Daně 

Krátce z mezinárodního zdanění [duben 2024]

Řecký parlament schválil zákon, kterým se do řeckého práva zavádí směrnice EU o druhém pilíři. Ve Francii byl zveřejněn první čtvrtletní limit úrokových sazeb pro rok 2024. Německý Spolkový daňový soud povolil převod čisté provozní ztráty z obchodního styku na osobní společnost. Podrobnosti o těchto a dalších novinkách ze světa mezinárodního zdanění vám přinášíme v článku.

Řecko: Parlament schválil prováděcí zákon k pravidlům druhého pilíře

Řecký parlament přijal zákon, kterým se do řecké legislativy transponuje směrnice EU o druhém pilíři. Cílem zákona, který vstoupil v platnost 1. ledna 2024, je stanovit minimální úroveň zdanění pro nadnárodní a velké domácí skupiny v rámci EU. Stanovuje 15% minimální sazbu daně pro nadnárodní podniky s ročními příjmy přesahujícími 750 milionů eur. Pro zajištění souladu s předpisy EU, zákon zavádí pravidla pro zahrnutí příjmů (Income Inclusion Rule, IIR) i pro nedostatečně zdaněné zisky (Undertaxed Profit Rule, UTPR). Kromě toho zavádí vnitrostátní dorovnávací daň (QDMTT). Řecké subjekty, které pod tento zákon spadají, musí podávat informační přiznání k doplňkové dani a specifická řecká daňová přiznání. Ustanovení „bezpečného přístavu“ zahrnují přechodné vykazování podle jednotlivých zemí, UTPR a QDMTT. Tato opatření poskytují úlevy v prvních letech provádění, jsou v souladu se směrnicemi EU, ale zatím nezohledňují administrativní pokyny OECD.

Francie: Úroky vyplácené akcionářům – byl stanoven první čtvrtletní limit úrokových sazeb pro rok 2024

Francouzský Úřední věstník zveřejnil první průměrnou čtvrtletní pohyblivou sazbu pro rok 2024 a stanovil ji na 5,97 %. Tato sazba určuje maximální úrokovou sazbu pro půjčky od přímých akcionářů. Společnosti, jejichž účetní období končí mezi 31. březnem 2024 a 29. červnem 2024, si nyní mohou na základě této čtvrtletní sazby vypočítat maximální odpočitatelnou daňovou sazbu. Pro účetní období končící v tomto období se maximální sazby pohybují od 5,88 % do 5,96 % v závislosti na datu ukončení. Při jednání se spřízněnými stranami se použije obvyklá úroková sazba doložená bankovní nabídkou nebo studií převodních cen.

Lucembursko: Právní předpisy druhého pilíře: Požadavky na zveřejňování daňových informací

Lucemburský zákon o druhém pilíři, který je účinný pro účetní období začínající 31. prosince 2023 nebo později, vyžaduje, aby společnosti spadající do jeho působnosti zveřejňovaly informace týkající se jejich daňové expozice. To zahrnuje výpočet odložených daňových pohledávek (DTA) a závazků (DTL) souvisejících s dopady na daň z příjmů. Společnosti musí ve svých účetních závěrkách uvádět kvalitativní i kvantitativní údaje, přičemž DTA a DTL mohou být zveřejněny v samostatných ročních účetních závěrkách nebo konsolidovaných účetních závěrkách. Cílem zákona je zajistit transparentnost a soulad s mezinárodními účetními standardy, i když se mohou objevit problémy, zejména pokud jde o sledovatelnost informací v různých jurisdikcích.

Německo:

Spolkový daňový soud povolil převod čisté provozní ztráty z obchodního styku na osobní společnost

Německý Spolkový daňový soud (BFH) povolil ve svém rozhodnutí ze dne 1. února 2024 převod čistých provozních ztrát (NOL) převedených pro účely obchodní daně (TT) z obchodní společnosti na osobní společnost v rámci transakce hive-down. Soud potvrdil, že NOL byly převedeny na osobní společnost, čímž poskytl jasnou informaci o využití převodů NOL pro účely obchodní daně v takovýchto transakcích. Rozhodnutí zdůraznilo význam splnění požadavku „totožnosti podniku“ a totožnosti akcionářů na úrovni osobní společnosti. Toto rozhodnutí nabízí vodítko pro daňové poplatníky, kteří se zabývají podobnými transakcemi, a zdůrazňuje potřebu pečlivé daňové analýzy a strukturování, aby bylo zajištěno dodržování předpisů a efektivní využití převodů NOL.

Rozhodnutí nižšího daňového soudu o daňové uznatelnosti výdajů souvisejících s transakcí fúze

Nižší daňový soud v Brémách rozhodl, že výdaje na konsolidaci IT systémů po fúzi jsou pro účely daně z příjmu právnických osob okamžitě odpočitatelné a nelze je kvalifikovat jako „náklady na převod majetku“. To je v souladu s předchozími zásadami spolkového daňového soudu, který takové náklady považuje za provozní rozhodnutí, nikoliv za náklady přímo související s fúzí. Tento případ zdůrazňuje, že je důležité rozlišovat mezi náklady souvisejícími s fúzí a náklady na integraci po fúzi. Ačkoli je toto rozhodnutí pro daňové poplatníky přínosné, vyřizuje se odvolání ze strany daňových úřadů.

Horní komora parlamentu schválila návrh reformy daní z podnikání

Horní komora německého parlamentu schválila návrh zákona o daňové reformě pro podniky, známý jako „Zákon o možnostech růstu“. Tento návrh zahrnuje změny pravidel pro převodní ceny u přeshraničních finančních ujednání, uvolnění pravidel pro minimální zdanění čisté provozní ztráty z minulých let a změny některých pravidel pro zdanění osobních společností a metod odpisování. Kromě toho jsou zavedena opatření, jako jsou klesající zůstatkové odpisy pro movitý majetek a zvýšení nákladového základu pro daňové pobídky pro výzkum a vývoj (VaV). Schválená verze odráží rozpočtové tlaky a oproti původnímu návrhu nabízí nižší daňové úlevy. Očekávají se další iniciativy, které mají řešit daňové zatížení podniků a stimulovat růst.

Chcete se dozvědět více o důležitých daňových novinkách z celého světa a být v obraze? Pak sledujte naše webové stránky tax@hand, kde najdete všechny důležité informace o mezinárodním zdanění.

OECD Mezinárodní zdanění dReport zpravodaj EU

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right