji vás budeme informovat.

Pokud máte již nyní ke změnám obsaženým v Konsolidačním balíčku dotazy nebo pokud potřebujete v rámci vaší daňové agendy s čímkoliv pomoci, neváhejte se na nás obrátit. Kompletní přehled našich daňových služeb najdete na našich webových stránkách.

Konsolidační balíček Zákon o účetnictví Odměňování zaměstnanců dReport zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right