Deloitte živě 

PMI v dubnu: Ceny výrobků rostou rekordním tempem

Podnikatelské podmínky ve zpracovatelském průmyslu se v dubnu meziměsíčně téměř nezměnily, všechny známé problémy jako rostoucí ceny vstupů a zadrhnuté dodavatelské řetězce přetrvávají. Sezónně upravený index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu klesl na 54,4 bodu z březnových 54,7 bodu, což byla nejnižší hodnota za posledních 17 měsíců. Co způsobilo mírné snížení indexu?

Jedná se zejména o pokles nových zakázek, který je způsoben slábnoucí poptávkou doma i v zahraničí vlivem rostoucích cen finálních výrobků, ale také rostoucí nejistotou způsobenou pokračujícím konfliktem na Ukrajině. Index vyšší než 50 bodů značí zvýšenou ekonomickou aktivitu, nicméně přetrvává zkreslení způsobené metodikou výpočtu. Prodlužující dodavatelské lhůty a hromadění zásob firem zvyšuje index, avšak oba tyto faktory je třeba vnímat negativně. Rostoucí ceny materiálu či energií nadále akcelerují, dle posledních dat inflace průmyslových výrobců dosáhla v březnu závratných 24,7 procent a firmy se snaží přenést tento náklad do koncových cen, což se musí z části promítnout do indexu spotřebitelských cen. Jako jediné pozitivum je možné vnímat mírné zvýšení produkce firem.

Podnikatelské podmínky jsou již třetím měsícem poznamenané válkou na Ukrajině. Český průmysl čelí zvýšené nejistotě, Rusko pozastavilo vývoz zemního plynu do Polska a Bulharska, a pokud by zastavilo přítok do Česka, které nemá přístup k moři a nemůže efektivně přijímat zkapalněný plyn z USA a jiných zemí, byl by to obrovský problém. Inflace se zatím nestabilizovala a stále roste, což vytváří na firmy enormní tlak. Jako problém je třeba vnímat také lockdown ve většině čínských měst, který téměř zastavil import zboží do Evropy.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right