Poradenství 

MakroEKO zprávy: zahraniční obchod, průmysl i maloobchod [srpen 2019]

České domácnosti si užívají. Díky rychlému růstu mezd a minimální nezaměstnanosti si mohou dovolit utrácet v obchodech více než v předchozích letech. Na statistice českého zahraničního obchodu se pravděpodobně začínají projevovat nepříznivé vnější vlivy ekonomického prostředí, tedy například americko-čínská obchodní válka. A naplňují se obavy z negativního vývoje průmyslu. Jak si stály maloobchod, zahraniční obchod a průmyslová výroba v srpnu?

Maloobchod v srpnu: Zrcadlo příznivého trhu práce

Maloobchodní tržby se v srpnu meziročně zvýšily o 3,7 procenta, po zohlednění kalendářních variací dokonce o 4,6 procenta. Domácí poptávka zůstává hlavním pilířem růstu ekonomiky. Nicméně naplní-li se obavy z ekonomického vývoje v zahraničí, bude jen otázkou času, než se to projeví i v této části ekonomiky.

Co české domácnosti nakupují nejčastěji kromě běžných věcí, jako jsou potraviny či pohonné hmoty? Vybavení pro sport a rekreaci, mobilní telefony, elektroniku a oblečení. Za sportovní vybavení se v srpnu utratilo o 8,0 procent více než před rokem. Tržby z prodeje mobilních telefonů a počítačů meziročně stouply o 7,5 procenta. Výdaje za oblečení obuv se zvýšily o 6,5 procenta.

Z poklesu poptávky jistě nemají radost autosalony a servisy. Tržby z prodeje automobilů meziročně klesly o 3,3 procenta, obrat v servisech klesl o 6,5 procenta.

Maloobchodní tržby rostou svižným tempem již pátý rok. V nejbližších měsících bude domácí poptávku i nadále podporovat příznivá situace na trhu práce. Za celý letošní rok se obrat v maloobchodu nejspíše zvýší o 4,5-5,0 procent. Příští rok ovšem jeho růst mohou zpomalit obavy z ekonomického vývoje v zahraničí.

Průmysl v srpnu: navzdory létu pod bodem mrazu

Obavy z negativního vývoje se zvolna naplňují. Průmyslová výroba se v srpnu meziročně snížila o 3,8 procenta, po očištění o rozdíly v počtu pracovních dnů klesla o 1,2 procenta. Vývoj tržeb byl prakticky identický. Snížil se také objem nových objednávek a zaměstnanost. Jen mzdy nadále rostou.

K poklesu celkových statistik přispěla zejména dvě odvětví: produkce hutního průmyslu klesla o 14,6 procenta, výroba počítačů a elektroniky se snížila o 12,7 procenta. Celkové statistiky naopak podpořily automobilky, jejichž výroba se meziročně zvýšila o 4,5 procenta.

Klesající produkci a nepříznivý výhled do dalších měsíců reflektuje vývoje zaměstnanosti – meziroční pokles zaměstnanosti v průmyslu se v srpnu prohloubil na 1,5 procenta. Ani to ovšem nestačilo zastavit nárůst mzdových nákladů. Průměrná mzda se totiž meziročně zvýšila o 5,4 procenta. Při poklesu výroby a tržeb se jednotkové mzdové náklady meziročně zvýšily o 7,9 procenta.

Co čekat v dalších měsících? Objem nových zakázek v srpnu meziročně klesl o 7,9 procenta. Index nákupních manažerů spadl docela výrazně pod hodnotu 50 bodů, která předěluje růst a recesi. Ani indicie od našeho hlavního obchodního partnera nepřináší pozitivní zprávy: PMI a Ifo index se propadly na úrovně z poslední velké recese, nové zakázky v německém průmyslu meziročně klesly o 6,7 procenta.

Zahraniční obchod v srpnu: pokles exportů i importů

Nepříznivé vnější ekonomické prostředí (americko-čínská obchodní válka atd.) se pravděpodobně začíná projevovat na statistice českého zahraničního obchodu. Vývozy klesly v srpnu jak meziměsíčně (o 1,3 procenta), tak meziročně (2,7 procent). Naštěstí dovozy klesaly ještě razantněji, o 3,1 % meziměsíčně, respektive o 7,9 %. Na meziroční statistice se negativně podepsal chybějící jeden pracovní den. Ve výsledku si tak obchodní bilance připsala solidní přebytek 8,6 mld. Kč, což znamenalo meziroční zlepšení o 15,4 mld. Kč.

Statistika vývozů byla pozitivně podpořena vývozem motorových vozidel, který meziročně vzrostl o 4,6 mld. Kč. Je ale třeba mít na paměti, že statistiky vývozu a produkce u automobilového průmyslu bývají během prázdnin často zkresleny celozávodními dovolenými.

Dále došlo k poklesu deficitu o 2,6 mld. Kč u plynu a ropných produktů, kvůli poklesu cen ropy a plynu na světových trzích, a k poklesu deficitu u počítačů, elektronických a optických přístrojů o 2,9 mld. Kč.

Tento rok očekáváme navzdory slabé externí poptávce zlepšení přebytku obchodní bilance z loňských 98 mld. Kč na 157 mld. Kč.

Maloobchodní tržby Průmyslová výroba Nezaměstnanost Zahraniční obchod Maloobchod

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right