Daně  Deloitte živě 

Letos budeme daně na stát odvádět 174 dnů, den daňové svobody připadne na 23. června

174 dní – přesně tak dlouho budeme v roce 2019 odvádět daně na stát. Vydělávat na sebe začneme 23. června 2019, na kdy podle našich výpočtů připadne den daňové svobody. Podobně jako my jsou na tom Němci a Slovinci. Nejméně dnů budou daně pro stát odvádět Rumuni, kteří se dne daňové svobody dočkají už v dubnu, nejdéle si počkají Francouzi, Belgičané a Dánové.

Daně v praxi: Jen správně vedené účetnictví už nestačí

Celková daňová zátěž v ČR sice mírně klesá, poplatníci a plátci ale dlouhodobě pociťují nárůst daňové agendy. „Podnikatelé nad plněním svých daňových povinností stráví poměrně hodně času, a to i proto, že v řadě případů nevysvětlují pouze nesprávnosti, které sami uvedli ve svých hlášeních, ale objasňují nesprávně uvedené údaje svých obchodních partnerů,“ říká Radka Mašková, ředitelka daňového oddělení v Deloitte.

Roboti nepotřebují kafe ani nedovolenou a pomohou vám vypořádat se s rostoucími požadavky daňového reportingu. Přečtěte si v našem dalším článku, jak na ně.

Zatímco dříve se finanční úřady zaměřovaly na jednotlivosti, v poslední době posuzují celkovou ekonomickou a daňovou situaci daňového poplatníka/plátce na základě důkladnější analýzy dat z přiznání a hlášení a dalších informačních zdrojů. To klade větší nároky na správné nastavení systémů i schopnosti, znalosti a pravidelné proškolení zaměstnanců daňových poplatníků. „Již dávno ale pro prokázání správnosti vykázané daně nestačí pouze správně vedené účetnictví a dokládající účetní doklady. Poplatník/plátce je v řadě případů povinen své tvrzení prokázat, archivuje proto velké množství nejrůznější dokumentace související s jeho činností,“ doplňuje Radka Mašková.

Rok 2019 v Česku: Utlumování ekonomického růstu

Podle hlavního analytika Deloitte Davida Marka by v následujících měsících měla celková daňová zátěž v české ekonomice klesnout. „Pomohlo tomu přeřazení vybraných služeb a zboží ze základní sazby DPH do první či druhé snížené sazby DPH. Jedná se například o vodné, stočné, stravovací služby, opravy jízdních kol či kadeřnické a holičské služby. Měnila se také celá řada parametrů daně z příjmu fyzických osob. V rámci spotřebních daní bylo nově zavedeno zdanění zahřívaných tabákových výrobků. Dlouhodobě míra zdanění v České republice stoupá a již nyní podle data dne daňové svobody patříme do horní poloviny zemí EU podle výše celkové daňové zátěže,“ vysvětlil David Marek.

Jaký bude další vývoj? Projděte si klíčová zjištění z ekonomického výhledu pro letošní rok.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right