Deloitte živě 

Valuation & Financial Modeling: rozmanité projekty, rychlý progres a skvělí kolegové  

„Na začátek kariéry je FAS skvělou volbou. Projekty jsou sice náročné, ale zkušenosti, které při nich člověk získá, jsou dobře přenositelné na další pracovní pozice,“ říká Kateřina Kroupová, která do týmu Valuation & Financial Modeling v oddělení Finančního poradenství Deloitte nastoupila před rokem a půl. Proč podle ní stojí za to rozjet kariéru právě ve FASu? Co se tam naučila a proč ji práce baví?

Katko, co přesně vaše práce v týmu oceňování a finančního modelingu v Deloitte obnáší?

V týmu Valuation & Financial Modeling se zabýváme oceňováním společností a finančních institucí. Současně se věnujeme nejrůznějším ekonomickým analýzám, např. vyhodnocení, zdali se společnost nacházela k určitému datu v úpadku, kalkulaci ušlého zisku či škody, kvantifikaci ekonomických dopadů pandemie onemocnění covidu-19 a asistujeme společnostem při přípravě finančního plánu. Část týmu se také zabývá transfer pricingem a sporovou agendou.

Kdo jsou nejčastěji vaši klienti?

V rámci našich projektů narazí člověk na nejrůznější typy klientů, jako jsou např. klasické výrobní společnosti, finanční instituce, fondy, startupy, farmaceutické podniky, pojišťovny a právní kanceláře zastupující své klienty v soudních sporech. Klienti pocházejí jak z České republiky, tak ze zahraničí a s některými spolupracujeme dlouhodobě, zatímco s jinými jen na jednom projektu.

Co tě na práci nejvíc baví?

Rozmanitost projektů a kolegové. Málokdy se mi stane, že bych dělala něco, co považuji za rutinu, protože každý projekt je jiný a vyžaduje znalost jiné problematiky. Současně je super, že v rámci FASu se můžeme zapojit i do projektů v jiných týmech. Já jsem díky tomu minulý rok v létě např. spolupracovala s real estate týmem, kde jsem si vyzkoušela oceňování pozemků. Díky tomu se člověk pořád učí, a to je přesně důvod, proč jsem tady. Současně kolem sebe mám skvělou partu lidí, což je pro mě důležité. V týmu je hodně mladých lidí, se kterými si výborně rozumím. Zároveň však máme i seniornější kolegy, od kterých se člověk může učit a na které se může spolehnout.

quote icon

Naše práce mi dává rozhled, možnost zlepšovat se ve finančních analýzách a současně se podílet na projektech s právním přesahem, což mě baví.

Co dá tato práce člověku do budoucna a jak mu pomůže rozjet kariéru?

Je toho opravdu hodně. Naučí se oceňovat, zlepší se v účetnictví a analýze finančních výkazů, naučí se vytvářet komplexní modely v Excelu, lépe pochopí souvislosti finančních trhů. Naučí se pracovat se zákony a vyhláškami, strukturovat své argumenty a prezentovat je ve srozumitelné podobě. Ocenění je navíc často posledním krokem dlouhodobějších projektů, na kterých pracuje vícero týmů, takže vyžaduje komplexní pohled a kritické zhodnocení výstupů ostatních týmů. Na začátek kariéry je FAS skvělou volbou. Projekty jsou náročné, ale zkušenosti z nich jsou dobře přenositelné. Člověk od nás najde uplatnění v jiné znalecké kanceláři, v controllingovém oddělení jakékoliv firmy, v modelačním týmu jiné společnosti, v investičním fondu, v bance…Ten záběr je široký.

Jak dlouho jsi v Deloitte a proč ses rozhodla nastoupit právě do FASu?

Do Deloitte jsem nastoupila v únoru 2021 hned po obhajobě své diplomové práce. Pro FAS v Deloitte jsem se rozhodla hlavně kvůli skvělému pocitu z pohovoru, kde mě zaujala náplň práce ve valuacích a kolegové, kteří pohovor vedli. Zároveň jsem věděla, že hned po škole chci nastoupit do týmu, kde budu mít možnost zkusit si za krátký čas co nejvíce různých projektů.

Láká tě práce v týmu oceňování a finančního modelování v Deloitte? Ozvi se nám!

Není nutné mít vystudované přímo oceňování, ale ekonomický obor na vysoké škole je dobrá startovní pozice. Hodit se ti bude pokročilá znalost Excelu, ale i to se dá naučit. Nejdůležitější je mít zájem o oceňování a hlavně chuť se učit. Zbytek už tě naučíme. Mrkni na pozice, které právě nabízíme!

Co všechno čeká nováčka, když k vám nastoupí?

Když k nám někdo nový nastoupí, na začátku měsíce je pro něj vždy připraven „welcome day“, který absolvuje s ostatními kolegy, kteří nastupují do jiných oddělení v Deloitte. V rámci tohoto celodenního školení se dozví spoustu praktických informací. Pak už si nového kolegu přebíráme my, konkrétně „buddy“, který je mu přidělený. Buddy se novému kolegovi věnuje hlavně první dny a týdny, kdy ho seznamuje s kolegy, ukazuje mu, kde najít různé dokumenty a templaty, se kterými často pracujeme, jak pracovat s finančními databázemi, a je mu ze začátku takovou pravou rukou. V rámci našeho týmu máme pro nováčky zpracované onboardingové materiály ve formě prezentací, které jsou ze začátku užitečným návodem na některé úkoly. Nicméně téměř od prvního dne nový kolega naskakuje na projekty a je plnohodnotnou součástí týmu. Na schůzky či telefonáty s klienty se dostane hned, i když z počátku je spíše posluchačem.

Na jaký tým se může nováček těšit?

Náš tým je hodně mladý, většině z nás je mezi 25 až 35 lety, což je super, protože řešíme podobné věci a to nás sbližuje. Hodně času spolu trávíme v práci, ale to nám vůbec nebrání v tom trávit spolu čas i mimo ni, ať už na badmintonu, na bruslích, anebo jednoduše na pivu. Čeho si ale na našem týmu cením nejvíc, je vzájemný respekt, nápomocnost a minimální rivalita.

Zajímá tě, čím vším se zabývá oddělení Financial Advisory Services (FAS)? Nahlédni v dalších článcích pod pokličku všech týmů, které pod FAS spadají, a pokud si budeš chtít vyzkoušet na vlastní kůži, jak to v některém z nich chodí, ozvi se nám!

Kariéra v týmu Financial Crime: Pomáhej předcházet hrozbám finanční kriminality

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Kariéra v týmu Financial Crime: Pomáhej předcházet hrozbám finanční kriminality
Kariéra v Deloitte Seriál - FAS

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right