Deloitte živě 

ČNB: Finální tečka za jestřábí politikou

Poslední jednání bankovní rady ČNB před výraznou personální obměnou přineslo podle očekávání další razantní zvýšení úrokových sazeb. Základní repo sazba ČNB byla zvýšena o 125 bazických bodů na 7,0 procent.

Centrální banky v celé řadě zemí zpřísňují měnovou politiku v reakci na výrazné zrychlení inflace. ČNB byla jednou z prvních bank, která vyhodnotila riziko vysoké inflace a začala rychle zvyšovat úrokové sazby. Na rozdíl od většiny ostatních zemí se totiž v Česku k výraznému vnějšímu nákladovému šoku přidal také silný poptávkový inflační tlak způsobený silnou fiskální stimulací ekonomiky a úsporami vytvořenými během pandemie. Třetím zásadním faktorem, který se nyní projevuje s rostoucí intenzitou ve vývoji inflace, jsou stoupající inflační očekávání. Právě na ně míří poslední zvýšení úrokových sazeb. Centrální banka potřebovala vyslat signál, že vysokou inflaci nebude tolerovat, a to i za cenu negativního dopadu vysokých úrokových sazeb na ekonomiku.

Otevřenou otázkou je směřování měnové politiky ČNB v dalších měsících po obměně části bankovní rady. Ztráta schopnosti ovlivňovat inflační očekávání by českou ekonomiku přišla velmi draho. To je asi zřejmé každému i bez znalosti modelu reputace měnové politiky.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right