Deloitte živě 

Nucené prázdniny českých sportovců: Jak se promítnou ekonomické dopady krize ve sportovním odvětví?

Pandemie koronaviru zcela ochromila svět sportu na bezmála čtvrt roku. Sportoviště prakticky po celém světě byla uzavřena a řada sportovních akcí musela být zrušena nebo odložena o celé měsíce. Těmi, kdo byli krizovými opatřeními postiženi nejvíce, byli nakonec samotní sportovci, kteří v mnoha případech přišli ze dne na den o svůj (zpravidla nejdůležitější) zdroj příjmů. Jak se s touto situací vypořádali? Jak se k této situaci postavili kluby a sponzoři? A jak pandemie ovlivnila například budoucnost esportu? O těchto a dalších tématech jsme v rámci našeho livestreamu diskutovali například s Josefem Dostálem, olympionikem a mistrem světa v rychlostní kanoistice, nebo legendou českého squashe a sportovním manažerem Janem Koukalem.

Sportovní zápasy byly zrušeny, hráči nemohli trénovat a objevily se dokonce informace o krácení platů ze strany klubů. Podle Markéty Vochovské Haindlové, předsedkyně České asociace fotbalových hráčů, nastaly pro fotbalisty krušné časy. Dokazují to i aktivity asociace, která se musela potýkat s řadou nových, neobvyklých problémů, mimo jiné například se zajišťováním cest hráčů do jejich rodných zemí po uzavření hranic nebo neférovými praktikami klubů, které využily krize a hráčům nechávaly podepisovat nevýhodné smlouvy.

Největším problémem českých fotbalistů (ale i sportovců obecně) se pak ukázala práce formou OSVČ, která má s ohledem na dopady krizových opatření své limity a neodkáže hráčům poskytnout některé základní jistoty. Podle Marka Tesaře, výkonného ředitele České obce sokolské a majitele agentury Raul, by práce formou OSVČ měla být otázkou volby a měla by se týkat spíše individuálních sportovců, zatímco týmoví hráči by měli být se svým klubem v zaměstnaneckém vztahu.

Sportovní akce bez diváků či esport na olympiádě?

Dalším palčivým tématem, které vyvstalo po zavedení opatření proti pandemii, je realizace sportovních akcí bez diváků. Má to smysl? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď a neshodnou se na ni ani zástupci ze světa sportu.

Například podle Josefa Dostála by nepřítomnost diváků neměla sportovní akce ovlivnit – v rychlostí kanoistice je nízká účast běžnou praxí, proto by úplná absence diváků příliš nezměnila. Oproti tomu Markéta Vochovská Haindlová se domnívá, že pro fotbal je pak fyzická účast diváků na zápasech jejich naprosto nezbytnou součástí, která teoreticky může ovlivnit i výkony hráčů. Radomil Štumpa, leader v oddělení Brand Activation & Sponsoring v České spořitelně, je zase názoru, že na divácích záleží, ale na jejich fyzické přítomnost nikoliv – pokud může být zápas vysílán třeba v televizi nebo online a potenciální diváci jej tedy mají příležitost zhlédnout, není důvod, aby se neuskutečnil.

Téma pro poločas

Efotbal je v Česku na vzestupu, prvoligové kluby staví své online týmy a poskytují hráčům profi zázemí

Podle analýzy Deloitte se velikost evropského esportovního trhu odhaduje na více než 300 milionů eur. Od roku 2016 přitom trh vykazuje meziroční konstantní růst přes 20 procent a bez ohledu na aktuální krizi lze očekávat, že online sport bude i nadále nabývat na intenzitě. Česko nevyjímaje. Už nyní tuzemské prvoligové fotbalové kluby mají své online týmy a hráčům poskytují prakticky stejnou podporu jako klasickým fotbalistům. Propojováním obou světů se jim daří oslovovat novou skupinu fanoušků a získávat další marketingové příležitosti. Přečtěte si celý článek >

Na čem se zástupci sportovního světa naopak převážně shodli, je přítomnost esportu na olympiádě. Respektive jeho nepřítomnost – většina diskutujících byla toho názoru, že esportu chybí aspekt pohybu, který je pro olympiádu coby sportovní událost naprosto nezbytný. Jan Koukal v tomto ohledu však připomněl, že na olympiádě jsou přítomny i sporty, které v podstatě pohyb neobsahují (například střelba), a proto by byla předně zapotřebí redefinice pojmu sport. Z toho důvodu esport na olympiádě v zásadě neodmítá, navíc jeho zařazení by mělo na hry pozitivní vliv z marketingového hlediska.

Pusťte si náš live stream Sport v karanténě: nucené prázdniny českých sportovců ze záznamu:

Esport Koronavirus

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right