Právo  Deloitte živě 

Zákonem roku 2018 se stala novela zákona o urychlení výstavby funkční infrastruktury

Jubilejní desátý ročník ankety Zákon roku, kterou pravidelně organizuje společnost Deloitte Legal, vyhrála změna zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací. Tato novela zákona mimo jiné zkracuje proces povolování staveb dopravní infrastruktury a zavádí fikci souhlasu pro vydání závazného stanoviska či institut předběžného uvedení v držbu. Ke kulatému výročí ankety si organizátoři nadělili také novou kategorii s názvem Vykřičník.

Oproti loňskému ročníku měli hlasující z řad veřejnosti letos možnost vybírat pouze ze tří zákonů. „V roce 2018 bylo přijato pouze 48 nových zákonů, což je nejméně od roku 1996,“ uvedl Petr Toman, člen představenstva České advokátní komory. Podle Tomana je to dobré znamení a důkaz toho, že čeští legislativní tvůrci se snaží regulovat „právní džungli“, která v Česku vznikla v minulých letech.

Jak dopadlo hlasování ankety Zákon roku 2018?

  1. Funkční infrastruktura: změna zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury
  2. Předvídatelné podnikatelské prostředí: balíček oběhového hospodářství EU vytvářející dlouhodobou koncepci evropského hospodářství
  3. Nástroje pro zdravou konkurenci: změna zákona o ochranných známkách

Kompletní výsledky najdete na www.zakonroku.cz/anketa.

Nominační rada, kterou tvořilo více než pětadvacet odborníků, nejprve vyčlenila trojici nejvýznamnější zákonů, které byly v loňském roce přijaty, a z těch posléze vybírala široká veřejnost. Hlasování se zúčastnilo několik stovek lidí. Akce proběhla pod záštitou České advokátní komory a Hospodářské komory České republiky.

Novinkou letošního ročníku byla kategorie Vykřičník, ve které mohli hlasující nominovat libovolný zákon, který doposud neexistuje a který jim chybí, který usnul v Poslanecké sněmovně, nebo který by naopak nebylo na škodu zrušit. Nominační rada potom vybrala čtveřici jevů, které by do budoucna stály za větší pozornost legislativních tvůrců.

Výsledky kategorie Vykřičník

  1. RIA (Regulatory Impact Assessment, česky Hodnocení dopadů regulace) ke všemu a kvalitně
  2. Přehledy nových právních povinností
  3. Nový stavební zákon
  4. Dodržování předpisů zajistit jinak než hromadnými žalobami

Více informací o celém projektu, letošní anketě i nominovaných zákonech najdete na stránce www.zakonroku.cz.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right