Deloitte živě 

CFO Congress 2022: Ekonomiku sužují růst inflace a zpřetrhané dodavatelské řetězce

Po dvou letech, kdy ekonomika zažívala útlum vlivem koronavirové krize, přišel další zásah v podobě vyhrocené geopolitické situace. Ta zamíchala kartami na světovém trhu, poškodila dodavatelské řetězce, stojí za růstem inflace i cen většiny komodit. S jakými výzvami se soukromý i veřejný sektor bude v důsledku toho potýkat, přiblížil hlavní ekonom Deloitte David Marek v rámci své přednášky na CFO Congressu 2022.

„Není pravdou, že jeden problém skončil a druhý problém začal. Ve skutečnosti ten první neskončil a druhý se přidal,“ zahájil David Marek svou přednášku na úvod 11. ročníku CFO Congressu, který pořádala společnost Blue Events a jehož odborným garantem byla společnost Deloitte. David Marek svými slovy narážel na koronavirovou krizi a krizi na Ukrajině. Obě tyto události jsou totiž přímo zodpovědné za narušení dodavatelských řetězců a aktuální strmý růst inflace, a významně tak zasahují nejen do života veřejnosti, ale komplikují také aktivity firem, mimo jiné v oblasti finančního plánování.

Podle Davida Marka trpí Česká republika mimo jiné skutečností, že je z hlediska dodavatelských řetězců „uprostřed“, tedy že se výroba orientuje zejména na díly a různé polotovary. Z toho důvodu nás ekonomicky zasáhnou všechny problémy řetězce lhostejno, zda se objeví na jeho začátku či konci. Na tuto situaci má dále negativní vliv krize v námořní dopravě, která se potýká s nedostatkem kapacit. Po moři je totiž převáženo přibližně 90 % veškerého zboží, a současný personální výpadek v čínských přístavech kvůli opakovaným lockdownům má za následek zpoždění dodávek a růst cen.

CFO agenda: Výzvy posledních dvou let

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: CFO agenda: Výzvy posledních dvou let

Pro veřejnost, firmy a jejich CFO je však nejvíce „hmatatelným“ projevem ekonomické krize rostoucí inflace. Na tu má vliv zejména trojice faktorů: nákladový šok, silná poptávka při oživení po pandemii a zvýšená inflační očekávání. Nákladový šok souvisí se zvyšováním cen energií, průmyslových kovů a zemědělských plodin, což jsou přímé důsledky zmíněných krizí. Vliv domácí poptávky se odvíjí od úspor, které domácnosti nashromáždily. Po uvolnění zdravotních a bezpečnostních opatření se lidé vrátili do obchodů, nakumulované peníze se vrátily do oběhu a tato skutečnost začala tlačit ceny za zboží a služby nahoru. Přispěla k tomu také vláda a silný fiskální stimul v posledních dvou letech.

S rostoucí mírou inflace souvisí rovněž tzv. inflační očekávání, na nichž Česká národní banka (ČNB) staví svou strategii s cílem stabilizovat rychlou eskalaci. V uplynulých měsících však reálná situace významným způsobem předbíhá už tak vysoká očekávání o růstu inflace, a proto jsou veškerá plánování výrazně komplikovaná (pro ČNB i společnosti obecně). Typickou strategií ČNB pro vyvažování strmého růstu inflace je zvyšování úrokových sazeb, což je v minulosti poměrně osvědčený nástroj měnové politiky.

ERP systém jako nástroj pro posílení pozice na trhu

Aby společnosti dokázaly obstát v době ekonomické krize, musí nutně projít větší či menší transformací. Jedním z účinných nástrojů pro zvýšení efektivity je kvalitní ERP systém. Díky němu mohou firmy dobře zorganizovat své aktivity a stát se nejen rychlejšími a výkonnějšími, ale také odolnějšími vůči výkyvům trhu.

Kateřina Dudková, senior manažerka v týmu pro SAP consulting Deloitte, seznámila v rámci své přednášky návštěvníky CFO Congressu s výhodami podnikové transformace ERP systémů a představila 5 tipů na úspěšnou implementaci SAP S/4HANA Cloud:

  1. Vytvořte ve své firmě atmosféru změny.
  2. Osvojte si tzv. Fit-to-standard implementační přístup. Ten spočívá ve využití nejlepších postupů (best practice) pro vznik základního řešení, které podnik posléze implementuje a rozvine pro vlastní potřeby.
  3. Postupujte na základě agilní metodologie.
  4. Začněte od základu, s těmi nejmenšími změnami.
  5. Pamatujte, že jediná jistota je změna.
CFO Česká ekonomika Inflace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right