Technologie  Deloitte živě 

Deloitte Technology Fast 50: První dvě místa pro české firmy, FTMO má zlatý hattrick

Úspěšná série českých firem v žebříčku Deloitte Technology Fast 50 nekončí. Česká platforma pro tradery FTMO potřetí za sebou zvítězila v hlavní kategorii, což se dosud nikdy žádné jiné společnosti nepodařilo. Také druhá příčka patří českému zástupci – výrobci textilu CityZen. Do celé padesátky nejlepších tech firem středoevropského regionu se pak probojovalo hned 18 českých společností. Čtvrté místo v kategorii Companies to Watch pro mladé startupy získala JOBka. Zvláštní uznání v kategorii CE Tech Rocketship! obdržela APIFY Technologies.

„Zakladatelům tuzemských firem nechybějí nápady ani odvaha. Dokážou se do byznysu pořádně opřít, šlapou do toho naplno i v nynějším obtížném období, nevzdávají se a v posledních letech stále silněji pomýšlejí na dobytí světového trhu,“ říká Jiří Sauer, lídr Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, a letošní výsledky soutěže, které jsme vyhlásili na slavnostním gala večeru ve čtvrtek 23. listopadu v divadle Archa, mu dávají za pravdu.

Zrodila se legenda: Třetí zlato pro FTMO

Hlavní kategorii české společnosti v letošním roce ovládly. Již potřetí stanula na první příčce česká prop-tradingovou platforma FTMO, která se ještě pod názvem FF Trader v našem žebříku objevila poprvé v roce 2019, kdy zvítězila v kategorii Rising Stars pro mladé startupy (dnes Companies to Watch). A od té doby jede na zlaté vlně – dohromady má na svém kontě dvě první místa v kategorii Rising Stars, a dokonce tři v hlavní kategorii, což je rekord. Letos firmě zajistil vítězství růst tržeb ve výši 5 815 %.

Druhé místo obsadil s růstem 5 160 % český výrobce textilu CityZen, který nabízí bavlněná trika a další produkty, na nichž není vidět pot. Třetí českou nejúspěšnější firmou a šestou v celkovém žebříku se stal Woltair, který se specializuje na prodej, instalaci a servis zdrojů tepla a elektrické energie. Na dalších příčkách se dále objevily například Knihobot, Iterait či IP Fabric.

5 nejúspěšnějších českých firem v Deloitte Technology Fast 50 za rok 2023

  1. FTMO, tempo růstu: 5 815 %
  2. CityZen, tempo růstu: 5 160 %
  3. Woltair, tempo růstu: 2 895 %
  4. Knihobot, tempo růstu: 2 474 %
  5. Iterait, tempo růstu: 2 391 %

Kompletní výsledky najdete na webových stránkách Deloitte Technology Fast 50.

quote icon

Česko dává prostor vyniknout firmám z různých sektorů. Před několika lety například stanuly na čelních příčkách firmy z e-commerce či z oblasti softwaru. Výsledky – a to včetně čelních pozic žebříčku – však ukazují, že je možné prosadit se s jakýmkoli nápadem a oslovit s ním zákazníky v globálním měřítku. Záleží na konkrétní myšlence, schopnosti najít díru na trhu, kterou by býval mohl objevit kdokoli na světě. Platí to nejen pro vítěze letošního žebříčku, prop-tradingovou platformu FTMO.

author name Jiří Sauer, lídr Deloitte Technology Fast 50 Central Europe

Companies to Watch: Čtvrté místo pro aplikaci JOBka

Těsně pod stupni vítězů, tedy na čtvrtém místě, v kategorii Companies to Watch pro mladé společnosti, které rostou rychle, ale na trhu ještě nepůsobí tak dlouho, aby splnily kritéria pro hlavní soutěž, stanula česká aplikace pro firemní komunikaci JOBka (s růstem 1 268 %). Zlatou příčku obsadila slovenská firma 3IPK, která využívá technologii blockchainu a umělou inteligenci ke zjednodušení procesů v leteckém a obranném průmyslu.

Ocenění pro firmy s významným společenským dopadem

Kategorie Impact Stars oceňuje tři společnosti, které vyvinuly udržitelný či společensky odpovědný produkt nebo poskytují služby s revolučním dopadem na trh. Letos ocenění převzaly společnosti ELPLY technology, která vyvinula otopný a energetický systém založený na principu akumulace tepla v písku, Invent Medical Group, výrobce 3D tištěných zdravotních pomůcek, a VOS.health, která poskytuje platformu pro duševní zdraví a wellbeing.

quote icon

Příklady úspěšných firem ukazují, že už od počátku je nutné stavět firmu globálně. Světový trh jim otevře přístup k širšímu okruhu zákazníků a potenciálních obchodních partnerů. Globální podnikání navíc umožňuje lépe rozložit riziko a dává firmám schopnost přizpůsobit se rychle se měnícím podmínkám na trhu. To všechno zvýší tržní potenciál a umožní rychlejší růst firmy.

author name Kateřina Novotná, lídryně soutěže za Českou republiku a partnerka poradenské společnosti Deloitte

CE Tech Rocketship! uděluje Deloitte spolu s Google Cloud

V neposlední řadě byly oceněny také firmy ve speciální kategorii CE Tech Rocketship! pro společnosti, které nabízejí unikátní a škálovatelné technologické řešení, jež má potenciál sloužit těm nejnáročnějším zákazníkům na trhu. Jednou ze čtyř společností, které v této kategorii získaly zvláštní uznání, se stala APIFY Technologies. Ta vyvíjí nástroj pro automatizované scrapování webových stránek, který pomáhá vývojářům vývojářům a pomáhá zefektivnit jejich práci s daty. Absolutní vítězství v této kategorii si odnesla polská firma Openloyalty.

Letošního, 24. ročníku Deloitte Technology Fast 50 se zúčastnilo 317 firem z 18 zemí střední a východní Evropy, z toho 123 společností z Česka. Celkem 18 českých firem se dostalo do první padesátky. Stejným počtem firem se může pochlubit také Polsko. Dále se umístily společnosti z Chorvatska (5), Slovenska (4), Rumunska (3), Bulharska (1) a Srbska (1).

Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right