Deloitte živě 

ČNB: Zvýšení úrokových sazeb před prázdninami

Zpřísnění měnové politiky bylo na spadnutí. Mzdy a ceny nemovitostí letí vzhůru s hypotékami v patách. Kurzu koruny došel dech. V takové situaci je logické zvyšovat úrokové sazby. Proto se ČNB rozhodla zvýšit svou repo sazbu o 25 bazických bodů na 1,0 procento a lombardní sazbu o 50 bazických bodů na 2 procenta.

Ačkoli se inflace ve spotřebitelských cenách a její prognóza odchyluje od inflačního cíle minimálně, bylo nasnadě zvýšit úrokové sazby. Ekonomika se totiž přehřívá, tj. roste rychleji, než je její dlouhodobě udržitelné tempo. Mezera výstupu je kladná, ať ji počítáte jakoukoli metodou. Nejvíce je to patrné na dvou místech: na trhu práce a realitním trhu. Při omezeních na straně nabídky na obou trzích je poptávka příliš vysoká a je nutné ji zchladit vyššími úroky. K rozhodnutí urychlit zvyšování úrokových sazeb přispělo oslabení kurzu koruny v posledních týdnech.

ČNB patrně letos ještě neřekla poslední slovo. Při současné kondici ekonomiky by měla být repo sazba ČNB mezi 2-3 procenty. Centrální banky většinou postupují pozvolna, není-li situace na finančních trzích dramatická. Letos nás čeká ještě jedno, možná dvě, zvýšení úrokových sazeb o standardní krok, tj. 25 bazických bodů.

Komentáře Davida Marka Spotřebitelské ceny Úroky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right