Deloitte živě 

Senioři na setkání Deloitte 3XO klubu trénovali odhalování podvodných e-mailů

Každý, kdo má vlastní e-mailovu schránku, se někdy setkal s podvodným e-mailem. Ačkoliv procento úspěšnosti takových útoků je malé, jednou ze skupin, která je takovými útoky nejvíce ohrožena, jsou senioři. A právě proto pro ně pořádáme náš Deloitte 3XO klub, jehož cílem je poprat se s technologiemi a nástrahami moderní doby. Dokázali byste i vy spolehlivě poznat klamavý e-mail?

Téma posledního setkání Deloitte 3XO klubu? Jak nenaletět internetovým podvodníkům! Událostí účastníky provázela Senta Čermáková, šéfka inovačního týmu Deloitte. Hosty přivítala řídící partnerka Diana Rádl Rogerová, která je seznámila se společností Deloitte a čím se firma zabývá. Samotný seminář potom vedl Marek Jílek, firemní odborník na počítačovou bezpečnost a „etický hacker“.

Podezřelé adresy a špatná čeština

A na co si tedy dát při odhalování podvodných e-mailů pozor? Existuje celá řada vodítek, jak takovou zprávu identifikovat. Patří mezi ně například na první pohled nepatřičná e-mailová adresa, chatrný jazyk samotné zprávy, pochybné adresy odkazů v těle e-mailu, které odvádí příjemce na jiné, nedůvěryhodné stránky, přílohy obsahující podezřelé (kupříkladu spustitelné) soubory apod. Podle Marka stačí být pečlivý při čtení e-mailů, dávat si pozor na zmíněné faktory a šance, že dotyčný na podvod naletí, se rapidně snižují.

Scam 419: Nigerijské dopisy

„Princ z Nigerie se dostal do nesnází a potřebuje, abyste mu poslali peníze, aby mohl uprchnout ze své země. Až bude v bezpečí, peníze vám nejen vrátí, ale navíc se vám bohatě odmění!“

Všichni jsme se s tímto nebo podobným pokusem o podvod ve svých e-mailových schránkách někdy setkali. Na internetu je znám pod názvem Nigerijské dopisy, odborníci jej označují jako scam 419. Překvapivé je stáří tohoto druhu podvodu, jehož historie sahá až do 18. století.

Senioři dostali příležitost si také zasoutěžit – zájemci měli před setkáním poslat krátkou esej, ve které měli za úkol popsat své první setkání s moderními technologiemi. Vítěz soutěže potom obdržel dort a tematickou knížku. Na konci setkání přišel čas na konzultaci konkrétních problémů, se kterými se při využívání svých technologií, ať už chytrých telefonů či počítačů, senioři sami potýkají.

Generace 50 plus: Ideální zaměstnanci?

Seniorům podmínky na pracovišti příliš nenahrávají, přestože se jedná o výborné zaměstnance – mají za sebou mnoho let praxe, vynikající odborné dovednosti a znalosti, jsou loajální, spolehliví a disponují vysokou mírou pracovní morálky a etiky. V poslední době, kdy je kvalifikovaných zaměstnanců stále větší nedostatek, se však nabídka pracovních příležitostí rozšiřuje. Kdo jsou zaměstnanci z generace 50 plus? Co mohou nabídnout? A jak by měl zaměstnavatel přizpůsobit pracovní prostředí starším zaměstnancům? Těmto tématům jsme se věnovali v našem průzkumu.

Kybernetická bezpečnost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right