Deloitte živě 

Letní stáže v Deloitte pro studenty: praktické dovednosti i vhled do jiných oborů

Díky letní stáži v Deloitte se studenti seznámili s kulturou mezinárodní poradenské společnosti a získali praktické zkušenosti v oblasti, která je zajímá. „Snažíme se vyjít studentům vstříc a umožnit jim absolvovat stáž v týmu, který koresponduje s jejich zaměřením,“ říká Iva Habrnálová z HR oddělení Deloitte. Druhým ročníkem stáže prošlo šest studentů. Tři z nich se s námi o své dojmy podělili v předchozím článku. Co si ze stáže odnáší druhá trojice?

Co jsem během stáže dělal? V rámci Consulting Technology týmu jsem primárně pracoval na PSD2 auditech. Naučil jsem se mnohé o fungování bankovních systémů, primárně z hlediska zabezpečení, a zjistil jsem, že v některých oblastech mají i finanční instituce co zlepšovat.

Co mi stáž dala? Stáž mě bavila, jelikož jsem se zaměřoval na technologie, o které se zajímám. Přestože svoje nabyté zkušenosti ve škole pravděpodobně nevyužiju, jsem přesvědčený, že se mi budou hodit v budoucnu v rámci zaměstnání.

Proč bych stáž doporučil i dalším studentům? Já jsem se rozhodl zúčastnit stáže, abych nabral nějaké pracovní zkušenosti. Přece jen přijde doba, kdy ve škole skončím a nastoupím do práce, a praxe se mi bude určitě hodit.

Co všechno se na letní stáži naučili Nelly, David a Karolína? Nenechte si ujít první část našeho článku, v němž nám mimo jiné prozradili, které nově nabyté zkušenosti jsou pro ně nejcennější a proč je podle nich přínosné stáž absolvovat.

Co jsem během stáže dělala? Během stáže jsem se stala součástí týmu CE Independence, který ve zkratce dohlíží na to, aby se neobjevil střet zájmů mezi zaměstnanci Deloitte a klienty na úrovni celé střední Evropy. Líbila se mi mezinárodní dynamika Deloitte CE, jelikož CE Independence zajišťuje nezávislost v celém středoevropském bloku. V Independence se tedy stážista může setkat s mezinárodní komunikací a spoluprací.

Co mi stáž dala? Naučila jsem se, jaké procedury a systémy jsou zapotřebí k zachování tzv. nezávislosti a jak jsou i na první pohled „obyčejné“ e-learningy důležitou součástí komplexního systému, který Deloitte CE využívá. Pro další studium se mi určitě bude hodit optimalizace práce, time management a komunikační schopnosti.

Proč bych stáž doporučila i dalším studentům? O stáži jsem se doslechla od kamarádů, kteří si ji pochvalovali a vyzdvihovali především příjemnou firemní kulturu. Já sama jsem byla navíc motivována postavením Deloitte jak v Česku, tak ve světě a chutí naučit se víc – nejen v daném týmu, ale i o fungování firmy jako takové. V Deloitte se učíte něco nového každý den a k nabytým zkušenostem můžete získat i fajn parťáky v podobě ostatních stážistů anebo si zajít na lekci jógy na jedné z teras budovy Deloitte.

Na zkušenou do Deloitte

Na letní stáž se mohou přihlásit čeští a slovenští studenti zahraničních univerzit. Proč právě zahraničních? „Zatímco se studenty českých vysokých škol v Deloitte spolupracujeme v průběhu celého roku, studenti zahraničních škol tuto možnost z pochopitelných důvodů nemají. V posledních letech se nám však začali tito mladí lidé ozývat s tím, že by se na léto rádi vrátili a absolvovali stáž právě v Praze,“ říká Iva Habrnálová.

Prvním krokem pro získání stáže je životopis. „CV mohou poslat uchazeči přímo na můj e-mail nebo mohou odpovědět na vybraný inzerát na našich stránkách jsmedeloitte.cz,“ radí se správným postupem Iva. Poté čeká studenty rozhovor s HR recruiterem a také s manažerem, v jehož týmu by v případě přijetí pracovali. Všichni zájemci si mohou vybrat, v kterém oddělení by chtěli stáž absolvovat, aby se tak mohli rozvíjet v oblasti, jež je zajímá.

Po nástupu stážisti obdrží „To do list“, na němž jsou rozepsány aktivity a cíle, které by měli v jednotlivých týdnech stáže splnit. Hned v prvním týdnu je to například seznámení se s týmem a vstupní školení, v dalších týdnech pak třeba stínování manažera, průběžný pohovor s HR nebo meeting s klientem. Na konci stážisty čeká výstupní pohovor a závěrečná prezentace.

Hlavní náplní stáže je ale práce na zadaném projektu. „Kromě toho stážisty vždy pobízíme k tomu, aby byli sami aktivní. Protože i zde platí, že co do stáže vloží, to si také odnesou,“ konstatuje Iva.

Co jsem během stáže dělal? Pracoval jsem v marketingovém týmu v rámci Deloitte Central Europe. Většina mé práce spočívala ve zkoumání různých metod, jak šířit naše strategie, zpracovávat nové komunikace atd. Bylo zajímavé sledovat, jakým způsobem se v rámci Deloitte šíří různé iniciativy do celé střední Evropy.

Co mi stáž dala? Obzvlášť mě bavilo přemýšlet o kreativních způsobech, jak mohu nejlépe prezentovat výsledky výzkumu nebo zadané práce. Taky jsem se naučil vnímat co nejvíc názorů a argumentů, aby se nakonec zvolilo to nejlepší rozhodnutí. Je to určitě něco, co budu využívat v dalším studiu v Nizozemsku. V neposlední řadě jsem vypiloval své schopnosti v Excelu a PowerPointu. Moc se mi líbilo, že atmosféra zde byla vždycky velmi přátelská. Všichni jsou prostě fajn.

Proč bych stáž doporučil i dalším studentům? Letní stáž v Deloitte můžu jen doporučit. Já jsem se přihlásil proto, že jsem se chtěl naučit něco praktického, a také proto, že lidé z Deloitte byli už od prvního kontaktu velmi příjemní. Člověk se naučí spoustu věcí a potká nové lidi, díky nimž získá vzhled i do jiných oborů v Deloitte. Mě například zajímá také oblast Financial Advisory a v průběhu své stáže jsem měl možnost poznat tým, který se touto oblastí zabývá, a zjistit, co dělají a jak to u nich funguje, což pro mě bylo velmi přínosné.

Nejste si jistí, jak napsat správně životopis? Nevíte, jak se připravit na pohovor? Užitečné rady a tipy jsme pro vás shrnuli v našem článku.

Kariéra v Deloitte

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right