Technologie 

Využitím chytrých řešení ve městech lze zamezit plýtvání, veřejný sektor ale stále neví, jak na to

Osobní i nákladní doprava je pro jednotlivá města stále větší přítěží, řidiči stojí v kolonách a plýtvají palivem, zatímco hledají vhodné parkování. Lidé složitě dojíždějí k lékařům, přestože by spoustu věcí mohli vyřešit jen přes mobil nebo tablet. Chytrá řešení bijí ve městech na poplach! Má to ale jeden háček: Ve veřejném sektoru je při jejich zavádění do praxe nižší motivace než v soukromé sféře. Jak tedy lépe využívat chytrá řešení? A kolik díky internetu věcí ušetřili zákazníci společnosti Vodafone?

Z průzkumu Deloitte a partnerských institucí Jak na energetické úspory ve veřejné správě? mimo jiné vyplynulo, že chytrá řešení jsou pro spoustu měst jen nová slova. Nedostatečná informovanost a malá vůle něco změnit pak vedou k tomu, že státní sektor v této oblasti stále spíše pokulhává. Dopady chytrých řešení ale mluví samy za sebe, řada z těchto inovací přímo zlepšuje kvalitu života obyvatel – šetří jejich čas a nabízí žádaný komfort.

Vodafone: Jak přispívá internet věcí k optimalizaci spotřeb?

To firmy se na rozdíl od veřejného sektoru při využívání chytrých technologií i snížení dopadů na životní prostředí už dávno inspirovaly. Jedním z příkladů je společnost Vodafone a její inovativní řešení zaváděná v rámci internetu věcí. Jen v roce 2017 tak zákazníci Vodafone pomocí internetu věcí ušetřili přes 2 miliony litrů paliva a 105 MWh, což je v přepočtu více jak 5 tisíc tun CO2.

Management vozového parku

Počet aktivních SIM v letech 2017-18: 31 620
Ušetření paliva za rok na jednu SIM kartu: 68,2 litrů
Celková úspora: 2,2 milionů litrů paliva

Zdroj: Vodafone

„Samotná aplikace chytrých řešení může mít v praxi více podob. Jedná se například o využití čidel, senzorů nebo třeba i satelitní navigace k získání a přenosu dat. Jednotlivé složky chytrého řešení mezi sebou komunikují a tyto informace si vyměňují. Dochází tak k úpravě chování systémů a optimalizaci procesů, které jsou v současnosti neefektivní,“ říká Adriana Dergam z Vodafone.

Veřejná správa: Řešení pro problémy s urbanizací

Internet věcí má velký potenciál i pro technologický rozvoj ve veřejné a státní sféře, například budoucí vize smart cities spočívá v automatizaci a digitalizaci mnoha procesů, které leží na bedrech místních samospráv. Na začátku sice stojí investice do IoT řešení, ale výsledkem by měly být trvalé úspory v rozpočtu a růst kvality života obyvatel v těchto chytrých městech.

Veřejná správa může využít chytrá řešení, která cílí například na problémy spojené s urbanizací – na přehuštěnou dopravu ve městech, znečištění ovzduší nebo neefektivní vytápění (přetápění) budov. Dalšími možnosti jsou konkrétní služby, které poskytuje – zdravotnictví, svoz odpadu, vyřizování formulářů nebo například předávání dat, možností je spoustu.

Chytré technologie ve městech

Osvětlení: Řešení umí pružně reagovat na množství lidí na daném místě nebo na intenzitu slunečního světla, a optimalizuje tak výkon pouličních lamp. Těchto výhod už využívají města jako Los Angeles nebo Oslo, která při přechodu na “chytré” osvětlení prokázala energetické úspory ve výši 60 %.

Svoz odpadu:
Chytrý svoz odpadu pomůže municipalitám naplánovat vhodné trasy a časy svozů, a zabrání tak hromadění odpadku v okolí kontejnerů nebo zácpám ve frekventovaných úsecích např. v ranní špičce. Díky této technologii dosáhnou obce a města čistších ulic a zároveň sníží náklady na svoz odpadu.

Doprava: Pomocí úpravy světelné signalizace lze zajistit plynulost dopravy na nejfrekventovanějších úsecích. Zavedení chytrých řešení vede ke snížení ujeté vzdálenosti, vyhýbání se oblastem s dopravními zácpami nebo k rychlejšímu nalezení volného parkovacího místa.

Největší pozitiva? Využitím chytrých řešení v každodenní praxi mohou města zamezit plýtvání, získat kontrolu nad spotřebou energií u vozového parku, snížit spotřebu paliva nebo dosáhnout plynulosti dopravy na nejfrekventovanějších úsecích. Primárním cílem ale nemusí nutně být samotná úspora energie, k předcházení spotřeby vede spíše optimalizace uvedených činností. Chytrá řešení ani tak nenahrazují jednotlivé technologie, čímž standardně dochází k úspoře, ale snaží se spíše spotřebě energií předcházet.

Tipy pro vás aneb Pět kroků, jak využít IoT také ve vaší firmě

  1. Zmapujte oblasti, v nichž byste rádi optimalizovali energetickou spotřebu.
  2. Zvažte, jestli řešením nemůže být zavedení internetu věcí (tzv. chytrá řešení, mezi která patří chytré měření, chytré parkování, budovy nebo osvětlení atd.).
  3. Prokonzultujte vybrané možnosti s dodavatelem chytrých řešení.
  4. Prověřte spolu mobilní datové nebo internetové pokrytí oblastí, kde chcete změny zavádět.
  5. Požádejte o analýzu proveditelnosti.

Pod pokličkou: Co skrývá internet věcí?

Věděli jste, že při zavádění inovativních řešení v rámci internetu lze regulovat spotřebu energií v budovách, kontrolovat pacienty na dálku, vyhledávat parkovací místo nebo se dokonce vyhnout zácpám? Pod internetem věcí (IoT) se skrývá technologie, která strojům, přístrojům, čidlům, senzorům a dalším zařízením umožňuje komunikovat mezi sebou a okolím prostřednictvím internetu. Zvládá to díky datové SIM kartě, která je součástí těchto „chytrých zařízení“ a umožňuje jim přijímat či odesílat datové informace do sítě internetu věcí. A zároveň umožňuje jejich vzdálené ovládání, kontrolu či sledování. Řešení IoT otevírá také nové možnosti v boji proti klimatickým změnám, v rozšiřování technologií pro dodávky moderních udržitelných energetických služeb a v usnadňování přístupu k nim.

Zajímá vás více? Stáhněte si kompletní studii Jak na energetické úspory ve veřejné správě

Energetické úspory

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right