Deloitte živě 

ČNB: Další zásah proti inflaci

Měnová politika má v posledních měsících práce víc než dost. Inflace se poměrně dramaticky vzdálila od inflačního cíle a navíc nejspíše ještě neřekla poslední slovo. Odpovědí ČNB je zvýšení úrokových sazeb o další polovinu procentního bodu. Základní repo sazba nyní dosahuje 5,0 procent.

Situace loni a na začátku letošního roku byla relativně jednoduchá. Velkou část inflace sice způsobily problémy na straně nabídky, nicméně domácí poptávka si také nezadala a právě na její podíl na inflaci cílilo zvyšování úrokových sazeb ČNB. Nyní však nákladová inflace prostřednictvím vysokých cen energií a stoupajících cen potravin začíná citelně negativně ovlivňovat reálné příjmy domácností. Scénář stagflace bohužel nabývá zřetelnějších obrysů.

Pro centrální banku to bývá nepříjemná situace, nicméně ČNB má v popisu práce především nízkou a stabilní inflaci. Pokud se na misku vah přísnější politiky přidá riziko zvýšení inflačních očekávání, je zřejmé, proč se rozhodla bankovní rada ČNB pro další zpřísnění měnové politiky, které možná nebylo poslední. Inflace také ještě neřekla poslední slovo.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right