Deloitte živě 

Právničky z Deloitte Legal: Jak sladit mateřství a kariéru nejen v době pandemie

Skloubit práci s dětmi bylo bezesporu náročné vždy. V posledním roce, kdy náš soukromý i pracovní život zásadním způsobem ovlivňuje pandemie covidu-19, se ale nároky na rodiče, a co si budeme povídat zvláště na matky, ještě zvýšily. Pro pracující rodiče je důležitá nejen podpora rodiny, ale samozřejmě také firmy. Společnost Deloitte se na podporu rodičů s dětmi a inkluzi obecně zaměřuje dlouhodobě a své o tom vědí i tři právničky z Deloitte Legal. Jak se vyrovnaly s mateřskou rolí? Vnímají částečný úvazek jako překážku v kariérním postupu? A zaskočilo je v této době vůbec něco, když home office, flexibilní pracovní dobu i komunikaci na dálku znají jako své boty z doby mateřské a rodičovské dovolené?

Edita Bolková: Prolínání pracovního a soukromého života na home office nám umožňuje vidět naše lidské stránky

„Pracující mámy musí svůj čas měřit na minuty, a když už mají prostor věnovat se práci, tak do toho šlápnout, aby měly rychle hotovo. Se vším tím rodinným kolotočem za zády. Proto se dle mého názoru firmám vyplatí si tyto ženy v týmu udržet,“ myslí si Edita Bolková, advokátka Deloitte Legal, která se zaměřuje zejména na oblast práva duševního vlastnictví a ochrany osobních údajů. V době nouzového stavu a prakticky nepřetržitého home office jí pomohlo především pozitivní myšlení a také odborné diskuse na sociální síti Clubhouse.

Jak mi pandemie změnila život? Oklepat písek z pískoviště, vzít si místo ošoupaného batohu kabelku a nechat se postupně vtáhnout do důvěrně známého světa, kde má člověk čas napsat kloudnou větu, aniž by u toho musel pětkrát zazpívat Holku modrookou. Na to jsem se těšila, když jsme se v kanceláři dohodli na navýšení mého úvazku a převzetí agendy práva na ochranu osobních údajů. Vláda ovšem koncem února vyhlásila opět nouzový stav a všichni jsme zase zůstali doma. I s dětmi. Včetně mě, s navýšeným úvazkem a ambiciózními plány do budoucna. Zakázala jsem si panikařit a zaměřila se na to, co v těchto omezených možnostech dělat lze. Což bylo velmi podobné mému uvažování během mateřské dovolené.

Co nového mi pandemie přinesla? Někdy v té době jsem zaznamenala, že se mluvení chtiví právníci (a nejen ti) sdružují na nové sociální síti Clubhouse. Idea sociální sítě, kde se jen diskutuje a audio záznam se nenahrává, mě nadchla. S bezdrátovým sluchátkem v uchu při hraní pexesa tak můžu poslouchat, čím izolovaná společnost momentálně žije. Rozhodla jsem se založit si s kolegy vlastní debatní skupinu na Clubhouse a diskutovat v ní o tématech z oblasti ochrany osobních údajů, práva informačních technologií atd. Máme za sebou už čtyři úspěšná kola a plánujeme další.

Co jsem se naučila? Samozřejmě ne vždy byly podmínky pro pořádání a moderování odborných debat ideální. Osvědčilo se mi kolegům předem na rovinu přiznat, že dnes budu možná potřebovat trochu krýt záda. A tak jsem se například během výkladu o právních úskalích kryptoměn a blockchainu musela omluvit posluchačům, že se na chvíli odmlčím, protože jdu pustit Krtečka. A překvapivě publikum tento můj „zásek“ přijalo pozitivně. Zpětně jsem se dozvěděla, že tyto prostřihy do reality nás právníky a právničky polidšťují a že je to vlastně sympatické. To mě uklidnilo. Neslibuji, že se v budoucnu znovu nezapotím, když budu během Clubhouse diskuse či hovoru s klientem odbíhat pouštět pohádku. Ale teď už vím, že to nutně nemusí být vnímáno jako chyba. Možná právě naopak. Protože v tom teď jsme tak trochu všichni na jedné lodi. A pokud bych měla hledat alespoň nějaké pozitivní dopady pandemie na společnost, tohle by byl asi jeden z nich.

