Lidé 

Co hledají absolventi na pracovním trhu? Především místo, kde se mohou dál rozvíjet

Není žádným tajemstvím, že studenti a absolventi jsou pro firmy cennou komoditou a poptávka po nich je značná. Tuší ale, co mileniálové od svého zaměstnavatele očekávají a jaký mají přístup k práci? Nejen na to se zaměřila středoevropská studie Deloitte První kroky na pracovním trhu, která nahlédla i pod pokličku Česka.

 

Na co se mladí Češi při výběru budoucího zaměstnání zaměřují nejvíce? Rozhodujícími faktory jsou především možnost vzdělávání a rozvoj nových dovedností. To je, jak se ukázalo, důležité především pro ty, kteří mají zájem o manažerské pozice. Velkou roli potom hrají také dobrá atmosféra na pracovišti a atraktivní plat. Atmosféra v práci je přitom zásadní především pro ženy, kdy právě tento prvek označilo 55 % žen za směrodatný. U mužů se pak jednalo o necelých 48 %.

 

Při rozhodování se mezi kariérou experta v určité oblasti nebo manažera se většina dotázaných (44 %) přiklonila k pozici manažera. Přičemž cestou odborníka se chce vydat asi 38 % respondentů. Preferovaným zaměstnavatelem více než třetiny studentů a absolventů jsou velké mezinárodní společnosti. A jak jsou na tom Češi s touhou po založení vlastního podniku? Není jich mnoho, jedná se pouze o necelých 8 %.

 

Součástí firem jsou přirozeně také vůdčí osobnosti, od kterých se studenti a absolventi mohou mnohé naučit. Jaké vlastnosti by měl lídr podle mladých Čechů mít a co od něho čekají? Především tedy dobré strategické uvažování, rozhodnost, charisma a inspirativní osobnost. Pro řadu respondentů je pak důležité, aby takový člověk dbal na rozvoj svých zaměstnanců či podřízených. Starší a zkušenější studenti a absolventi pak očekávají, že jejich nadřízený bude zvládat mezilidské vztahy, které jsou pro ně také důležité.

 

Zajímá vás, jaký nástupní plat si studenti a absolventi představují nebo v jakém pracovním prostředí se chtějí pohybovat? A jak si vedou ve srovnání s dalšími zeměmi v regionu i středoevropským průměrem? Stáhněte si naší studii a zjistěte, podle čeho si mileniálové vybírají své zaměstnavatele a čeho chtějí v životě dosáhnout.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right