Deloitte živě 

Zápisky z cest: Brusel, město s působivou architekturou, provoněné čokoládou, vaflemi a hranolky

Brusel – hlavní město Belgie, Evropské unie a čokolády. Avšak nejen tato ikonická belgická sladkost byla důvodem, proč jsem se rozhodla přihlásit na výměnný pracovní pobyt právě v bruselské pobočce Deloitte. Tou největší motivací byla příležitost získat nové zkušenosti v oblasti daňové problematiky přeshraničního vysílání zaměstnanců, kterou se v Deloitte v rámci svého oddělení Global Employer Services (GES) primárně zabývám. Během tří měsíců jsem se mohla seznámit nejen s belgickými daňovými specifiky a technologiemi, jež tamní kolegové při práci používají, ale také s fungováním místního Deloitte. A na tu čokoládu samozřejmě také nejednou došlo.

Proč zrovna Brusel? Český tým GES, jehož jsem součástí, spolupracuje se svým belgickým protějškem již řadu let. Vzájemně si personálně vypomáhají v pro ně nejrušnějším období roku, tedy v době přípravy daňových přiznání fyzických osob, která nastává v každé zemi v jiné části roku. Zatímco v České republice připadá daňová sezona na polovinu roku, v Belgii přichází tento čas až na konci kalendářního roku. Já jsem proto do Bruselu odjížděla na začátku září, naproti tomu belgičtí kolegové k nám jezdí od dubna do června.

První dva týdny pracovního pobytu jsem se účastnila intenzivního školení spolu s místními novými kolegy, kteří na začátku září nastupovali. Poté jsem dostala svého „buddyho“, seniornějšího kolegu, pod jehož dohledem jsem pracovala na přidělených klientech, účastnila se schůzí, dalších nárazových školení a pořádaných akcí stejně jako moji místní vrstevníci.

Možnost seznámit se s fungováním daňového systému jiného státu, jenž je velmi odlišný od toho českého, mi rozšířila obzory. Za tři měsíce, které jsem v Bruselu strávila, se ale člověk samozřejmě nemůže stát odborníkem na belgické daňové právo. Já jsem se proto soustředila především na daňová přiznání poplatníků, kteří jsou belgickými daňovými nerezidenty nebo kteří mají zvláštní daňový status, neboť v těchto případech jsou pravidla méně komplexní.

A měla jsem čas i na české klienty. Část své pracovní doby jsem mohla věnovat práci pro svůj domácí GES tým a pro své domácí klienty.

Kariérní okénko: Nabíráme do daní, hledáme daňové konzultantky / konzultanty. Práce pro významné tuzemské i zahraniční společnosti, vhled do fungování firem z různých oblastí. Zajímavé úkoly pro daňové experty. Staň se jedním z nich. Podrobnosti v inzerátu.

Český Deloitte vs. belgický Deloitte. Belgický GES tým je několika násobně větší než ten český, hlavní odlišnosti tedy vychází ze skutečnosti, že organizaci větší skupiny lidí je třeba přizpůsobit komunikaci a především vyvinout procesy a technologie, které ho usnadní. Kolegové se v rámci týmů, které pracují pro určitého klienta, specializují – někteří se věnují výhradně přípravě daňových přiznání, jiní poradenství a další oblasti sociálního zabezpečení. U nás každý kolega pokrývá všechny tyto okruhy, díky čemuž považuji práci u nás za různorodější. V zásadě se ale jejich styl práce tolik neliší. Avšak co se týče nástrojů nejen na přípravu daňových přiznání, jsou pro nás belgičtí kolegové velkou inspirací.

Neocenitelná zkušenost. Potěšilo mě, že příležitost vycestovat do zahraničí jsem dostala už po roce svého působení v Deloitte. Díky tomuto pracovnímu pobytu mám nyní s vysíláním zaměstnanců do zahraničí, kterému se v GES týmu věnujeme, vlastní zkušenost. Poznala jsem daňový systém jiného státu a navázala jsem neformální kontakty s belgickými kolegy, jež mohou být při naší práci do budoucna výhodou.  Z osobního hlediska je dlouhodobější pobyt v zahraničí jakousi výzvou a cestou za poznáním nejen cizího prostředí, ale i sama sebe, který nemohu jinak než doporučit.

Trochu zeměpisu

V Belgii žije necelých 11,5 milionu obyvatel a rozlohou je asi 2,5x menší než Česká republika, zato HDP na hlavu je v Belgii dvojnásobné. Na světové politické scéně má Belgie velmi významné postavení. V jejím hlavním městě najdeme například centrálu dvou nejdůležitějších institucí Evropské unie – Evropské komise a Rady EU – a za své sídlo si jej zvolilo také NATO.