Co nám dala doba pandemie? Tři právničky z Deloitte Legal líčí své zkušenosti z lockdownů během pandemie. Přečtěte si o tom, jak se jim pracovalo z domova s dětmi za zády, jak fungovala komunikace s týmem na dálku a jak jim toto nestandardní období pomohlo v (sebe)rozvoji.

Helena Freyová: Když vás práce baví a máte kolem sebe skvělý tým lidí, je možné téměř cokoliv

Nerealistická očekávání v tom, co kariéra u žen s dětmi vlastně znamená, to je podle Heleny Freyové hlavní překážka, která ženám v kariéře brání. „Zkuste si odpovědět na řečnickou otázku: Co bych za to dala? Je to těžké, protože chceme všechno, ale nic není nakonec tak úplně zadarmo. Jestli chcete skvělou kariéru, manžela, děti, všechno na 100 %, přírodní, vegan, bio, bez mikroplastů a hlavně hned a napořád, nejrealističtější rada zní, že musíte upsat duši ďáblu,“ říká s úsměvem advokátka a manažerka Deloitte Legal, která se věnuje právu společností, oblasti fúzí, akvizic a korporátních restrukturalizací. Jak se jí daří skloubit kariéru a dvě děti? A proč podle ní nemá smysl soutěžit s muži?

Co pro mě znamená úspěch? Když se mi v 29 letech narodilo druhé dítě, řekla jsem si, že za 6 let budou obě děti ve škole a teprve můžu začít naplno pracovat. Ne že bych nepracovala, na 50, 80 i 100% úvazek, nakonec do Deloitte jsem přišla v době, kdy dětem byly 3 a 1 rok. Ale v mezidobí hodně energie spálíte i na tom, jak se mění podmínky, a to docela rychle a často. Mít jedno dítě je jiné než mít dvě. Batole je jiné než dítě, které se ptá, kdy přijdete domů. Pandemie samozřejmě v práci opět zamíchala karty, ale za ty roky střídání různých režimů už si člověk zvykl, že zpravidla nic neklapne podle plánu, a prostě se přizpůsobí situaci. To je výhoda. Spousta žen-advokátek, i bez dětí, pracuje za dva, mají skvělou kariéru v mladém věku a pak některé vyhoří. Je to jako ve sportu, když vám někteří sportovci řeknou, že měli nakonec štěstí, že se ke sportu dostali později než jejich vrstevníci, kteří začali už v 5 letech a na gymplu toho měli už plné zuby a chtěli mít normální život. Myslím, že mít zajímavou práci s fajn lidmi a rodinu, to je úspěch. Nemyslím, že je třeba závodit s kluky v mužské lize a poměřovat výkony. Je asi jasné, že stejně jako ve sportu i tady, pokud neužíváme nepovolené drogy, budeme malinko někde jinde. Na dobré věci se prostě vyplatí si někdy počkat.

Co jsem se za svou kariéru advokátky a matky naučila? Dívala jsem se teď v televizi na dokument V síti… Kdo dokument viděl, asi si stejně jako já přeje, aby k němu jeho dítě, až vyroste, mělo aspoň nějakou důvěru a aby mu občas i něco řeklo. No a tohle stojí čas. Čas, který logicky nemůžete věnovat práci. Naštěstí mám kolem sebe spoustu super lidí, skvělých odborníků, žen i mužů, od kterých se toho můžu hodně naučit a kteří tohle zároveň chápou. Jsem ráda, že moji kolegové zvládají to, na co já nemám, nebo na to třeba nemám prostor. A naopak každý den vidím kolem sebe, že jsou oblasti, ve kterých jsou muži občas až překvapivě ztracení. Tady zase rády pomůžeme my. Tým, to je naprostý základ. I současná pandemie se tak zvládá podstatně lépe.

Alena Wágner Dugová: Úspěšnou kariéru je možné dělat i na částečný úvazek a z domova

„Současná situace je pro nás pracující na částečný úvazek a zejména na home office příležitost a výhoda, protože jsme na home office a pracovní flexibilitu více zvyklí než kolegové, kteří dříve z domova tak často nepracovali,“ říká Alena Wágner Dugová, daňová poradkyně a senior manažerka v oddělení daňových litigací Deloitte Legal. Pro některé zaměstnance může být složité najednou fungovat často ve ztížených domácích podmínkách a třeba i v neobvyklou hodinu. A řada z nich to současně vnímá jako brzdu svého kariérního rozvoje.

