Právo  Deloitte živě 

Koncerty z pohodlí domova

Letošní rok přinesl velmi turbulentní změny na poli živých uměleckých vystoupení. S velkým množstvím lidí uvězněných v jejich domovech zpustly koncertní haly, divadelní sály i oblíbená místa hudební tvorby pod otevřeným nebem. Netrvalo však dlouho a autoři i interpreti se začali poohlížet po možnostech, které současná doba nabízí. A našli je ve virtuálním prostředí. Jak lze prožít hudební zážitky z pohodlí domova a neporušit při tom autorská práva?

26. duben patří v kalendáři Světovému dni duševního vlastnictví

Ten je oslavou lidské kreativity, vynálezů, inovací a technologického pokroku. Letos je tomu přesně 50 let, co v účinnost vstoupila Úmluva o zřízení Světové organizace duševního vlastnictví. V Deloitte Legal jsme se rozhodli, že vám v sérii článků přiblížíme význam duševního vlastnictví a přeneseme ukázky lidské tvořivosti na vaše počítače. Začali jsme historickým exkurzem a výběrem nejzásadnějších milníků v dějinách duševního vlastnictví. Poté jsme se zaměřili na veřejné sdílené licence. Pro fanoušky kultury jsme v tomto článku připravili hudební tipy ve virtuálním prostředí, alternativu jsem našli i pro ty, kterým chybí návštěvy galerií a umění. Zaměřili jsme se i na aktuální téma – distanční vzdělávání a přinesli pár tipů na programy prestižních univerzit a dalších institucí, které teď můžete studovat online.

Naše hudební tipy

  • Světové filharmonické a operní soubory přenesly svá koncertní vystoupení do on-line prostředí. Milovníci klasické hudby si tak mohou přijít na své i v době koronavirové. Mezi mnohými hrají proslulá jména prestižních operních domů a vy k nim teď máte přístup z pohodlí svého obýváku:

Berlínská filharmonie
Metropolitní opera
Royal Albert Hall
Londýnský symfonický orchestr
Vídeňská státní opera

  • Pozadu nezůstává ani Festival Pražské jaro, který bude letos živě a bezplatně přenášet 11 koncertů. Milovníci líbivých tónů tak o tento hudební svátek ochuzeni nebudou. Některé koncerty budou přenášeny i prostřednictvím televize či rozhlasu. Více na festival.cz.
  • Příznivci latinskoamerických interpretů se zase mohou těšit na hvězdy jako Luis Fonsi, Gloria nebo Emilio Estefan, kteří vystoupí na virtuální oslavě Cinco de Mayo pořádané Evou Longoriou. Virtuální koncert bude 2. května streamován na sítích Youtube, Facebook Live, Twitch nebo Twitter.
  • Pro zájemce o využití technologií v hudebním průmyslu přinášíme zprávu o nové dimenzi ochrany autorských práv. Skupina hudebních tvůrců prostřednictvím algoritmu vytvořila přes 69 miliard melodií a umístila je zdarma pod otevřenou licencí Creative Commons Zero na stránce allthemusic.info.

Budou další nové hity stále originální, nebo už půjde jen o kopie takto vytvořených melodií?

Co je to duševní vlastnictví?

Duševní vlastnictví je vlastně vše, co lidé vytvoří svou kreativní, vynálezeckou nebo jinou duševní činností. Může jít o literární, umělecká a vědecká díla, vynálezy a objevy, design výrobků, ale třeba i obchodní tajemství nebo know-how. Některé druhy duševního vlastnictví jsou chráněny prostřednictvím autorského práva, ochranných známek, průmyslových vzorů, patentů nebo jiných systémů ochrany. Sledujte náš seriál na toto téma.

Den duševního vlastnictví Duševní vlastnictví

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right