Daně 

Aktuální informace k zavádění globální minimální sazby daně OECD (Pilíř 2)

Během hlasování na jednání evropských ministrů financí (ECOFIN) dne 17. června 2022 Maďarsko překvapivě uplatnilo právo veta na návrh EU týkající se implementace Pilíře 2 globální daňové dohody z roku 2021 prostřednictvím OECD, kterým by byla schválena minimální globální daň pro velké nadnárodní společnosti ve výši 15 %.

Maďarsko zaujalo opoziční postoj poté, kdy Polsko, které vetovalo poslední pokus o dosažení shody EU ohledně minimální daně, začátkem týdne naznačilo, že tento návrh podpoří. Hlavními argumenty jsou podle maďarského ministra financí ekonomické výzvy a obavy, že by zavedení minimální globální daně v této rané fázi vážně poškodilo evropské ekonomiky. Jak jsme vás již informovali, implementace směrnic EU vyžaduje schválení všemi 27 členskými státy, a proto je aktuálně projednávání pozastaveno.

Dosavadní neúspěch EU návrh schválit zpochybňuje osud realizace Pilíře 2 a jednoznačně představuje problém pro Bidenovu administrativu, neboť vyžaduje, aby se Spojené státy v roce 2022 kromě jiných změn v mezinárodním zdanění přizpůsobily Pilíři 2 zvýšením stávající globální sazby daně v USA uplatňované na určité druhy příjmů (global intangible low-taxed income, GILTI) na 15 % a uplatněním GILTI v jednotlivých zemích. Tato ustanovení jsou součástí zákona Build Back Better Act – balíčku daňových a výdajových opatření v hodnotě zhruba 1,75 bilionu USD, který prošel Sněmovnou reprezentantů USA v listopadu 2021, ale byl pozastaven americkým Senátem. Kongresoví republikáni i někteří demokraté vyjádřili obavy z toho, že by USA měly zavádět změny pro dosažení souladu s Pilířem 2 dříve než jiné země, a argumentovali tím, že se tak americké společnosti ocitnou v konkurenční nevýhodě. Daňoví experti ze Sněmovny reprezentantů a Senátu hovořili na téma dohody OECD v oblasti tzv. pilířů s ministryní financí Janet Yellen v rámci projednávání rozpočtového návrhu Bidenovy administrativy pro finanční rok 2023, které se konalo ve dnech 7. a 8. června 2022.

V uplynulých měsících vyjádřili republikánští zákonodárci názor, že by Bidenova administrativa měla znovu projednat aspekty globální dohody, která podle nich znevýhodní americké nadnárodní společnosti. Přestože v říjnu 2021 více než 140 zemí tuto dohodu podepsalo, je podle zákonodárců stále čas na změnu, jelikož se harmonogram implementace již dostal do skluzu. Hlasování EU ze 17. června pravděpodobně v očích republikánů tento postoj posílí.

O dalším vývoji vás budeme informovat.

Plnou verzi článku najdete na webu www.taxathand.com.
OECD Mezinárodní zdanění dReport zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right