Co mi dala práce na zkrácený úvazek? Na zkrácený úvazek pracuji už pár let. Musím ale říci, že přestože moje mateřské trvaly jen pár měsíců, z hlediska mojí kariéry mě to spíše posunulo, protože jsem rozvinula nové schopnosti a na věci se dívám z jiné perspektivy. Často slýchám, že mít děti a pracovat na part-time je pro daného rodiče (nejčastěji ženu) brzda v kariéře a protějšky tak mají výhodu. Může tomu tak někdy být, pokud se to nevezme za správný konec. Péči o děti vnímám jako přirozenou brzdu, která může člověku prospět, naučí ho „jet“ trochu pomaleji a pracovat efektivněji. Mě osobně moje děti spoustu věcí naučily, a pokud má člověk v týmu kolem sebe dobré kolegy a podporu firmy a rodiny, tak může práce na zkrácený úvazek určitě fungovat. A že kvůli práci na zkrácený úvazek nemůže být pečující rodič povýšen? Já si to nemyslím. Pokud má člověk výsledky a podporu svého okolí, může jeho kariéra plynule pokračovat. K mému povýšení na seniorní manažerskou pozici koneckonců došlo také při zkráceném úvazku.

Na co jsem ve své dosavadní kariéře pyšná i vzhledem k současné situaci? Vždycky mě bavilo a motivovalo řešit nelehké úkoly a začínat s novými projekty. Takovým příkladem je například zřízení plzeňské pobočky Deloitte, kterou jsme s kolegou budovali prakticky od úplných začátků. Největší trému jsem za svoji více než 11letou kariéru v Deloitte ale měla, když jsem zhruba před 7 lety nastoupila před plnou sestavu partnerů daňového a právního oddělení s cílem prosadit nastavení „flexi-time policy“. Zřejmě osudové je, že i tento projekt jsme dělali spolu s plzeňským kolegou. Tehdy jsme začali tak, že jsme udělali průzkum, jak to mají jiné kanceláře Deloitte zejména v západních zemích, a zkusili jsme vymyslet model fungování u nás. V té době to byla pro český trh poměrně revoluční věc, protože podle našeho návrhu si lidé od juniorních pozic mohli sami určovat začátek a konec pracovní doby, pracovat z různých důvodů na zkrácený úvazek, mohli využít home office či pracovat z jiné kanceláře nebo si vzít kariérní pauzu. Nakonec se nám flexibilitu podařilo zavést a hodnoceno s odstupem se tento krok vyplatil. Praktickou ukázkou je náš daňově-právní litigační tým, který na začátku covidové krize mohl prakticky z minuty na minutu zcela přejít na home office, protože již předtím jsme flexi aranžmá využívali velmi aktivně.

Home office je skvělá věc, ale… Po roce koronavirové pandemie vidím, že permanentní práce z domova má i své těžkosti. Velkým přínosem práce v korporaci je totiž právě kontakt s lidmi. Člověk se těší nejen z toho, že pracuje na zajímavých projektech, ale také z toho, že je ve společnosti fajn kolegů, kteří se po tolika letech stali i přáteli. Moc bych si přála, abychom se s kolegy a klienty mohli zase potkávat.

6 poznatků, které právničky z Deloitte Legal získaly v průběhu svého dosavadního pracovního i rodičovského života

  • V osobním i pracovním životě je zásadní nastavit si priority. Není možné mít všechno a hned.
  • Soutěžit s muži nemá smysl. Jsme jeden tým a důležité je pomáhat si a moci se jeden na druhého spolehnout.
  • I zaměstnanec na zkrácený úvazek či převážně pracující z domova může mít úspěšnou kariéru.
  • Nynější přesun schůzek do online prostředí obnáší rychlé přepínání z pracovní role do role rodiče. Domácnost s dětmi není kancelář, nestresujme se tím, je to lidské a okolí to pochopí.
  • Rodičovství člověka naučí, že plány se mění z minuty na minutu a téměř nic nevyjde tak, jak si představoval. Tato flexibilita se v práci nesmírně hodí, a to nejen během pandemie.
  • Je důležité zachovat si pozitivní myšlení a nepřestat hledat možnosti vlastní seberealizace i ve ztížených podmínkách.

Článek vyšel na webu E15.cz.

Home office Práce z domova Ženy v Deloitte

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right