Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Cybersecurity a nové technologie [říjen 2019]

V této části zpravodaje vám přinášíme shrnutí nově vydané zprávy Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost za rok 2018, ve které úřad identifikuje největší hrozby pro českou kybernetickou infrastrukturu. Dále si můžete přečíst shrnutí zajímavého judikátu, ve kterém se Nejvyšší správní soud vyjádřil k používání spamových a antivirových filtrů ze strany úřadů. V závěru se dočtete o úspěchu českých technologických firem v žebříčku nejrychleji rostoucích společností Deloitte Technology CE.

Zpráva o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2018

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti za rok 2018. Za nejvýznamnější hrozbu pro Českou republiku v této oblasti NÚKIB identifikoval státní aktéry a státem sponzorované skupiny. V loňském roce bylo nahlášeno 164 incidentů. Jejich cílem jsou nejčastěji útoky na systémy klíčové pro chod státu a bezpečnost obyvatel. Stále častěji ale bývají cíleny například i na univerzity a jejich dosud nepublikované výsledky výzkumu a jiného duševního vlastnictví.

Správní orgány mohou blokovat podání z e-mailových adres vyřazených spamovým filtrem

Stěžovatel se u Nejvyššího správního soudu (NSS) domáhal ochrany před postupem městského úřadu, který za pomoci bezpečnostního produktu třetí strany zařadil jeho e-mailovou adresu na tzv. blacklist, čímž znemožnil zasílání podání z této adresy. NSS stížnost zamítl a uvedl, že je na správním orgánu, jaký bezpečnostní produkt pro ochranu své elektronické podatelny zvolí, pokud není využíván k cílenému odmítání zpráv od určitých podatelů. Dle soudu po úřadech nelze požadovat, aby řešily smluvní podmínky jednotlivých poskytovatelů, které zařazování uživatelů na blacklisty upravují, či aby ponechaly svoji činnost bez ochrany. Výjimku by bylo možné připustit např. při zjevně svévolném nastavení spamového filtru či blacklistu.

NSS připomněl, že elektronická zpráva se považuje za doručenou teprve tehdy, pokud je dostupná v elektronické podatelně, tedy na rozdíl od poštovních zásilek není rozhodné její odeslání, ale doručení. Soud také konstatoval, že je odpovědností účastníka řízení, jaké komunikační prostředky zvolí, má-li k dispozici má i spolehlivější doručování pomocí datové zprávy či poskytovatele poštovních služeb.

České technologické společnosti zabodovaly ve středoevropském žebříčku Deloitte Technology Fast 50

V říjnu byla v Praze vyhlášená česká část žebříčku nejrychleji rostoucích firem Deloitte CE Technology Fast 50. Vítězem klání se stal výrobce 3D tiskáren Prusa Research, který obhájil loňské české prvenství. Prusa Research dosáhl na první příčku i v kategorii BIG 5. Vítězem kategorie Rising Stars se stala společnost FF Trader. Tyto i další české firmy bodovaly i ve středoevropském měřítku, kdy v první dvacítce obsadily téměř polovinu pozic. Více o soutěži a zúčastněných firmách se dozvíte na blogu dReport pod tagem Deloitte Technology Fast 50.

Cybersecurity TechLaw zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right