Belgie má tři úřední jazyky – vlámštinu (belgická varianta nizozemštiny), francouzštinu a němčinu. V samotném Bruselu se používají první dva. Bylo pro mě velice zajímavé sledovat střet těchto dvou odlišných jazykových skupin. Kolegové, kteří pocházeli z valonského regionu, mluvili francouzsky a kolegové z vlámského regionu zase vlámsky. Překvapilo mě, že se skutečně vůbec nedomluvili jazykem druhé skupiny a pro vzájemnou komunikaci používali angličtinu. Ostatně i státní instituce, univerzity a média zde existují pro každé z jazykových společenství zvlášť.

Jak chutná Belgie…

Belgické pralinky. Výroba čokolády má v Belgii dlouhou tradici. Čokoládové pralinky však trochu překvapivě vynalezl lékárník, který aby potěšil své zákazníky, pokrýval léky tenkou vrstvou čokolády. Jeho potomci poté vyměnili medicínu za sladkou náplň. A tak dnes znají belgické pralinky lidé po celém světě.

Vafle. Vafle jsou další ze sladkých ikon Belgie a jsou zde považovány za jedno z národních jídel. Existuje několik druhů, z nichž nejznámější jsou vafle bruselské a lutyšské. Bruselské mají pravidelný obdélníkový tvar, jsou lehké a nadýchané. Lutyšské jsou naproti tomu menší, zaoblené a díky většímu obsahu cukru, který se při přípravě zapeče do těsta, sladší. V centru Bruselu je k dostání dokonce i jejich veganská verze.

Hranolky „frites“. O původu hranolek se vedou spory, v každém případě je nepřípustné nazývat je v Belgii „french fries“, této dvakrát smažené pochoutce se říká „frites“. Jedna z teorií hovoří o tom, že toto zmatení způsobili američtí vojáci, kteří když slyšeli v Belgii francouzštinu, tak se mylně domnívali, že se nachází ve Francii, a při ochutnání této bramborové variace ji začali nazývat french fries.

Belgické pivo. Nelze jinak než přiznat, že místní pivní kultura mě okouzlila – každá značka piva je servírovaná ve vlastní sklenici. Sklenice se velmi liší svým provedením, a samotné ochutnávání různých druhů, jichž jsou stovky, včetně speciálních trapistických, v belgických stylových barech je zážitek.

Slávky. Belgie je svými slávkami proslulá. Připravují se na spoustu způsobů – s cibulí a řapíkatým celerem, na víně, na pivu, na česneku… Na náměstí před kostelem svaté Kateřiny se nachází řada restaurací, kde servírují čerstvé mořské plody, doporučuji využít některou z nabídek obědového menu.

Ráj pro milovníky architektury a historie  

A po skvělém jídle a pití je ideální čas vypravit se na prohlídku metropole a třeba i dalších měst. Nejen v Bruselu, ale po celé Belgii najdeme nespočet historických skvostů. Já jsem měla to štěstí, že jsem po dobu svého pobytu bydlela v historickém centru města, mohla jsem se tak každou chvíli procházet uličkami lemovanými krásnými historickými domy, kde na každém rohu stojí čokoládový obchod a voní čerstvé vafle.

  • Mým oblíbeným místem byla zahrada Mont des Arts se skvělým výhledem na město, zvlášť při západu slunce.
  • Kdo by neznal symbol Bruselu, sochu čůrajícího chlapečka (Manneken Pis)? Méně už se však ví, že existuje také mnohem mladší socha čůrající holčičky a také socha čůrajícího psa.
  • Fanoušci muzeí by si měli naplánovat výlet do Bruselu na začátku měsíce, jelikož řada muzeí má první neděli či první středu v měsíci vstup zdarma.
  • Také další belgická města jako Bruggy, Gent, Antverpy či Lovaň jsou impozantní. Pokud nemáte cestu do Brugg, projížďka lodí v Gentu se dle mého názoru vyrovná kráse slavnějších Brugg.
  • Muzeum čokolády v Antverpách s názvem Chocolate Nation využívá k přiblížení tradice čokolády v Belgii moderní digitální technologie a je tak spíše zážitkem než výstavou.
  • Univerzitní město Lovaň se pyšní „nejdelším barem na světě“.

Pro zajímavost: Víte, co mají společného Šmoulové, saxofon a Body Mass Index? Ano, hádáte správně, zemí jejich původu je Belgie.

Zajímají vás další příběhy našich kolegů, kteří vycestovali do zahraničních poboček Deloitte a podělili se s námi nejen o své pracovní zkušenosti, ale také o své dojmy z cizích zemí? Přečtěte si například zápisky z Lucemburska od Markéty Pomahačové nebo zážitky z Mexika Radovana Frola. Všechny pak najdete po tagem zápisky z cest.

Kariéra v Deloitte Kariéra v daních Zápisky z cest

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right