Deloitte živě 

Pro kariéru v oblasti finančnictví, účetnictví či daní není lepší odrazový můstek než audit

Do ostravského oddělení auditu v Deloitte jsem nastoupil v době, kdy jsem ještě studoval vysokou školu, a letos v září to bude již osm let. Svým příběhem tak možná vyvracím zažitou představu, že pokud chcete mít čas i na soukromý život, není možné u auditu vydržet příliš dlouho. Já mám rodinu i koníčky a jsem rád, že se mi daří skloubit je s prací, která mě baví. Jsem Jan Brhel a pracuji jako manažer v oddělení Audit & Assurance Deloitte v Ostravě.

Pro práci v Deloitte jsem se rozhodl ze dvou důvodů. Když jsem byl ve čtvrťáku na Vysoké škole báňské, uskutečnila se u nás ve škole akce Den auditní a daňové profese, jíž se účastnili zástupci firem z velké čtyřky, kteří si pro nás připravili různé tematické workshopy. Tam jsem blíže poznal náplň práce takto zaměřených firem a jako studenta ekonomického oboru mě možnost v budoucnu zde zakotvit  pochopitelně zaujala. Druhým důvodem pak byla skutečnost, že v Deloitte už v té době pracoval můj nejlepší kamarád. Od něj jsem získal další informace, které můj zájem nasměrovaly konkrétně do Deloitte. Neváhal jsem a přihlásil se do výběrového řízení.

Audit je skvělá startovní pozice

Protože jsem byl v době nástupu do Deloitte ještě student, začínal jsem na částečný úvazek. Po státnicích jsem nastoupil na full time a v průběhu let jsem kariérně postupoval až na současnou pozici manažera. Když se dnes ohlédnu na začátek, musím ocenit zvláště rychlost a intenzitu učení a získávání praktických dovedností. Během prvního půl roku jsem se z praxe naučil víc než za celou dobu na vysoké škole. Velmi rychle se ale člověk zlepšuje také v soft skills, protože musí komunikovat s účetními a kontrolory a řešit s nimi vše, co je potřeba. Zároveň jsem se postupem času naučil vést meetingy s klienty, a to jak v češtině, tak v angličtině. A měl jsem i možnost zlepšit si prezentační dovednosti na nejrůznějších přednáškách pro studenty vysokých škol.

A nejen to, od prvních dnů v práci se mi líbí, že se v auditu pořád něco děje, práce je zde pestrá a umožňuje nám setkávat se se zajímavými lidmi a vytvářet si síť důležitých kontaktů. Když tak uvažuju, co může být lepší odrazový můstek pro kariéru v oblasti financí, účetnictví a daní, nenapadá mě žádná jiná profese než právě práce auditora.

Jako auditoři máme také možnost podívat se do zajímavých firem a provozů, do nichž se člověk za normálních okolností nedostane. Ostatně rozmanitost klientů je další z faktorů, díky nimž pracuji v auditu rád. Do mého portfolia patří společnosti z různorodých oblastí, například z manufacturingu, zbrojařského průmyslu, automotive, real estate, ale pracuji i pro servisní organizaci či průmyslově-technologický holding, zastřešující více než 100 firem.

Na jaká místa může auditora zavést jeho práce? Přečtěte si o zajímavých inventurách, díky nimž se naši auditoři dostali třeba na chirurgický sál nebo počítali sypký materiál (např. železnou rudu) pomocí dronu či inseminační dávky spermatu chovných býků. A určitě se také koukněte, jaké pracovní příležitosti v auditu aktuálně nabízíme!

Jako manažer si svůj čas řídím sám

Se seniorními pozicemi se charakter práce trochu mění, už to není převážně o testování a návštěvách klientů. Dnes už mi nejvíce času zabírají interní a externí cally a meetingy, řízení týmu, project management, vyřizování e-mailů apod. Další věc, která mě baví, je, že od manažerského levelu si de facto řídím svůj čas sám. Mám práci, kterou musím udělat, ale kdy ji udělám, to je na mně. Myslím, že si time management dokážu nastavit dobře, díky tomu pak nemám ani problém s work-life balance a mám čas na svou rodinu a koníčky, což je pro mě velmi důležité. Snažím se nepracovat o víkendu, jen v případě, kdy něco opravdu hoří. Raději si přivstanu a přijedu ráno do práce na sedmou, abych na konci pracovního týdne odcházel z práce s čistým inboxem a zorganizovanou prací pro příští týden.

Technologie mění i svět auditu

Za sedm let, co pracuji v auditu, jsem byl svědkem toho, jak moderní technologie vstupují i do oblasti auditu a jak chytré nástroje mění způsob naší práce. Když jsem začínal, měli jsme auditní spisy ve velmi jednoduchém souborovém manažeru. Kolem roku 2016 pak došlo k velkému skoku, kdy jsme přešli na nový program EMS, v němž jedeme dodnes. Jde o nesrovnatelně sofistikovanější systém, kde jsou provázané procedury, reference i možnosti vyjet si různé statistiky. Spolu s tím používáme také nové inovativní tooly typu risk matice, Spotlight, Alchemy atd. V souvislosti s novými technologiemi se také ovšem zvýšily nároky na množství dokumentace, kterou musíme v auditním spise mít. Audit je tak i o neustálých výzvách a dalším vzdělávání.

Občas je potřeba zabrousit do jiných vod… a relaxovat

Mým velkým koníčkem se v posledních dvou letech stala práce se dřevem. Dostal jsem se k tomu přes otce, který si doma zřídil menší truhlářkou dílnu. Navzdory tomu, že se tím neživí a je to samouk, má opravdu profesionální vybavení. Postupně mě všemu naučil a dnes je to pro mě skvělý mentální detox. Úplně u toho vypnu, přemýšlím o jiných věcech, protože se musím soustředit, abych se nepořezal o pilu nebo si neprobodl ruku šroubovákem. Vyrábíme s tátou věci pro sebe, to, co právě chceme nebo potřebujeme. V poslední době to byla třeba zábrana na schody, aby z nich moje malá dcerka, která začíná objevovat svět, nespadla. Dále třeba dřevník, konferenční stolek či stojany na reprobedny.

Mimo to se snažím dost sportovat. Pokud to zrovna neznemožňuje koronavirus, hraju v létě plážový volejbal a v zimě chodím rád plavat, hraju badminton a chodím cvičit do posilovny.

Co auditory na jejich práci nejvíce baví? Jak tráví volný čas? Přečtěte si i další příběhy našich auditorů a poznejte svět auditu z jiné perspektivy.

Kariéra v auditu

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right