Technologie  Právo 

Online komunikační nástroje jsou dobrým pomocníkem na home office, provází je však bezpečnostní rizika

Kybernetická bezpečnost v poslední době žije nutností vypořádat se s riziky použití telekonferenčních služeb či zranitelností IT zdravotnických zařízení. Zajímavým projektem je možnost nabídnout část výpočetního výkonu běžných zařízení lidí pro účely boje s nemocí COVID-19. Chcete se dozvědět více? Podrobnější informace najdete v našem květnovém TechLaw zpravodaji.

Podívejte se i na další témata, kterým se věnujeme v našem květnovém TechLaw zpravodaji:

NÚKIB upozornil na rizika audio a video konferenčních služeb

V souvislosti s pandemií nového koronaviru se velké množství schůzek a hovorů přeneslo do online prostředí. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal upozornění, ve kterém poukazuje na rizika spojená s používáním online konferenčních služeb. NÚKIB v této souvislost zmínil zejména široce rozšířenou službu Zoom. Sama Zoom Video Communications, Inc. představila svůj 90denní plán na posílení bezpečnosti této služby.

NÚKIB vydal varování před útoky na zdravotnická zařízení a nemocnicím nabízí pomoc

Koncem loňského roku jsme byli svědky kybernetického útoku na nemocnici v Benešově a nyní během pandemie koronaviru si hackeři pro svůj útok vybrali Fakultní nemocnici Brno. Útok měl za následek převoz pacientů i nucené zasílání odebraných vzorků do ostatních nemocnic. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost nyní vydal varování, ve kterém upozorňuje na hrozící spear-phishingové kampaně, jejichž přípravná fáze již údajně probíhá. Cílem těchto kampaní, které se tváří jako pocházející od důvěryhodného zdroje, mají být primárně zdravotnická zařízení. Jedná se teprve o druhé varování vydané na základě zákona o kybernetické bezpečnosti, ke kterému se NÚKIB uchýlil. Úřad také v zápatí vydal k varování podrobnější doporučení. NÚKIB ve spolupráci se sdružením CZ.NIC, správcem české národní domény a provozovatelem Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ, v současnosti nabízí nemocnicím pomoc, která spočívá v monitoringu zranitelností a bezpečnostních školení.

Boj proti pandemii Covid-19 prostřednictvím projektu Folding@home

Projekt Folding@home, v rámci kterého mohou dobrovolníci přes internet propůjčit výpočetní výkon svého počítače k simulování skládání proteinů, se zapojil do boje proti koronaviru. Účastníci projektu tak nyní mohou propůjčit výkon svých grafických karet k provedení náročných výpočtů, které vědcům pomohou pochopit chování tohoto nového viru.

Home office Cybersecurity TechLaw zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right